Hogyan lehet lakóházat venni hitel nélkül?
Az lenne a kérdésem hogy jogilag van e arra lehetőség,hogy közvetlen az eladónak törlesszük le a vétel árat?
Rendesen hivatalosan ügyvéd előtt lepapírozni az egészet,hogy az eladü is védett legyen ezáltal mert így szerintem ő is nyugodtabb lenne hogy van rajtunk támadó felület....
Tegyük fel hogy létrejön a dolog.....az a másik érdésem hogy miután a ház a nevemre került és átminősitettem lakóházzá,hogyan tehetek a gyermekemre haszonélvezeti jogot?
Ez azért lenne fontos mert ha ne adj Isten történik valami ami miatt megcsúszna az ember,ne tehessen az utcára.
Úgy tudom hogy a haszonélvezeti jog halálig szól,és mivel a gyerek kiskorú így szeretném magunkat bebiztosítani...
Nagyon kérem hogy csak az válaszoljon aki érti hogy miről beszélek,mert nagyon idegesítő hogy néha olyan is hozzászól és minősít akinek fingja sincs a feltett kérdésről.
nagyon köszönöm !
Nem vagyok jogász, de szerintem ilyen részletfizetés esetén (legalábbis korrekt ügyvéd esetén) az ingatlan tulajdonjoga csak a futamidő lejárta után, a teljes vételár kifizetése után kerül a nevedre, haszonélvezetet csak akkor ajándékozhatsz a fiadnak.
Ugye azt tudod, hogy a haszonélvezet ajándékozásnak, eladásnak is van illetéke (tudomásom szerint 9% ill.4%).
Biztosítékra inkább az eladónak van szüksége, az ingatlan adott, míg a te részletfizetéssed csak egy ígéret. Ezért a sok számodra rosszindulatú válasz, hiába vagy rendes ember, ha nem fizetsz, szerződést szegsz, de az ingatlan megtartásán gondolkodsz.
(egyébként gyerekkel nehéz kirakni még jogcím nélküli lakót is)
Milyen biztosítékot adsz te, hogy kifizeted a teljes vételárat, a részletet minden hónapban?
Az eladónak, hitelezőnek van nagyobb kockázata.
Nézd a másik oldalt is.
"én nem vagyok rossz ember csak nincsenek felesleges millióim"
Kérdező, nem látod be, hogy ha te más (volt) házában laksz és nem fizetsz érte (elhiszem, hogy nem gonoszságból, de ez nem is számít) akkor az a másik ember számára annak felel meg, hogy elvették a házát és nem adtak cserébe semmit? Magyarul: ellopták. Szerinted neki vannak felesleges milliói?
Lásd be, hogy épp a másik ember kisemmizésére készülsz. Akkor is, ha nem szándékosan, de már konkrét tervet szősz rá a haszonélvezetes résszel.
Sajnálom, ha ezzel megbántalak, de csak fel szeretném nyitni a szemed. Igyekeztem finoman fogalmazni, az első reakcióm sokkal nyersebb lett volna, de látom, hogy rosszindulat nincs benned. De túl sok empátia sincs :)
És igen, megértelek. Jó dolog, ha be van biztosítva az ember. Csak ne más kárára tegyen ilyet.
Haszonélvezeti jogot, csak a tulajdonodban és a birtokodban lévő dolgokkal kapcsolatban adhatsz a gyerekednek.
Ha a jelenlegi tulajdonos normális - akkor bele mehet esetleg a részletfizetésbe - de abba semmiképpen sem, hogy az ingatlan a vételár teljes kiegyenlítése előtt, a te nevedre kerüljön. Szóval nem lehet a haszonélvezeti joggal konspirálni, mert amíg az utolsó részletet ki nem fizeted, nem lesz a tied a ház. [A szerződés megkötése, és az első 30 ezres részlet kifizetése után nem fog szaladni veled a bácsi ügyvédje a Földhivatalba, hogy nosza, írjuk át a házat a te nevedre, ha már 30 ezer befolyt a kasszába...]
Én a helyedben inkább eltartási szerződést kötnék a bácsival a házért cserébe. Ezt lehet szolgáltatásban is, de lehet életjáradék formájában. Nem a háznak fizeted a törlesztő részletét, hanem havi fix összegű életjáradékot fizetsz a bácsinak. Ekkor támadhatatlanul tied lesz a ház, és a bácsi örökösei nem tehetnek ki a házból soha.
"Én a helyedben inkább eltartási szerződést kötnék a bácsival a házért cserébe."
Ez egy nagyon jó ötlet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!