Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ha eladok egy lakást adózni...

Ha eladok egy lakást adózni kell? mennyi időn belül kell egy másikat venni?

Figyelt kérdés

2015. okt. 13. 10:50
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha több mint 5 éve volt a tulajdonodba, akkor nem kell adózni. Ha ennél kevesebb ideje, akkor időarányosan kell adózni a megszerzési és az eladási ár különbözete után.

[link]

[link]

2015. okt. 13. 11:16
 2/9 A kérdező kommentje:
KÖSZÖNÖM.
2015. okt. 13. 11:28
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Így igaz. Viszont ha veszel egy másikat 1 éven belül, akkor illeték kedvezményt kapsz. Pl. az eladott 10M, vásárolt 8M, akkor csak 2M után fizetsz 4% illetéket, ha u.annyiért vagy többért vásárolsz mint eladtál akkor nem kell illetéket fizetned az új szerzeményre.
2015. okt. 13. 15:03
 4/9 A kérdező kommentje:
köszi,és ha eladom 10 millióért és 15-16 millióért veszek ,mennyi adót kell fizetni?
2015. okt. 13. 19:44
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

"köszi,és ha eladom 10 millióért és 15-16 millióért veszek ,mennyi adót kell fizetni?"

Az adó mértéke nem változik!

Az illetékfizetésre kapsz kedvezményt.

Ez két külön dolog!

Adót az eladott lakás utáni hasznod alapján kell fizetned - illetéket a megszerzett lakás értéke után.

2015. okt. 13. 19:49
 6/9 anonim ***** válasza:
Így van, ha drágábban vásárolsz akkor mentesülsz az illeték alól. Ha az eladott lakásod 5 éven belül vetted akkor adót kell fizetned, ha többért adod el mint vásároltad, vagyis a kettő kül. után(pl. ha 8-ért vetted de 10-ért adod akkor 2 után kell adózni, de ha vannak számláid arról, hogy mondjuk 1-ért még újítottál is rajta, akkor már csak 1 után kell adózni)
2015. okt. 13. 22:38
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Két éve eladtam a régi, rossz házat, amiben laktam, miután 10 éve megörököltem. De nem tudtam fenntartani, rengeteg pénzből se lehetett volna megoldani. Sikerült eladni telekárban öt hónap alatt, aztán venni egy kisebbet, olcsóbbat, de jót. A vételnél az ingatlaniroda ügyvédje elkérte a másik szerződést is és együtt adta be a NAV-hoz. Három hónap után jelentkezett a NAV, nem kellett illetéket fizetni. 10 éve volt a másik ház a birtokomban, drágábbat adtam el, olcsóbbat vettem, két hónapon belül történt.
2015. okt. 15. 13:04
 8/9 anonim ***** válasza:
Ja és ráadásul a régebbi házat ingatlanossal adtam el, a neki fizetett összeget is leszámolták.
2015. okt. 15. 13:05
 9/9 A kérdező kommentje:
köszi.
2015. okt. 16. 08:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!