Milyen lehetőségeim vannak közös tulajdonú lakás esetén?
A helyzet a következő: A lakás tulajdonjoga (papíron) az enyém és a bátyámé, melyben jelenleg is élünk. Édesanyánknak haszonélvezeti joga van a lakáson. (Ő máshol él)
Az elsődleges tervem eladni a lakást. A másodlagos, hogy valahogy kifizetem a bátyámat. Egyelőre még nem kérdeztem meg, hogy partner-e lenne bármelyik ötletemhez. Mivel fogalmam sincs hajlandó lenne-e bármire is, ezért szeretném megtudni a bizonyos forgatókönyvek lehetséges végeredményét.
Fennáll a lehetősége, hogy elutasítja mindegyiket, viszont én lépni szeretnék. A bajom a 'nem'-leges válaszaival az lenne, hogy a lakás közüzemi számláinak nagy része az én nevemen van, ha nem veszi át ezeket a nevére még engem vennének elő, ha azok nem fizetné. (Így gondolom)
Ha elhagynám a lakást, (a tulajdonjogomról nem mondanék le) és nem rendezné a számlákat és azok az én nevemre jönnek ki, kit vennének elő?
+1 kérdés: Ilyen többtulajdonosú ingatlanügyekkel, milyen fajta ügyvédet kell keresni? (Pl. Egy polgári peres ügyekkel foglalkozó ügyvéd foglalkozna velem, vagy milyen specializálódott ügyvédet kéne keresnem?)
Minden választ előre is köszönök! :)
Egy nagyon-nagyon fontos dolog van: édesanyád haszonélvezeti joga, amely erősebb, mint a Te és a bátyád tulajdonjoga. Így is lehet értékesíteni a lakást, csak kérdés, akad-e vevő, aki édesanyáddal "együtt" (még ha nem is lakik ott) venné meg az ingatlant.
Persze le is lehet mondani a haszonélvezetről.
Írassátok át a mérőórákat a testvéred nevére, annak semmi akadálya nincs, persze ettől ő még nem feltétlenül fizetné azokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!