Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Tulajdonrész eladása a tulajdo...

Tulajdonrész eladása a tulajdonostárs beleegyezése nélkül? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés

Egy - számomra legalábbis - faramuci ügyben szeretnék információt kapni, hogy mik a jogi lehetőségeim.

Vázolnám a helyzetet, előre is elnézést, de nem lesz rövid, mert szeretnék minden, általam lényegesnek tartott körülményt megemlíteni.

Tehát:

Jelenleg regisztrált élettársi kapcsolatban vagyok, de megromlott a viszonyunk, így szakításra kerül a sor.

A probléma a következő:

Az élettársammal 3 éve kerültem kapcsolatba, neki akkor volt egy saját tulajdonú, de kb. félkész állapotú, kertes háza, jelzálog-hitellel, amit nem tudott finanszírozni(devizahitel).

Megállapodtunk(szóban), hogy én fogom a hitelt teljes egészében finanszírozni, illetve magának a ház befejezésének a költségeit is magamra vállalom, plusz hivatalosan is adóstárs leszek a hitelben, cserébe pedig 1/3 tulajdonrészt szerzek a házban.

Arról is szóbeli megállapodás született, hogy amennyiben szakításra kerülne a sor kettőnk között, a ház eladásra kerül, a bankhitelt kifizetjük, és a maradékból fogjuk az anyagiakat rendezni.

Részemről minden a megállapodás szerint folyt, a 3 év alatt végig én fizettem a hitelt, illetve elég sokat költöttem magának a háznak a további építésére is, tulajdonképpen mondhatjuk azt, hogy én fizettem majdnem teljes egészében minden költségünket, mert az élettársamnak csak alkalmilag voltak munkahelyei, így alig hozott haza valami pénzt.

Viszont most, hogy szakításra került a sor, és aktuálissá vált a háznak az eladása és az osztozkodás, az élettársam nem akarja eladni a házat, legalábbis fél év gondolkodási időt kér, hogy egyáltalán eldöntse, hogy el akarja-e adni.

Felajánlotta nekem, hogy nyugodtan lakhatok ott továbbra is, de mivel ő már mással van együtt, így erre én nyilván nem vagyok hajlandó.

Érthetően a fél évet sem akarom kivárni, hogy egyáltalán meghirdessük eladásra a házat, hiszen új életet szeretnék kezdeni, ehhez pedig egyrészt szükségem van arra pénzre, másrészt mivel adóstárs vagyok, nyilván nem kapok újabb hitelt.

Megegyezni vele nem lehet, hiába keresem, hiába ajánlok fel neki nagyon gáláns egyezséget a megosztásról, már azzal is fenyeget emiatt, hogy feljelent zaklatásért.

Pénze nincs, hogy a tulajdonrészemet megvásárolja, így ez az opció is kiesett.

A kérdésem, hogy mit tehetek jogilag egy ilyen helyzetben, hogy megszabaduljak a tulajdonjogtól, az adóstársi státusztól, és hozzájussak a pénzemhez?

El lehet adni a tulajdonrészemet a tulajdonostárs belegyezése nélkül? Ha igen, mi ennek a menete? Sima apróhirdetés útján? Illetve az adóstárs státuszból hogyan szabadulhatok ki?

Vagy esetleg bírósági ügy lesz ebből?

A segítséget előre is köszönöm.

2016. jún. 27. 22:34
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Na de ezt írtam, hogy nincs egy lyukas petákja se, mert hol dolgozik, hol nem, alig keresett valami pénzt, én tartottam el, így nyilván nem tudja megvenni a részemet.

Na mindegy, azért úgy tűnik, hogy vannak jogi lehetőségek, így szerencsére nem tud totalisan kisemmizni.

Holnap felbecsülik a házat, és ultimátum lesz, vagy meghirdeti eladásra 2 hónapon belül, vagy a bíróság fogja kötelezni rá.

2016. jún. 28. 18:33
 12/16 anonim válasza:
100%
Mielőbb tereld jogi útra az ügyet.
2016. júl. 3. 16:15
 13/16 A kérdező kommentje:
Ez fog történni. Bíróság, aztán ott majd helyrerakják az aljas kis élősködőt :)
2016. júl. 3. 23:05
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
én is ebben a cipőben járok. hivatalosan is 25 százalékom van a házban. de annál többet költöttem bele 22 év alatt . így 1200 000ftról felment máig 9,6000000 ra a ház becsértéke. Nem tud kifizetni, nem is akarja eladni a házat. így hát eladom idegennek a házrészem, hogy valami pénzhez jussak és új életet kezdjek valahol.
2020. szept. 21. 15:04
 15/16 anonim ***** válasza:
bíróságon elakadt a dolog, mivel én nem tudok a tulajdonos társ részéről beszerezni munkáltatói igazolást. tehát egyenlőre veszsett fejsze nyele a szitu. Új élet máshol esetén elbúcsúzhatok ingyen a beletett pénzemtől és a tulajdonrészemtől is. nehéz eset ez.
2020. szept. 21. 15:06
 16/16 anonim ***** válasza:

Mi lett a történet vége...?

Hasonló helyzetben per pill, kíváncsi vagyok, van-e bárkinek jó tapasztalata, mert nem sok jóra számítunk.

2022. márc. 23. 16:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!