Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan zajlik a közművek...

Hogyan zajlik a közművek átírása, mik a határidők ilyen esetben?

Figyelt kérdés

Egy idős hölgytől vásárolok lakást, aki másik településen él, súlyos beteg családtagot ápol. Az adásvételi szerződést nyáron kötöttük, de én hitelt veszek fel, és neki hitel van az ingatlanon, amit az én önerőm csak részben fedez, így az én hitelem folyósítását be kellett várni, ami szeptember második felében történt meg. Ezután még az ő hitelét rendezik az én önerőm + a hitelem összegéből, levetetik az ő jelzálogát, és csak utána veszem birtokba az ingatlant.

Az eladó nem tud bármikor ide utazni ügyintézni.

2015. okt. 7. 12:26
 1/4 anonim válasza:
Bementek együtt a szolgáltatóhoz és ott egyből elindul a folyamat.
2015. okt. 7. 12:38
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A lakás átadásakor kell csinálni egy átadás-átvételi jegyzőkönyvet, abban rögzítve a fogyasztók állását és idejét. Ilyen jegyzőkönyvet lehet neten is találni (google: ingatlan birtokbaadási átadás-átvételi jegyzőkönyv), ott kerestem és azt töltöttem ki. Megállapodás kérdése, az adásvételi szerződésben szokták rögzíteni, hogy 1-2 héten belül történjem meg az átírás.

Célszerű, ha az eladó és vevő együtt megy átírni, így a leggyorsabb, de az átadási-átvételi jegyzőkönyv + adás-vételivel egyedül is el tudod intézni az átírást

2015. okt. 7. 13:12
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Neki nem kell menni sehová.

Elvileg az adásvételt követő 5-8 nap és hasonló horror határidőket írnak elő a szolgáltatók. Viszont ez értelemszerűen nem tartható. Én most csinálom ezt.

A következőképpen járj el:

Amikor lerendeződtek a pénzügyek, akkor találkozzatok a lakásban, csináljátok meg az átadás átvételi jegyzőkönyvet. Gondolom ez világos. Előtte már készülj fel, minden szolgáltató honlapján fent van a pontos eljárás menete és a kitöltendő dokumentumok, ezeket töltsd le, nyomtasd ki és töltsétek ki értelemszerűen, aztán az átadás átvételkor csak aláíratod és utána mindent tudsz egyedül intézni

2015. okt. 7. 13:19
 4/4 anonim ***** válasza:

Ahogy már fentebb is írták átadás-átvételi.

Viszont kiegészíteném azzal, hogy több módon is intézhető az átírás.

Amennyiben gyorsan akarod, akkor célszerű a közműcég személyes ügyfélszolgálatára elmenned a jegyzőkönyvvel és az adás-vételi szerződéssel együtt. Ugyanis a legtöbb ügyfélszolgálaton így azonnal átírathatod a nevedre a mérőket, rögtön megkötik veled a szerződést. (kivételek olykor vannak, de ez a jellemző)

Ha nem annyira sürgős az átírás, akkor akár e-mail-ben is el lehet a beszkennelt doksikat küldeni. Ilyenkor postai úton küldik ki a szerződéscsomagot, amit kitöltve aláírva kell visszaküldeni. Értelem szerűen ez a postázások miatt lassúbb folyamat.

A neten minden cégnek van oldala, ahol letölthetőek a dokumentumok, fent van az e-mail címük és az ügyfélszolgálataikról az info is.

Ja és arra számíts, hogy miután elindult az átírás folyamata fel fognak hívni, mert ilyenkor egy átírási mérőellenőrzést csinálnak.

Ezt azért szokták, hogy amennyiben az előző tulaj megbuherálta a mérőt ne a vétlen új tulajt vegyék miatta elő, ne az kapja az esetleges büntetést.

2015. okt. 7. 18:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!