Hogyan teremtsem elő az anyagiakat egy családi ház vásárlására? 21/F
Nem most szeretném, hanem 10-15 év múlva, amikor családot alapítok. Amilyn házak tetszenek, azok ilyen 35 millióba kerülnek (Budapesti vagyok). A jelenlegi lakásom eladásával jóesetben lesz 15 millióm. Olyan szakmát tanulok, ami elég jól fizet, de még így sem jönne ki a 35 millió. Szülői támogatás kilőve (és a majdani feleségem esetleges támogatását sem számítom be, mert nem tudom, hogy Ő milyen anyagi háttérrel fog rendelkezni.) Hitelt nem feltétlenül kockáztatnék.
Szóval, aki saját maga szerzett családi házat, támogatás nélkül, hogyan csináltátok?
(És most tekintsünk el az ingatlanpiac esetleges jövőbeli drasztikus változásától.)
"Saját ház esetén a körülmények és követelmények változását nem tudod ilyen könnyen követni."
Ha nem valami elbaltázott helyen veszi, akkor ez hülyeség. Kiadja és jónapot.
Ha nekem kéne költözni, akkor akár már holnap kiadhatnám a lakásomat, aztán az árán bérelnék bárhol máshol. És mindig ott lenne a plusz bevételem. Aki meg csak bérel, annak nincs. Arról nem beszélve, hogy 5 éve vettem a hitelből 1.9 milla van hátra. Mikor vettem a törlesztőm egyenlő volt azzal, amennyi a bérleti díja lett volna egy ilyennek. Na most a bérleti díj már lassan a duplája. A törlesztőm meg nem hogy nem nőtt, csökkent több mint tízezerrel (fundamentás áthidaló kölcsönt vettem fel és lejárt közben a megtakarítási időszak) Ha valami iszonyat nagy csapás érne és nem tudnám fizetni a hitelt, akkor eladnám és átmennék egy fél szobával kisebbe, a különbözet meg betakarná a hitelt. És még mindig lenne saját lakásom, ami mindig ott van, vagy ingyen és bérmentve lakhatok benne, míg fel nem fordulok, vagy lakik benne más és akkor bevétel.
Ha családalapításhoz kell, akkor a jövendőbelid is fog hozzá tenni, nem egyedül kel kigazdálkodnod.
Más: ez a lakásod miből van? A szüleid vették? Sok ingatlanotok van? El szokták követni a családok azt a pénzügyi baklövést hogy a szülői házat nem cserélik le kisebbre a kirepült gyerekek után, pedig abban is van pénz, meg a rezsijében is van nem kevés elfolyó pénz (árnyékköltség), ami 1-2 év alatt még elhanyagolható, de a következő felújításkor/karbantartáskor/fűtésszezonban több milliót is elvisz pluszban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!