Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ti elköltenétek minden pénzete...

Ti elköltenétek minden pénzeteket egy ingatlanra, ha vehetnétek kettőt is?

Figyelt kérdés
Egy nagyobb város közelében lakunk egy faluban (2 felnőtt, 7-11 éves gyerekek) szép , újszerű kertes házban. A település jó, sok fiatal család költözik ide. A párom örökölt és az öröksége felhasználásával és a házunk eladásával lehetőségünk lenne a közeli város legjobb részén még szebb családi házat venni. A másik lehetőség az örökségen lakást venni , kiadni és így plusz pénzhez jutni. Úgy számoltam, hogy az új házzal és egy autónk eladásával (a városban egy autó is elég lenne) spórolnánk pénzt, de elesnénk a plusz jövedelemtől amit egy kiadásra szánt lakás hozna. A gyerekek középiskolai évei nem buszozással telnének és nekünk sem kellene órákat vezetnünk naponta. A félelmem az, hogy mi lesz, ha megszorulunk valamiért és kelleni fog pénz . A "új" házzal egyébként nincs gond csak kicsit nagy 180 m2, medence, szauna, pince, garázs minden modern és működik. Attól félek, hogy egy ilyen kategóriájú ingatlant nagyon nehéz eladni vészhelyzet esetén vagy akkor amikor már úgymond kirepülnek a gyerekek. Sajnos kisebb modern ingatlant azon a környéken nem árulnak, ott mind a 90-es években épült 150-250 m2-es házak vannak. A másik dolog meg az, hogy , ha van pénzünk akkor miért ne élvezzük? A párom azt mondja, hogy előbb utóbb a lakáskiadókat is megfogják valahogy szorongatni és neki semmi kedve albérlőkkel foglalkozni.
2016. ápr. 12. 13:57
 1/9 anonim ***** válasza:
78%

Feltéve, hogy igaz ez az egész nem pedig a napköziben valaki felakar vágni az osztálytársaknak, esetleg egy újgazdag anyuka aki nem tudja a "vállalkozó férje" mivel keresi a pénzt.

Csak úgy saccra, 180 m2, a legjobb környék, medence miegymás, milyen összeg környékén vagyunk? 50-60 millió? Több autó stb stb. És nyilván ennek a fenntartása se jelent gondot. Szóval a két kereső jövedelme jó eséllyel 7 számjegyű nettóban, de legalábbis a közelében van. Na most ha ebből nem lehet kigazdálkodni pár húzósabb hónapot akkor semmiből és nyilván olyan a végzettség és a szakmai tapasztalat, hogy ezen pár hónap alatt el tud helyezkedni, addig a másik kereső fizetése is elbírja a kiadásokat.

Az ingatlan szinte mindig jó befektetés. DE ha már ott az alaptőke én néznék egy harmadik opciót. Az örökölt lakás árából építenék ott és olyat amilyen kell (közben a nem kevés jövedelem finanszírozná a hiányzó összeget, plusz az egyik kocsi, ha szükséges. Majd a mostani eladása és egy másik ingatlan vétele befektetés gyanánt. Mindenki jól jár, te megkapod az álomházat, gyerekek rendben stb stb.

2016. ápr. 12. 14:19
 2/9 anonim ***** válasza:
34%
A nagy ház nagyobb költség , eladnám és építenék modernet kisebbet pl bontott téglából . Két ház is okoz gondot , nem adnám ki albérlők miként óvják fizetnek e vagy sem . Hitelt sem vennék fel , apródonként fejleszteném . Autót is elnyomnám , a ház stabil és értéknövelő az ingó nem .
2016. ápr. 12. 14:42
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

A helyetekben úgy fontolnám meg a dolgot, hogy inkább legyen kisebb (a 250-hez képest a 150 is az), de maximálisan energiatakarékos (szigetelés, adott esetben egyedi fűtés, stb.).

A másik dolog, hogy lakást kiadni szinte mindig lehet, ha pedig nagyon nem, akkor eladjátok, és abból lesz pénz. Szerintem a legbiztosabb befektetések egyike, ha nem valami ótvar (vagy szlömösödő) környéken veszel ingatlant.

Szóval élvezzétek a pénzt nyugodtan, de azért gondoljatok arra, hogy nem biztos, hogy örökké lesz bevétel, és akkor jó, ha van tartalék. (Arany középút a költekező és a vasat fogához verő felfogás között.)

2016. ápr. 12. 14:54
 4/9 A kérdező kommentje:
1-es, mi értelme sértegetni? Igen egy ilyen ház használtan 60 millió , a csekély kereslet miatt, építtetni újan minimum 90 . Ebben a városban új telkeket a város peremén mértek ki, mire ott minden kialakul eltelik 10-15 év. Nem lenne jó addig építési területen élni, ahol most vagyunk az is ilyen volt. Egyébként meg nincs 7 számjegyű havi bevételünk , ha lenne nem lenne kérdés a drágább ház megvétele, de azért szerencsére nem kell panaszkodnom.
2016. ápr. 12. 15:58
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Igen, a fent említett esetben a házat választanám. De nem azt, amit leírtál. Szerintem is túl nagy 180 m2, de ez ízlés kérdése. Az a baj, hogy nektek túl nagy!

