Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mként lehet az ingatlan...

Mként lehet az ingatlan eladást és átvételt összehangolni?

Figyelt kérdés

Van egy ingatlanom, melyben jelenleg élek, és az ezért kapott összegből szeretnék vásárolni egy újat, amibe továbbköltözöm. A vevő a teljes árat csak az átadás napján fizeti ki, és abban a pillanatban nekem el kell hagynom az ingatlant. Egy ügynök szerint ezt úgy szokták megoldani, hogy a kapott összeget azonnal tovább kell utalnom az új lakásért, majd az én vevőm jóindulatától függően kaphatok pár napot arra, hogy elvigyem a cuccaimat és kiürítsem a lakást.

Ez a gyakorlat számomra nagyon kiélezettnek tűnik és rejt nem kevés kockázatot. Van valamilyen más bevett módszer erre?

#ingatlan #átadás. birtokba vétel
2016. jan. 7. 08:08
 1/7 anonim ***** válasza:
Ilyenről még nem is hallottam....Általában szoktak hagyni pár napot,hetet a költözésre...Mi pl novemberben eladtuk a lakásunkat,karácsonykor kifizetésre került,de az ügyvédi szerződésben az van hogy február végéig kell elhagynunk a lakást..Amit mi veszünk,azt kifizetés után 2 héttel hagyják el.Igy lesz időnk kifesteni burkolni,költözni.Beszéld ezt meg a vevőddel,hogy hagyjon neked is 1-2 hetet legalább.Amit vásárolsz lakást azt is elhagyják egyből?
2016. jan. 7. 08:48
 2/7 anonim ***** válasza:

Attól függ, hogy mit írtok az adásvételi szerződésbe.

Nekünk a teljes vételárat a lakás átadásakor fizették ki. Nekünk volt hova költöznünk átmenetileg (van egy üres lakása nagypapámnak, amiben épp nem lakott bérlő). Amit mi vettünk az egy üres lakás volt, nem ott laktak a tulajdonosok. Fel kellett újítani, tehát több hónappal a vétel után tudtunk beköltözni, viszont megengedték azt, hogy a cuccaink egy részét oda vigyük. Jóval azelőtt, hogy a teljes vételár kifizetésre került volna. Mi hitelt is vettünk fel, és a hitel átutalása előtt kezdhettünk pakolni.

2016. jan. 7. 09:29
 3/7 anonim ***** válasza:
Két éve ugyanez történt velem is. Eladtam egy rossz házat, telekárban, miközben benne laktam. Üresen kérte a vevő, de a szerződésben rögzítve lett, hogy 1. három részletben fizetnek, 2. 60 napom van, hogy megtaláljam az újat és kiköltözzek. Hogyan oldottam meg? Kifizettek két részletet, akkor elindultam és egy hónap múlva megvolt az új, kifizettem 1%-ot, néhány nap múlva 10%-ot. Ekkor elindult a lomtalanítás, majd két hét múlva átvihettem a holmimat, bútorokat is az újba, ehhez hozzájárult a tulajdonos. Visszafelé ugyanaz a költöztető cég elvitte a felesleges bútorokat. Aztán aznap este kutyával és személyes holmival együtt beköltöztem egy szállodába, három napra. Másnap a régi háznál közművek átírása, leolvasása, utolsó részlet kifizetése, kulcsok átadása. Másnap a banktól készpénz kérése, mert az eladó így kérte, harmadik nap szintén közművek átírása az újnál, kulcsok átadása és átköltözés a kutyával a hotelből. Persze a ház elég hideg volt, mert a fűtés alapon ment, de három nap alatt felfűtötte 20 fokra.
2016. jan. 7. 13:41
 4/7 anonim ***** válasza:

3-as vagyok: nálam az eladás és a vétel is ingatlanos céggel történt, mindkét esetben ügyvédnél kötöttük a szerződést.

Ügyvéd nélkül semmiféle ingatlan adás-vétel nem érvényes, nem fogadja el a NAV.

2016. jan. 7. 13:44
 5/7 anonim ***** válasza:

Mi 2 éve vettük a mostani házunkat. Az ügyvéd a szerződésbe beleírta az utolsó részlet napját, és rá két héttel későbbre írta a kiköltözés időpontját. Az is rögzítve volt a szerződésben, hogy ha a megadott határidőig nem költözik ki az eladó, naponta mennyi kötbért kell fizetnie. A megadott határidő előtt 4 nappal már elköltöztek, és átadták a házat.

Arról ne felejtkezzetek el, hogy az átadás napján minden szolgáltatóhoz együtt kell bemennetek, hogy átírják a közműveket.

2016. jan. 7. 14:19
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, hasznos volt.
2016. jan. 7. 15:49
 7/7 anonim ***** válasza:

1. Szerződésben legalább 30, de inkább 60 nap kikötése, ha nincs még meg az, ahová költözhetsz.

2. A közművek leírása és lefotózása, aztán ügyfélszolgálatok lejárása. Ide kell az ügyvéd előtt kötött, aláírt szerződés.

3. Kiköltözésnél annak kikötése, hogy mi marad és mit vinnél el, maradhat-e benne pl. bútor?

4. Beköltözésnél a 10% (második részlet) kifizetése után megegyezés arról, hogy néhány nappal előbb viheted-e a bútorokat és a holmit? (De nem lakhatsz benne).

5. A teljes összeg kifizetése és a kulcsok átadása után megtörténik a birtokba adás.

6. Ha benne laksz, mielőbb menj be az önkormányzathoz és cseréld ki a lakcímkártyát. Ehhez is kell a szerződés.

2016. jan. 7. 20:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!