Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Visszajár -e a foglaló ebben...

Visszajár -e a foglaló ebben az esetben?

Figyelt kérdés
Több mint 3 hónapja meg szeretnék vásárolni a házunkat, de nagyon szerencsétlenek, tájékozatlanok és buták a vevőink. Találtak egy bankot ahol úgy tűnt kapnak hitelt. Lefoglalózták a házunkat 500ezer forinttal, de szerződésen kívül és úgy hogy arról semmilyen más papír nem készült! Most úgy tűnik hogy nem fogják megkapni a banktól a kívánt hitelt 3 hónap szerencsétlenkedés után és fel fogjuk bontani a szerződést, mert így nem tudják megvenni a házat. Nekem nagyjából 60-70ezer forint kiadásom keletkezett az elmúlt 3 hónapban a hülyeségeik miatt, a lelki oldaláról nem is beszélve. De mit tanácsoltok mi legyen azzal az 500ezer forinttal? Megint mondom, semmi nyoma nincs annak hogy fizettek, de ha készült is volna, elméletileg nem jár vissza. Viszont a lelkiismeretem nem engedi, de egy 200ezret megtartanék belőle és még úgy is azt gondolom hogy ők jártak jól. Mit gondoltok?

2015. febr. 3. 08:17
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
42%

9-es

Nyugodj meg, "úgy gondolja" az eladó is, ha el akarja adni. Senkinek nem fizetünk fél millát foglalóként, ha a többi nem rajtunk múlik, csakis vételár-előlegként.

Az eladó sem mondta, hogy őt így ez nem érdekli, szóval...

A tisztességes ember úgy gondolkodik, ahogy fentebb sokan leírták, de az ilyenek miatt mint te kell mindenről papírt írni, mert úgy gondolod, neked "jár" fél milla, 3 hónapra. (Adtad volne el másnak.) A másik ember meg dögöljön meg, mert csak te számítasz és a te érveid, dolgaid. Gratulálok neked és a magadfajtának, felfele biztos jól nyalsz, lefele meg taposol.

Hál Isten a kérdező nem a te fajtádból való.

2015. febr. 3. 16:20
 12/20 A kérdező kommentje:
Úgy történt egyébként, hogy direkt megkérdeztem a vevőnket, mikorra megbeszéltük, hogy jönnek foglalózni, hogy nyomtatványt azt hoz ő magával vagy nyomtassak én. Azt mondta ne foglalkozzak semmivel mert mindent hoz. Erre ideállított a fél millióval és mikor kérdeztem hogy akkor hol vannak a papírok azt mondta hogy hátő nem hozott, mert azt hitte a múltkoriak még itt vannak (egyszer már jött volna foglalózni csak akkor visszalépett azzal az indokkal, hogy még megvárja, hogy a bank biztosra mondja, hogy kap -e hitelt). És én azokat a papírokat már kidobtam azóta. És mivel direkt megkérdeztem, mérgemben úgy voltam már, hogy ha neki így megfelel hogy fél milliót csak úgy itt hagy, hát akkor nekem is. Én tudtam hogy ő járhat maximum rosszul, de magamról meg azt tudom, hogy sosem vernék át senkit. Szerződésben szó nincs foglalóról és dátum sincs benne. Annyi van, hogy ha a bank kevesebb hitelt tud nekik adni mint amennyi kell a ház vételárához, akkor a különbözetet nekik kell fizetni. Úgy tűnik ezt nem fogják tudni vállalni (1.2 millióval kevesebbet kapnak mint kéne), úgyhogy szerződést bontunk.
2015. febr. 3. 16:39
 13/20 anonim ***** válasza:
És hol van ebben a történetben az ügyvéd?
2015. febr. 3. 19:15
 14/20 anonim ***** válasza:
75%

# 11/13

El vagy tévedve édesem.

