Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Saját ingatlanból albérletbe!...

Saját ingatlanból albérletbe! Mi a véleményetek?

Figyelt kérdés

Van 1 panel lakásom zöldövezetben, kb 20 millát ér, de eladni (egyenlőre) nem szeretném. Környezetemben 100/120+rezsi körül adják ki a lakásokat.

Régóta vágyom kertes házra, és mivel van 2 kutyám is, így sokkal kényelmesebb lenne. Felmerült bennem, hogy ezt kiadom, és keresek egy kertes házat. (80-90+rezsi körül találtam a közelben párat)

Mi a véleményetek? Érveket-ellenérveket várnék.

2016. jan. 30. 09:03
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
74%

"Biztosan

kérnék pl: jöv. igazolást, befogadó

nyilatkozatot, referenciát"

Ez hülyeség, semmi közöd más jövedelméhez. Befogado nyilatkozattal kitörölheted, semmit nem ér. Referenciát pedig bárki szerez magáról, ez se jelent semmit.

Inkább az ügyvédet kérdezd milyen jogi módokon tudod magadnak biztosítani, hogy gond esetén a lehető leghamarabb hatóság által kirakhasd a bérlőt. Ez a lényeg számodra nem pedig az, hogy milyen papírokat tud vinni neked a bérlő.

2016. jan. 30. 13:03
 12/23 anonim ***** válasza:
Nagyon függ a ház rezsiköltsége attól,hogy pl. milyen fűtési rendszer van,szigetelt-e a ház,az ablakok milyenek stb...a villany(ha nem bojler van)a tv-internet,víz(bár területenként eltérhet az ára) nagyjából ugyanazok a költségek mint a panelban 1 főre.Mi 85 nm házban laktunk,ami szigetelt volt(kicsit kevesebb mint kellett volna),dupla üvegezésű új műanyag ablakkal(ami kevés manapság)és a komplett rezsink ugyanannyi volt mint anyukámnak az 50 nm-es panelban (amikor még nem volt egyedi fűtésmérője).Ja,és mi hárman vagyunk,mert van egy 7 éves lányunk.Én azt mondom,hogy egyáltalán nem biztos,hogy sokkal több a rezsi,egy házban mint egy panelban.A ház körül adódó munkára meg félretehető akár a közös költség,így ha van valami abból meg lehet csinálni.Viszont azt vedd alapul,hogy a panelban kényelmesebb az élet,mert nem neked kell megcsináltatni...Én jó ötletnek tartom,hogy kipróbálod,hogy hogy éreznéd magad egy házban,én viszonylag nehezen szoktam meg.Most már mondhatom így 10 év után,hogy szeretek házban lakni,de nem jelentene problémát (ha valami oknál fogva)vissza kéne költöznöm egy nagyméretű(kb.70nm)panelba.Amúgy ha nem titok,melyik környéken néztél albérlet után?
2016. jan. 30. 13:07
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
Ketten vagyunk 56 m2 házban (Bp. agglomeráció), össz-villanyszámla 22-28 ezer havonta (villannyal megy minden, fűtés is), internet, mobilelőfizetés, szemétdíj, víz-csatorna, helyi adó (két részletben), biztonsági cég (három havonta), biztosítás (három havonta). Ezek együtt sem érik el a havi 50 ezres rezsit, nyáron még kevesebb. De a házon 20 cm-es szigetelés van.
2016. jan. 30. 13:31
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

2-es vagyok.

Semmi képpen nem akarlak ellene hangolni a kertes ház a legjobb dolog a világon!! Csak mivel ingatlanosként dolgozom évek óta teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy akik panelból költöznek családi házba el sem tudják képzelni hogy emberek hogy képesek ilyen hidegben élni :D szóval a fűtés számla az egekbe rúghat könnyen, azért írtam a plusz költségekről. Meg ugye itt nincs közös költség, bármi probléma van azt neked kell megcsináltatni saját kontóra (ha csak bérled akkor a tulajnak) pl ázik a tető, stb.

2016. jan. 30. 13:36
 15/23 anonim ***** válasza:
Szerintem jó megoldás, ha nem jön be visszaköltözöl. Amit mindenképp érdemes figyelembe venni: közjegyzővel hitelesített szerződéssel add ki, hogy végrehajtható legyen gyorsan, ha gond van, a te helyzetedben nagyon nem mindegy, hogy mennyire biztonságosan adod ki. Illetve a lakáskiadásból adózni kell, tehát annyival kevesebbet számolj bevételnek.
2016. jan. 30. 16:52
 16/23 A kérdező kommentje:

Kedves 11-es.

