Elméleti kérdés: Melyik a kifizetődőbb használt lakást venni Budapesten belül vagy új házat építettni valahol az aggromerációban?
Ha már magamnak építkezek (ez is ott van a kérdésben), akkor azt nem néhány évre teszem.
Az építkező emberek 99%-a egy életre tervez.
"Ha megvan a munkahely, ahova járni,kell, ahhoz kell igazítani a lakhelyet.
Pl. ha HÉV-megállóban van a munkahely, akkor lehet lakni azon HÉV-vonalon az agglomerációban. Máskülönben NEM."
Pont ez az, hogy a munkahely nem örök élet.
Egyik ismerősömék nagy örömmel költöztek ki Gyömrőre, hogy a lakóparki új házacskájukból 15 perc gyalog a vasút, ami 20 percenként jár és 30 perc alatt bevisz a keletibe a metróhoz, amivel megint 20 perc alatt elérték a munkahelyet. Na most add össze, már egy óra öt perc az út oda és vissza. Feltételezve, hogy semmire se kell várni egyetlen percet sem. Elvileg remek (szerintem nem az már ez sem), de mikor más helyen kaptak munkát, akkor már marhára nem volt jó, hogy csak a keletibe tudtak bejutni és onnan aztán indulhatott az ötven perces további bumlizás. És akkor gyerek még nincs is, akiket majd programokra kéne vinni, különórákra, bölcsi, ovi, iskola választék vagy le van korlátozva, vagy mégrosszabb, hogy a gyereket a másik irányba kell ingázással logisztikázni stb.
Aki meg nem tömegközlekedéssel ingázik, az meg mesélni tudna a benzin áráról (amibe lehet, hogy ad a munkáltató, de vicc amennyit, ha persze céges kocsit meg benzin kártyát raknak alád az más, de akkor is fennáll ez:), + az idő, amit a dugóban pöfögve tölt reggelente, hogy bejusson a városba, van aki persze ezt élvezi, de szerintem sokan megbánják ám ezt az agglomeráció dolgot, ha változik a munkahely, vagy a gyereknek több dolgot akarnak biztosítani.
Fogadd kritikusan azt is, hogy de hát egy külső kerületből is annyi bejutni a belvárosba, keletibe, xy helyre mint tőlünk. Igen, de! A külső kerületben hiába hosszadalmas választhatsz több jármű és irány közül! Tehát nem az van, hogy 30-40-50 perc alatt csak egyetlen helyre tudsz bejutni, ami vagy jó, vagy nem!
Én bent vennék lakást, kisebbet, gyerek még úgy sincs. Mire lesz, addigra kipofozzátok a lakást, elpasszoljátok és vesztek egy nagyobbat, hogy férjetek. Így szépen kényelmesen lehet kisebb lépésekben haladni, nem rögtön kell akkorát venni, amekkora lehet, hogy 10 év múlva fog kelleni.
(Ráadásul, ha úgy nézzük, a házuk szinte rosszabb mint egy panel, annyira egymás szájába vannak építve a házak, gyakorlatilag a kertet nem lehet élvezni, mivel akkora mint egy panel lakás közepes méretű szobája, és rögtön ott a szomszéd, plusz mivel sorházak és nyilván nem a legextrább kivitelezéssel készülnek az eladásra épített házak az oldalsó szomszédtól ugyanúgy hallják a fúrást a bútor tologatást, ha a függönyt kihúzod, akkor hat méterről néz a szomszéd át meg ilyenek, szóval van egy kertes háza, aminek épp csak kertje nincs, egy tescos 3,5 méteres medencét nem tud hova tenni, de ha tudna is körbebámulná az összes szomszéd, viszont van neki teteje meg mindene, amivel aztán baja lehet, mert költhet rá. Szerintem ezek az újdonsült lakóparkok nem valamijók, kivéve az elit darabok, de az meg nem az átlag ember pénztárcájához van méretezve, ahol rendes kertek vannak, meg távolságok egymástól, viszont 60 milla egy házikó..)
És amit nagyon fontos megemlíteni és sokan elfeljtik! Ha támogatással akarod építeni azt a házat, a csokkal, akkor nem adhatod el abban a 10 évben mire a gyerekeket meg kell csinálni! Miközben már lehet, hogy magatok miatt még nem is, de mondjuk 3-4 év múlva az első gyereknél rájössz, hogy nem jó az agglomeráció, de nem tudsz szabadulni!
