Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A közös költséget a társasház...

A közös költséget a társasház mi alapján kalkulálja ki? Lehet tiltakozni a tervezet ellen?

Figyelt kérdés

Szóval, most kaptam meg az előző évi folyószámla adatokat + a meghívót társasházi közgyűlésről, amelynek egyik napirendi pontja a költségvetés és a közös költség elfogadása. Akkor itt lehet tiltakozni pl. a saját tételünk ellen?

Mivel a tervezett törzskövetelésnél azt látom, hogy majd kétszeresére emelnék a közös költségem. Ráadásul az azonos méretű (vízórával szintén fölszerelt) lakások tulajdonosainak kb. két ezer forinttal kevesebb lenne a részük, mint nekem. Ennek mi lehet az oka?

Bocsi, ha debilnek hat a kérdésem, de ez az első lakásom még csak, nem vagyok túl tapasztalt.

2016. ápr. 21. 19:39
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Én eddig úgy tudtam, a közös költség csak a lakás méretétől függ, plusz a vízóra megléte. Ha azonos egy lakás mérete, akkor nem fizethetsz többet. Négyzetméterre kalkulálnak árat és azt szorozzák fel az adott lakás négyzetméterével.

Egyébként igen, lehet tiltakozni ellene.

2016. ápr. 21. 19:45
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Ezt ott kell megkérdezned, mi alapján számolták ki az összeget, mi az arány tárgya a lakások között. És természetesen tiltakozhatsz is.
2016. ápr. 21. 19:47
 3/10 anonim ***** válasza:

Egyszerű:

Az egész társasház havi/éves elkerülhetetlen kiadásait ( szemétszállítás, közös helyiségek áramfogyasztása, közös vízhasználat, közös képviselő/ gondnok fizetése...) és a tervezett kiadásokat ( felújítás, javítás, tartalék alap képzése, pályázathoz önrész gyűjtése...).

Az így kapott összeget a tulajdoni arány alapján elosztják - így jön ki egy-egy lakásra a közös költség.

Nem, egy közgyűlésen nem tudsz tiltakozni egy már elfogadott közgyűlési határozat ellen. ( Illetve tudsz, de nincs értelme.)

Ezért kell elmenni a közgyűlésekre, mert ott még a határozathozatal előtt tudsz érvelni.

A 2000 Ft különbség oka esetleg egy plusz tároló lehet, ami után szintén kell közös költséget fizetni, de jellemzően kevesebbet mint a lakás után.

2016. ápr. 21. 20:30
 4/10 anonim ***** válasza:
0%

"csak"?? 2eft-al kevesebb a vízórásnak??

Te Havi +2eft víz és csatornadíjat fizetsz,(pluszban a közös költségben),nem nagyon kéne hangoskodnod.

A vízórás-ok...,a közös költségen felül,külön víz és csatorna díjat fizet havonta a MÉRT fogyasztása alapján. Neked ilyen nincs.

Bele van építve a közös költségedbe,sacc/kábéra.

Neked ezt +2eftos általányban ....csak kb-ra vanEmiatt ne ugrálj.

Nem írtad a közös költség mennyi volt..mennyi lett,hány lakásos társasház,,merre van..,milyen szolgátatások vannak benne..szóval nagyon kevés az infó

2016. ápr. 21. 20:41
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
utolsó, szerintem az kérdezőnek is van vízórája, hiszen azt írta a másik lakásról, hogy "vízórával szintén fölszerelt".
2016. ápr. 21. 21:44
 6/10 anonim ***** válasza:

# 4/5 Időpont ma 20:41

"( vízórával szintén fölszerelt)"

2016. ápr. 21. 22:51
 7/10 A kérdező kommentje:

#3 Egész pontosan hat ugyanolyan méretű lakás van a házban, mint az enyém (az enyémmel együtt). Ebből kettőnknek kb. 7500 lenne a közös költség (a korábbi 4500 helyett), míg másik négy lakásban ötezer párszáz (az is 4500 helyett).Tároló nincs. Előttem, földszintről lévén szó, van ugyan egy hatalmas tér, udvar (enyém az egyetlen lakás a földszinten), amit amúgy mások szinte sosem használnak, de eddig azonos összeget fizettünk.

#4 Örülök, hogy ilyen jól megy a szövegértés. VAN VÍZÓRÁM. Másképpen: RENDELKEZEM VÍZÓRÁVAL. Bekötötték hozzám a vízórát. Azaz nem átalányt fizetek, hanem a mért fogyasztásom alapján fizetek egy bizonyos összeget.

Tehát ez nem indokolja a különbséget.

2016. ápr. 21. 23:01
 8/10 anonim ***** válasza:
Kérdezd meg a közös képviselőt, miért több a közös költséged. Ilyen egyszerű. Még most, a közgyűlés előtt. Ne itt pampogj vadidegeneknek, nem tudjuk megoldani a problémádat. Mi nem látunk rá a házatok gazdálkodására...
2016. ápr. 22. 09:15
 9/10 xswerdy ***** válasza:
100%

A közös költség számításának módját a társasház SzMSz-ében kell szabályozni. A házak döntő többségében kizárólag négyzetméter alapon fizetik a közös költséget, de hallottam már olyan házról, ahol pl. a kaputelefonnal kapcsolatos költségeket egyenlően osztják el, merthogy mindenkinek egy kaputalafonja van. Szoktak ezen kívül a bent lakók számával arányos költségekkel is operálni. Ezek olyan kis különbségeket eredményeznek, hogy nem érdemes velük foglalkozni.

Az éves költségvetést elfogadó közgyűlés dönt aztán a konkrét összegről, de ha az SzMSz-ben kizárólag nm alalpú költség van, akkor csak azt kell megszavazni, hogy egy nm. havonta hány Ft. A tervezetben igazából már látszani szokott, hogy hogy jön ki az egyes tulajdonosokra eső rész.

Azt javaslom, hogy már a közgyűlés előtt beszélj a közös képviselővel, lehet, hogy egyszerű tévedés, és akkor a közgyűlésig már kiküldi a javított tervezetet. Ha nem tévedés, akkor meg megmondja, hogy hogy jött ki. Megnézed, hogy az megfelel-e az SzMSz-nek. De ha esetleg megfelel, még akkor is lehet visszaélés-szerű, ami tilos, és megtámadható. Amúgy a közgyűlési határozatok elég rövid időn belül támadhatóak meg bíróságon. Azért érdemes előre tájékozódni, hogy ha valami gond van, akkor a közgyűlésen szóvá tudd tenni, már felkészülve. Kilátásba helyezheted a bírósághoz fordulást is.

2016. ápr. 22. 10:51
 10/10 A kérdező kommentje:
#8 Nem őriztünk együtt libát, nem használsz ilyen kifejezéseket velem kapcsolatban, mint a pampogni. Nyilvánvaló, hogy végső soron ígyis-úgyis az általad vázolt dolog fog történni, de azért gondoltam, előbb megkérdek másokat, hátha tudnak értelmes válaszokat adni, ami meg is történt, nekik köszönöm. Ha neked nem tetszett a kérdés, nyugodtan továbblapozhattál volna.
2016. ápr. 22. 14:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!