Foglaló visszaszerzésének mi jogi útja, menete? (2milliót adtam, ami most duplán jár vissza. ) Kihez forduljak, hol kezdjem az ügyintését, mi a folyamata, kb mennyi idő mire visszakapom?
2milliót adtam egy lakás vásárlásra, de a szerződés lejártáig nem teljesített az eladó, és most ugye duplán jár vissza (4millió).
De nem volt még ilyen ügyem, nem tudom kihez forduljak, mi a jogi menete az egésznek, mit kell tennem?
Van adásvételi szerződés, tanukkal.
Sőt közjegyzői okirat is, de csak az átadott pénz végrehajtására vállal kötelezettséget (a foglaló duplán vissza dolog nem érinti őt - mondta).
Ügyvédem nincs - ezek szerint az kellene?
(Gondoltam én is eltudom intézni, valami nyomtatványt kitöltve, átadni a tartozónak.)
Menj ahhoz az ügyvédhez, aki a szerződést ìrta.
Őt àltalàban a vevő viszi és fizeti, vagy nàlatok nem ìgy volt?
"de csak az átadott pénz végrehajtására vállal kötelezettséget"
Akkor első lépésként szerezze vissza a kétmillát!
A többit majd utána kiperled egy ügyvédi felszólítás után.
" csak a "szimpla" foglalót kéred vissza."
Nincs szimpla foglaló. Foglaló van, vagy vételár előleg.
A foglalóban az a szép és hasznos, hogy az üzlet megkötésére adott szó betartására kényszerít, és egy foglalónyi összeget mindenképpen bukik az, aki miatt az üzlet meghiúsul.
Ha a vevő miatt hiúsul meg, akkor ő úgy bukik egy foglalónyi összeget, hogy nem kapja vissza.
Ha az eladó miatt hiúsul meg az üzlet, akkor ő nyilván úgy bukik egy foglalónyi összeget, hogy a dupláját kell visszafizetnie!
A foglaló adásának, és elfogadásának éppen ez a lényege, hogy amikor a felek szerződnek, akkor biztosak abban, hogy a szerződés szerinti kimenetel a határozott szándékuk. És éppen a foglalóval nyilvánítják ki, hogy ha mégis meghiúsul a szerződés, akkor az mindenképpen fájjon annak, aki miatt meghiúsul!
Formanyomtatvány nincs.
Első körben szólj neki, akár telefonon, hogy mivel nem teljesített, akkor kéred a dupla foglalót, mikor mehetsz érte?
Ha nem akar fizetni, akkor szólítsd fel tértivevényes levélben, hogy meddig, milyen bankszámlaszámra kéred a pénzt.
Ha ezután sem fizet, marad a jogi út. Felkeresed bármelyik közjegyzőt, és fizetési meghagyást adatsz ki. (Erre már a levélben felhívhatod a figyelmét, hogy ez lesz a következő lépés). Ha nem mond ellent, jogerőre emelkedik, kérheted a végrehajtást. Ha ellentmond, perré alakul. Ha ynersz, szintén kérheted a végrehajtást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!