Én már előre látom, hogy sokan nagy örömmel felveszik majd a támogatásokat mennek ki a városból, mert ott kijön a támogatásból, hitelből, esetleg saját erőből az új, ami milyen jó lesz, aztán mikor rájönnek, hogy valamiért (már) nem is jó kint és felismerik, hogy ha eladják az szerződésszegés, akkor minden lesz a kormány csak jófej nem és mindenki hibás lesz, csak ők maguk nem.
Attól, hogy nem értek egyet az utolsó hozzászólóval, még nagyon korrekt választ adott.
A közlekedést, gyerekek hurcolását tekintve teljesen jogos, amit írt.
Mi nyáron Pesten keresztül mentünk nyaralni, meg az Ikeában is voltunk. Még javában a külvárosban voltunk, nagyon messze a belvárostól, és már ott akkora dugó volt, hogy azt mondtuk, soha többé nem szidjuk a debreceni dugókat.
És ez nyáron volt, hétköznap délelőtt. Akkor mi van a reggeli csúcsban, vagy mikor délután végeznek az emberek a munkában?
Vagy mi van, ha szakad az eső, esetleg havas, csúszós az út?
Egy csepp esőtől vagy fél centi hótól megbénul egész Debrecen, késik minden, akkor ha itt ez van, mi lehet Pesten?
De a másik része: a kert. Van, akinek ez mindent megér. Én laktam panelban is, most kertesben.
Szerintem sokan elviselik a dugókat, a hosszabb utazást, ha van kertjük. És itt van az, ami szerintem nem igaz: hogy zsebkendőnyi a kert. Amit írsz, hogy egy szoba mérete a kert, az azt jelentené, hogy 20-30 négyzetméter.
Biztos van ilyen is, de nem ez a jellemző. Még egy lakóparkban sem.
Kis kertnek számít a 200-400 nm is, az én 900 nm-emhez képest mindenképp, de nekem még ez is kevés.
Ez pedig valóban nem sok mindenre elég, de egy kerti bútor bárhol elfér, ott meginni a reggeli kávédat, vagy este kiülni olvasgatni, ezt a panelban mivel pótolod? Még az ablakot sem nyithatod ki sokszor a zaj meg a bűz miatt.
Konyhakertnek pedig nem kell nagy hely, igazából 20 négyzetméteren megtermelheted azt, amit tavasztól őszig eszik a család.
Nekem paradicsom-paprika 2-2 nm-en volt, nem viccelek, annyi volt, hogy 3-an nem győztük enni, 2 naponta lecsó volt.
Saláta, hagyma, retek, borsó, ezek mind beférnek ekkora helyre.
Lehet, hogy annyi, mintha megvenném a piacon, de akárki akármit mond, az, hogy az enyém, én termeltem, én locsoltam, ez megfizethetetlen!
Ez az, amitől egy ház - még kis kerttel is - mindig különb lesz egy lakásnál.
Ahol panelt írtam, lakásra gondoltam, mindegy most számomra, hogy panel vagy tégla vagy bármi.
Lakás kontra házra gondoltam.
Innentől meg mindenki maga dönti el, mi a fontosabb számára. Én napi 2x45-5 percet megyek a munkahelyemig és haza.
Nem halok bele. Gondolkoztam már, milyen lenne, ha a szomszéd utcában dolgoznék. Lehet tovább aludhatnék, hazajöhetnék ebédelni.
De a büdös életben nem ismernék meg új embereket (nem vagyok bulizós fajta), nem tudnám, mi történik a környezetemben, a városomban, hol épül valami, hol nyílt új üzlet, stb.
Kb. mintha az erdő közepén laknál egy tanyán, én legalábbis elszigeteltnek érezném magam.
Lehet csak azért mondom ezt, mert én ezt az oldalt képviselem, de ebben megvan mindkettő: a kinti és benti élet sajátosságai is. Ha bent vagy a városban, akkor a csendből, levegőből, kertészkedésből, kerti grilleésből, bográcsozásból, napozásból semmi nem jut.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én utálom a Margit-szigetet, nem tetszik alapból, de olyan tömeg is van, hogy rosszul vagyok tőle.