Lehet hogy "semmi közöm" a jövedeleméhez, de ez nem bizalmi vagy baráti kapcsolat. Ez "üzlet." A bank se ad kölcsön fedezet-biztosíték nélkül. Engem pl abszolút nem zavarna ha a jövőbeli főbérlőm ilyeneket kérne, de lehet csak én vagyok ilyen h.lye p.csa. :)

2016. jan. 30. 18:04
 17/23 A kérdező kommentje:

Kedves 2-es.

Igen, ezek miatt átgondolandó a dolog valóban!

Nyilván nem olcsó kiadások vannak egy saját tulajdonú családi házon, de ezért is tervezek elsősorban bérlést. Lehet, hogy nem is jönne be az élet és akkor még mindig van hova visszajönni.

Köszönöm az eddigi válaszokat, mindenkienk ment a pacsi!

:)

2016. jan. 30. 18:17
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

"A bank se ad kölcsön fedezet-

biztosíték nélkül."

De te nem kölcsön adsz egy zsák pénzt, hanem csak bérbe egy lakást amit megfelelő jogi biztositekokkal hamar visszavehetsz ha nem fizet! A fedezetnek ott a kaució. Kérhetsz akár 3 hónapot is. De a más jövedelméhez semmi közöd. Szép lenne ha megtudná a tulajdonos, hogy mennyi a jövedelmünk... Szerintem garantáltan emelnék a bérleti díjat mert piaci ár alatt béreljük a mostani elszabadult albi árak alapján és kettőnk jelenlegi fizetéséből háromszor ekkora bérleti díjat is tudnánk fizetni csak akkor jóval kevesebbet tudnánk félrerakni. Szóval jobb ha nem tudják.

Ráadásul abszolút nem biztosíték mert hoz valaki egy kamu munkáltatói igazolást arról te úgyse allapitod meg, hogy valós e. Ha nem akar fizetni akkor neked nem lesz ettől semmivel sem jobb. Normális ember menekül az ilyen tulajtól és inkább bérel mástól. A később nem fizető bérlő pedig a kezdetben mindent megad neked amit csak szeretnél, szerez jól csengő munkáltatói igazolást, akár referenciát is és persze ha arra vágysz akkor befogadó nyilatkozat is lesz. Kis lelked majd megnyugszik aztán pár hónap múlva nem fizet és ki se akar költözni. És ekkor mit teszel? Na amit teszel azt megteheted akkor is ha nem kérsz értelmetlen papírokat amivel a normálisabb embereket tuti elriasztod.

2016. jan. 30. 18:49
 19/23 anonim ***** válasza:

mi ezt csináltuk, kicsit másként, de sajátból albiba költöztünk.

kertvárosban van kis kertes sorházi lakásunk, de a belvárosban lakunk egy polgári lakásban, ami nagyobb kicsivel. a lakásunkat pont annyival tudjuk többért kiadni, hogy adózás után megmarad a teljes albink ára.:)

Nekünk megéri, mert sok errefelé a kávézó, múzeum, mozi, reggeliző helyek, és a munkahelyünk 10 perc sétányira van. meg a környék is felemelőbb.:)

2016. jan. 30. 19:28
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

A családi állapotodról nem írtál, kérdező. Csak a kutyáidat említetted. Azt sem tudjuk, hol lenne az a kertes ház? A városban, vagy annak vonzáskörzetében? Nem elég ugyanis csupán az anyagi oldalt nézni, a két ingatlan merőben más életformát jelent.

Én mindig úgy gondoltam, hogy városban csak LAKNI lehet, ÉLNI nem. Ezért amikor a gyerekeim elég nagyok lettek, eladtam a lakást és vidékre költöztem. Vidékre, mert szerintem a városi kertes ház fából vaskarika, ami egyesíti magában a társasházi lakás és a kertes ház minden rossz tulajdonságát. Egy városi kertes házban lenyírod a füvet (persze nem akkor, amikor neked tetszik, mert a szomszéd leharapja a fejedet), és ezzel be is fejeződött a szabadban tartózkodás. Vidéken ennél jóval több lehetőség és ezzel együtt több feladat van. Nekem nagy terület adatott, némi erdővel, kis tóval, stb. A fűtés így szinte ingyen van, és egyéb szolgáltatóknak sem fizetünk horribilis összegeket. Mint mondtam, ez merőben más életforma. Egy biztos. Amíg a kezemet emelni tudom, nem fogok megint városba költözni. Szeretem a kint létet, és hogy mindig van mit csinálni.

2016. jan. 31. 10:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!