Milyen plusz kiadásokra kell számítani lakásvásárláskor a megegyezett vételárat leszámítva?
1. Ügyvédi díj szerződéskötéskor.
2. Lakásvásárlási illeték, helyzetfüggően lakás árának 2 vagy 4%-a. Azért helyzetfüggő, mert 35 év alatt első lakás vásárlásakor, 15millió forint vételárig jár illeték-kedvezmény. Ha ezeknek megfelelsz akkor csak 2%.
3. Hitelt veszel fel? Banki költségek is vannak akkor.
4. Utalással vagy kp-ban fizetsz? Mert kalkuláld be az utalási díjakat is.
Most hirtelen ezek jutnak eszembe.
Az első válasza 100%-ban korrekt. Én olyat tennék már csak hozzá, ami nem feltétlen jön elő, és nem hivatalos költség, de rosszul tud esni, ha ki van nagyon számolva a keret.
Ilyen pl. a "csak egy tisztasági festés és kész is" stb hozzáállás. Jól meg kell nézni, mi megszívtuk mert optimisták voltunk és nem csak több pénz ment rá még a beköltözés előtt, hanem értelemszerűen a beköltözés is tolódott, ami csak azért nem volt baj, mert a szülőknél laktunk addig. Pl. bent dohányoztak így a festés kapásból többszörösen annyi lett mivel nikotin eltüntetős festéket kellett venni, mert anélkül nagyon csúnyán átütött a sárgulás a falakon és a plafonokon. Ráadásul az erős dohányfüst szagától nem tűnt fel, amíg ki nem ürítették a lakást és már nem füstöltek benne tovább, hogy a padlószőnyeg és laminált nem csak alapos takarítást igényel, hanem teljes cserét, mivel orrfacsaró vizelet szaga volt mindkettőnek ami az alattuk lévő ragasztóba/fóliába is bele ivódott, így még jó, hogy mikor a szagokkal először szembesültünk nem álltunk neki a nagy suvickolásnak, hanem rögtön a teljes csere mellett döntöttünk.
Persze, ha tiszta, igényes emberektől veszel tip-top esetleg új lakást, akkor mindezzel nem kell számolni, de ha olyat veszel, amin ezt-azt meg kell csinálni, vagy esetleg direkt teljesen felújítandót, akkor érdemes nagy ráhagyással számolni, hogy mennyi kell majd, max. megmarad.
1. vagyok azt még kifelejtettem, hogy kalkulálj földhivatali költségekkel.
Széljegyre kerülés - 6600 Ft
Tulajdonjog bejegyzés díja szintén 6600 Ft
köszönöm, közben utána néztem a dolgoknak hivatalos oldalakon. És ki vagyok akadva! 180000 ft illetéket kell fizetnünk(első lakás) a 9Ms házra, aminek a felét hitelből fizetnénk, a másik felét meg apránként a fizetésünkből félretett pénzből.
Gondolom másnak ez nem újdonság, de szerintem felháborító. A fizetésünkből vonnak mindenféle adót, a hitelt jó nagy kamattal vissza kell fizetni, mégis vagyonosodási illetéket fizettetnek egy valamire jutni akaró fiatal házassal, nem is akármennyit...
Illetékre tudtok részletfizetést kérni, ha jól emlékszem 24 hónapra, nekünk az ügyvéd eleve úgy intézte a papírokat. Tudom úgyis úgyis ki kell fizetni, de nem mindegy hogy egy összegben vagy részletben.
Lakáshitelnél pedig ajánlom, hogy keress olyan bankot, ahol esetleg akcióban elengedik a költségeket, mert bizony az is 100-ezer körüli összegre rúghat, pl csak az értékbecslés 35.000 ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!