Épeszű ember kizárólag foglalóra fog előszerződést kötni,az előlegezés csakis a vevőjelöltnek jöhet jól,hiszen ilyenkor akár 3 hónapnyi töketlenkedés után is be lehet büffentenni,hogy "bocsi szia mégsem kell,de azért az 5

kilónkat add vissza"Az eladó meg pisloghat,és lehet ezalatt már 2 kp vevő is megvette volna az ingatlant,ebbe bele tettszett gondolni..:-) Ugye,hogy nem. A foglaló lényege,pontosan ez,hogy "tétje" van a dolognak az eladó és a vevő részéről is,pontosan ezért korrekt,hiszan nem csak az egyik felet "védi".

2015. febr. 5. 08:06
 15/20 anonim ***** válasza:

Bőven van igazság abban, amit a 14-es ír. Az eladót nem védi az előleg. Hányan tennének le meggondolatlanul előleget, aztán kérnék vissza, az eladónak meg akár több hónapig állna a lakáseladása. Bizony jogos ilyen esetben a foglaló, ugyanis egy vevőnek úgy szabad csak letennie pénzt, ha valóban átrágta, meggyőződött róla, hogy biztosan meg tudja vásárolni a kinézett ingatlant. Nem mondom, hogy nem lehet olyan probléma, amiről a vevő nem tehet valóban, de ebben az esetben bele kell fogalmazni a szerződésbe, hogy egyszeres összegben visszajár a foglaló és elfelejtik egymást. Viszont a foglaló valóban védi az eladót a meggondolatlan vevőktől!

A mi esetünkben is 3 hónapig elhúzódott a lakásunk eladása, mivel a vevőink 2 bankhoz mentek hitelért, mivel az elsőnél nem kapták meg az egészet, amit szerettek volna (már a kezdetektől késélen táncoltak, max. összeget akartak felvenni). Az utolsó héten visszaléptek volna, csak az mentette meg az ügyet, hogy nem akarták veszni hagyni a foglalót. Ha előleget tettek volna le ebben az esetben, akkor ki térítette volna meg az én káromat, hogy 3 hónapig állt az eladás és lehet, hogy azalatt már réges régen akadt volna kp-es vagy egyéb vevő, aki fizetett is volna. De végül nálunk szerencsésen lezajlott, de tuti, hogy a foglalónak köszönhető. Október közepén kötöttük a szerződést és január közepén utalták az első részletet. Most január végén költöztünk.

2015. febr. 5. 08:44
 16/20 anonim ***** válasza:
24%

Édesem neked teljesen igazad van. Tényleg úgy pörög az ingatlanpiac, hogy a KP-s vevők csak úgy jönnek mennek?

3 hónap, elég érdekes, ha eddig eltart egy banki hitel ügyintézés. Ez 1 hónapon belüli dolog. Nem tudom, itt miért tartott idáig.

Egyébként pedig az eladó beleírhatja a szerződésbe, ha KP-s vevő érkezik a hitel intézése alatt és megveszi, akkor az eladó eladhatja neki. Ilyen esetben a hiteles vevő max. pár 10E forintot bukik. Ez elfogadható kockázat. Sokan nem is tudják, mi a különbség a foglaló és az előleg között. És az eladó is védve van.

De fél milla egy átlag családnak nem kevés, akár sok havi megtakarítás. Így örülök, hogy ebben az esetben tisztességes az eladó, hogy csak a valós költségeit vonja le.

