Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A haszonélvezeti jog erősebb...

Esar kérdése:

A haszonélvezeti jog erősebb mint a tulajdon jog?

Figyelt kérdés
2016. febr. 23. 19:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
41%
Én úgy gondolom, hogy csak más, de sokan azt mondják a haszonélvezet az erősebb, mivel nem lehet kirakni az illetőt az ingatlanból, eladni sem lehet nélküle, viszont ha nincs tulajdonrésze egy fillért sem kap az ingatlanból, ha belemegy az eladásba.
2016. febr. 23. 19:53
 2/11 anonim ***** válasza:
82%
Eladni is el lehet az ingatlant,de a haszonélvezőnek van több joga ezentúl is .Tehát,egy lakóval veszek meg 1 ingatlant ,akit nem lehet kirakni,jogait sérteni .
2016. febr. 23. 20:03
 3/11 A kérdező kommentje:
A tulajdonosok bármikor használhatják a lakást?
2016. febr. 23. 20:04
 4/11 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

Nem. A haszonélvezeti jog azt jelenti, hogy a haszonélvező tulajdonában van az ingatlan "haszna", használati joga.

A tulajdonos csak olyan jogokat gyakorolhat, amit a haszonélvező engedélyez számára - vagyis pl. a haszonélvező engedélye nélkül nem léphet be az ingatlanba.

A tulajdonos viszont a haszonélvezeti jog fenntartása mellett értékesítheti, azaz eladhatja az ingatlant - ha talál olyan hülyét, aki így megveszi.

(Bár befektetésként megvenni nem rossz, mert olcsón meg lehet venni, és a haszonélvezet megszűnte után az ingatlan értéke akár többszörösére emelkedhet.)

2016. febr. 23. 20:23
 5/11 anonim ***** válasza:
76%
Érdekes egy felállás ez,de az van amit előttem írtak .
2016. febr. 23. 20:47
 6/11 acelsziv ***** válasza:
90%

Így igaz. A haszonélvező akár ki is adhatja bérletbe az ingatlant saját hasznára. A tulaj ebbe sem szólhat bele.

Természetesen csak annyi százalékán rendelkezik az ingatlannak, amennyin haszonélvezete van.

2016. febr. 23. 20:50
 7/11 A kérdező kommentje:
A földhivatali bejegyzésről a tulajdonosok is kapnak értesítést?
2016. febr. 23. 21:02
 8/11 anonim ***** válasza:
25%
1-es vagyok és a válaszom szóról-szóra igaz, nem értem miért kell lepontozni, illetve van benne egy "szerintem" szó is, talán ezt sem ártana figyelembe venni. Nincs ilyen kategória a jogban ebben az esetben, hogy "erősebb", így csak találgatni lehet.
2016. febr. 23. 22:53
 9/11 anonim ***** válasza:
91%

Nem erősebb jog, hanem más.

Íme az alapvető különbségek:

- A haszonélvező akár még a tulajdonost is kiteheti az ingatlanból, azaz nem lakhat benne a haszonélvező engedélye nélkül.

- A haszonélvező bérbe adhatja az ingatlant a tulajdonos engedélye nélkül.

- A tulajdonos a Haszonélvező engedélye nélkül is eladhatja az ingatlant, de csak lakottan, tehát a Haszonélvezőt ekkor sem lehet kitenni.

- A Tulajdonos tulajdonrésze örökölhető, a Haszonélvezet megszűnik, ha a haszonélvező meghal.

- Egyik sem vehet fel a másik hozzájárulása nélkül jelzáloghitelt az ingatlanra terhelve.

2016. febr. 24. 15:13
 10/11 A kérdező kommentje:
Ha a haszonélvező neve megváltozik arról kap értesítést a tulajdonos is?
2016. febr. 24. 16:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!