Viszont a gyerekeknek szerintem sokkal jobb egy szép, modern, tágas, kertes házban, ahol van magánszférájuk, mint egy kis lakásban, a város közepén.

Lakásban nőttem fel, a férjemmel kertes házba vállaltunk gyerekeket. Én nem vágytam arra, hogy a gyerekeim is 80-90m2-en nyomorogva nőjenek fel (4 emberre szerintem ez igen pici...), nyáron megtikkadva a melegtől anélkül, hogy kimehetnének a szabadba, tiniként egymás agyára menve mert minden áthallatszik, a 3m2-es fürdőszobán vitatkozva, stb...

Szóval szerintem is hülyeség a lakás, főleg, ha most is kertes házban éltek. Vegyetek egy kisebb kertes házat, ami a ti igényeiteknek megfelel, még az is lehet marad valamennyi, amit befektethettek egy kis garzonba vagy ingatlanba.

2016. ápr. 12. 19:38
 6/9 TappancsMancs ***** válasza:
67%

Az ötletek jók. Hozzá venném hogy ha nem vastagon kerestek érdemes beleszámítani hogy 2 gyerek van - így később egyet ugyan de árában ketté oszthatót örökölnek. Szóval a nagyobbal meglenne a két gyereknek az a segítség hogy kapnak saját otthonra valót. Ez akár egy nagy vagy két kicsi de ezzel hazai pályán biztos jól járnak. Addig meg élvezitek a nagy és szép házikót együtt. Ez is jó.

Ezt talán megfontolnám legalább is én most nem értem: "a városban egy autó is elég lenne". Ott miért tudnátok egyszerre és ugyanoda menni? A két autóban az az előny hogy kétfelé tudtok menni. Jó mondjuk ha közelebb lenne a munkahely akkor értem. Mondjuk. De a két autó anyagi tartaléknak is jó, de korlátozottabb mint egy ingatlan - már financiálisan értve kisebb értékű.

A ház kiadással számoljatok gy is hogy mennyibe lenne amikor nincs kiadva, mennyire keresnek a környéken (esélyek kiadásra), mennyiért lehetne kiadni (környék, állapot, havidíj). Ha bejönne havi 100 000 - persze csak írtam valamit számít a felújítottsága stb stb. Legyen havi 100e mert olyan, az évi 1,2 mill. De ennek fele adóban lejön mindennel sacc így évi 600e jönne be. Tehát mérjétek fel minél jobban mennyit hozna és az megéri e? Olyan sok macera csak nincs a kiadással, bár magam nem adtam ki de ismerek aki igen. Elsőre kell egy jogász egy jó és mindkét fél felé korrekt szerződéshez. Aztán tájékozódni is kell a kiadás dolgairól de itt és neten is van sok infó. Ha ki van adva az havi díj beszedés meg némi könyvelés, ilyenek. Inkább hogy megéri e nektek,

2016. ápr. 12. 21:33
 7/9 TappancsMancs ***** válasza:
71%
Hozzáteszem a 100e havi díj és évi 600e nyereség nagyon erős kategória, még Bp-en se rossz paraméterek.
2016. ápr. 12. 21:37
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat. A város kiszemelt részében nincs eladó modern kisebb alapterületű ház, de majd talán lesz. Az autókkal az a helyzet (átlagos autókról van szó, nem luxus autókról), hogy falun mindenképpen kell 2 autó egy kétkeresős családnak. A munka miatt naponta megyünk a városba mind a két autóval . A városban azért lenne elég talán egy, mert az egyikünk el tudna menni gyalog, kerékpárral, busszal stb. a munkahelyére, a másikunk fuvarozná a gyerekeket, ha mégsem menne így akkor is jóval kevesebb km/benzin fogyna a mostaninál.
2016. ápr. 13. 13:46
 9/9 anonim ***** válasza:
75%

Azt gondolom, ha megszoktátok a két autót, nem fogtok visszaállni egyre. A gyerekek viszont hamar önállósodni fognak, főleg ha kapnak egy-egy kerékpárt.

Én vennék egy kisebb, de jó házat (ki kell várni, egy jó ingatlan megtalálása évekbe is telhet) és egy ingatlant kiadásra (ez lehet balatoni nyaraló, lakás, stb.), ami könnyen mozdítható, ha baj van. Ha pedig a gyerekek felnőnek, beleköltözhetnek, illetve az eladásából van egy kis induló tőkéjük.

2016. ápr. 13. 16:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!