Ja, még valami, arra nem reagáltam, hogy a szomszéd belát: ha már van egy kis kerted, egy nádat kihúzni a kerítésre, vagy olyan kerítéselemeket venni, amin nem látnak át az utcáról/szomszédból, nem egy nagy összeg.
Maximum ha a szomszédnak 2 szintes háza van, akkor az emeletről lát. De ne legyünk már olyan rosszindulatúak, hogy abból indulunk ki, hogy jó időben ő szándékosan leskelődik az emeletről, mikor te kint grillezel. Ha meg meglát, akkor mi van? Nem meztelenül szoktam kint lenni. Látott már biztosan füvet nyíró vagy olvasgató embert, nem fog órákon át bámulni.
A legtöbb háznak pedig oldalra nincs is ablaka a felső szinten.
Na kész a vacsim, de azt hiszem, el is mondtam mindent, ami megfordult a fejemben.
"Amit írsz, hogy egy szoba mérete a kert, az azt jelentené, hogy 20-30 négyzetméter.
Biztos van ilyen is, de nem ez a jellemző. Még egy lakóparkban sem. "
Nézd, te Debrecenből jöttél, de hidd el, nem egy lakásavatón voltam a budapesti agglomerációban és az újjonnan épülő lakóparkoknál ez halál komoly, hogy ekkora kertek vannak!
Az átlátásra is reagálnék. A profit maximalizálás miatt ezek a sorházak ott kint emeletesek. Minél kisebb a telek, minél kisebb az alapterület annál többet tud építeni ugye és annál nagyobb neki a profitja. Azt a nád nem oldja meg, hogy az emelti ablakból mozizzák egymás kertjét körbe a szomszédok. Olyan közel vannak, hogy gyakorlatilag egy meggymaggal célbaköpi a szomszéd az erkély ajtódat az ő erkélyéről.
Én is a ház mellett vagyok, mert én egy másik nagyváros mellett kötöttem ki végül faluban, de éltem Pesten is, járok sokat az agglomerációba, ott is néztünk ingatlant stb. Itt ahol én lakok, a város vonzáskörzete teljesen más. Itt 450m2 telek a kicsi, 1000 m2 az átlagos, 40 méter széles az utca, van tér, a városba befelé sincs dugó, mert egyszerűen nincs akkora embertömeg. + A városban sincsenek nagyon távolságok, így ha a központban letesz a busz, amivel reggel 20 perc alatt bejár az ember, akkor onnan BÁRHOVÁ a városban eljut 20 perc alatt. Nem így Pesten. Az durva tényleg nagyon. Ezért, ha Pesthez kell kötődni, akkor valóban nagyon át kell neki gondolni ezeket a szempontokat, mert olyan helyen, ahonnan Pest nagyjából normálisan elérhető ÉS élhető méretű telkek vannak, ott a kész új házak is jóval drágábbak, a telkek meg végképp eszméletlen áron mennek (feltéve, ha nem feltöltött nádasra - hol él a nád, hát a vízben, vagy szeméttelepre akar építeni)
"Kis kertnek számít a 200-400 nm is, az én 900 nm-emhez képest mindenképp, de nekem még ez is kevés."
A kérdezőnek nyilván X összeg áll a rendelkezésére, amiből kijön egy belvárosi lakás VAGY egy kb. ugyanannyit érő, kijjebb lévő ház.
A lakások azért olcsóbbak a családi háznál, mert a telekár megoszlik az emeletek között. De ha nagy kertet akarsz, a nagyon nagy telket is meg kell venni hozzá.
Tehát ha veszünk egy belső kerületi 60 nm-es lakást (most kb. 15-22 millió), akkor ugyanennyiért nem kapunk külvárosban 3-400 nm-es telket + építési költségeket 60 nm-es házhoz, hanem az sokkal többe jön ki.
Nekünk a 3 belvárosi lakásuk kerül annyiba (40-90 nm-esek), mint amennyiért ismerősömék szomszédjában árulnak egy 70 nm-es családi házat 2-300 nm-es kerttel Újpesten, ahonnan bejönni kb. 50 perc metróval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!