Egyébként ha a fél millát nem adják oda hanem egy számlára befizetik és a bank látja, hogy valós tartalékkal rendelkeznek, akár kedvezőbben is elbírálhatták volna, mint így. (sokszor a bank felé csak papíron mutatják be az előleg fizetést, mintha lenne önerő, autóhitelnél láttam már ilyet)

2015. febr. 5. 08:47
 17/20 anonim ***** válasza:
16. Az, hogy pörög-e az ingatlanpiac itt nem nagyon számít, sokkal inkább attól függ az eladás, hogy milyen adottságú az ingatlan. A mi lakásunk jó adottságokkal bírt, Bp-en van egy kiváló kerületben, jó elrendezésű, jó lakóközösséggel, egyetlen negatívuma volt a 4.emelet (lift nélkül), 1 hónapon belül kelt el, nagyjából a 4. vevő el is vitte és már rajtuk kívül is volt egy pár, akik visszajöttek, csak ott végül a szülők nem akarták a 4.emelet miatt (ők fizették volna nekik). Szóval tuti, hogy egyébként 3 hónap alatt bőven elkelt volna, akár kp-s vevőnek is. Tisztában vagyok vele, mennyi idő egy hitel, nálunk is nagyjából 1 hónapja tart az ügy, már a folyósítási nyilatkozatot várjuk ma-holnap. De nekik eddig tartott a 2 bank miatt, plusz fedezet bevonása volt szükséges stb.stb.
2015. febr. 5. 08:55
 18/20 anonim ***** válasza:
75%
Az ingatlanpiac "pörgése" relatív,amennyiben megtalálod a megfelelő embert az eladó házra,lakásra akár 1-2 hét alatt el lehet adni,persze van olyan is mikor évekig hírdeti vki,bár ott azért vmi nem stimmel(ár,környezet,szomszédok..stb)A banki ügyintézés megint csak bankfüggő,valóban lehet néhány hét,de lehet akár 3 hónap is(saját tapasztalat).Az,hogy 500e ft sok vagy kevés megint csak nézőpont kérdése,a foglalóra pedig senki és semmi nem ír elő konkrétumot,eladó és vevő egyezkedés kérdése.Az,hogy ő az összes megtakarított pénzét odaadta foglalóba,az az ő egyéni problémája.Az előszerződést természetesen ki lehet egészíteni az említett módon,bár akkor viszont az a vevőjelölt kerül elgondolkodtató helyzetbe,hiszen lehet teljesen fölösleges köröket fut egy olyan ingatlan után amit holnapután eladhatnak nyugodtan.
2015. febr. 5. 09:51
 19/20 A kérdező kommentje:
Na közben van fejlemény az ügyünkben. Kiderült, hogy mégis kapnak hitelt, viszont 700ezer forinttal kevesebbet mint kellene. Tegnap próbáltunk megegyezni. Mondtam, hogy én hajlandó vagyok kompromisszumot kötni, elengedtem a 700-ból 500-at!!! és mondtam hogy a maradék 200-at egy kölcsönadási szerződésben havi részletekben egy évig fizethetik kamatmentesen. Szerintem ez elég korrekt ajánlat. De azt is mondtam, ha ezt nem fogadják el és így lépnek vissza, akkor nem adom vissza a foglalót. A szerződésben egyébként le van írva, hogy ha kevesebb hitelt kapnak a banktól, akkor a különbözetet ki kell fizetniük. Elengedek nekik fél milliót az árból, csak hogy végre pontot tehessünk az ügyre. Ennél korrektebb ajánlatot szerintem nem sok embertől kaphattak volna. Viszont ha így is visszalépnek akkor lelkiismeretfurdalás nélkül fogom megtartani a foglalót.
2015. febr. 5. 10:56
 20/20 anonim ***** válasza:
Kérdező, le a kalappal előtted. De hidd el, jobb lesz így, mert ez már biztos vevő. Viszont a nevére csak akkor írhassa, ha teljesen kifizették a vételárat. Én tavaly adtam el két lakást, s bár kicsit alámentem az árnak, de így az egyik 10 nap alatt, a másik két hét alatt ment el.Vettünk egy házat, azt is picit alacsonyabb áron. Épp most néztem, hogy az ilyen kaliberű házak árai rengeteget nőttek az utóbbi három hónapban, így rosszabbul jártam volna, ha kivárok.
2015. febr. 5. 11:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!