Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Vételi szándéknyilatkozat...

Vételi szándéknyilatkozat esetén mutathatják másnak az ingatlant?

Figyelt kérdés
Néztünk a múlt héten egy lakást, és az ingatlanügynök azt állította, hogy valaki már tett vételi szándéknyilatkozatot rá. Ez lehet igaz? Ha valaki ilyen nyilatkozatot tesz, azt pont azért teszi, hogy más ne vehesse meg, nem? Tehát akkor nem mutathatta volna meg az ingatlanos nekünk. Rosszul tudom vagy tényleg csak csábítóbbá akarta tenni a lakást az ingatlanos?

2015. jan. 5. 23:06
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

MIért ne mutathatná másnak is? :)

Akkor nem mutathatná, ha már le lenne fogalózva, vagy előleget fizettek volna rá.

2015. jan. 5. 23:58
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A szándék nem jelent semmit, attól bármikor elállhat az illetö.

Az ingatlanos emiatt nem hagyja abba az ingantlan bemutatását másoknak, mert akkor a legtöbb esetben heteket vesztenek az eladás helyett.

CSAK akkor nem mutathatja meg másoknak, ha már le van foglalva az ingatlan, és csak a papírmunka miatt nincs megvéve.

2015. jan. 6. 08:03
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy előttem írták. A pénz beszél, a többi csak szócséplés. Itt még nem volt pénz letéve...
2015. jan. 6. 08:58
 4/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a válaszokat! Akkor mi az értelme egy ilyen nyilatkozatnak?
2015. jan. 6. 10:32
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

A szándéknyilatkozat hasonló dolog, mint a foglaló, azaz a vevő befizet mondjuk 100 E-t, és ha visszalép, akkor ezt elbukja, viszont ha az eladó lép vissza, akkor 200-at ad vissza. (De lehetnek más feltételek is, ha mást foglaltak írásba a felek.)

Több dolog is megkülönbözteti viszont a foglalótól, pl. hogy egy szabott időre szól, az eladó a benne foglalt rövid időszak után eladhatja másnak a házat, ha nem történt meg az adásvétel a vevő miatt. Most így fejből nem tudom, de több részlet is megkülönbözteti még a kettőt.

Viszont a házat mutogatni más vevőknek is lehet, ezt nem tiltja semmi, csak eladni nem szabad a nyilatkozatban megszabott idő alatt.

2015. jan. 6. 11:20
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó tökéletesen leírta. A vételi szándéknyilatkozatban általában kisebb összeget letesznek, ami hasonlóan működik mint a foglaló (elveszti, duplán adja vissza). Ki van benne szabva egy végső határidő, amíg a két fél adásvételi szerződést köt. Ha ez nem valósul meg, akkor az eladó elállhat az ügylettől és eladhatja másnak a lakást. Viszont mutatni mutathatja másnak is, attól még nem adta el másnak, nyilván ha a másik jóval többet ígér, mint az, akivel szándéknyilatkozatot kötött, akkor úgyis mérlegel és esetleg eladja a másik érdeklődőnek.
2015. jan. 6. 12:38
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a vételi szándéknyilatkozatnál legfeljebb 100-200 ezer Ft-ot tesznek le, a foglaló pedig általában. az érték 10 %-a, legalább 1-2 millió Ft. Szóval ha kicsit többet ígérsz, a tied is lehet a ház. Nálunk nemrég 12 millióra hirdettek egy ingatlant, de annyi vevőjelölt volt, hogy a végén 17 millióért ment el. Ott is volt vételi nyilatkozat, de még így is sokkal jobban járt az eladó és az ingatlanos.
2015. jan. 6. 15:19
 8/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm szépen a válaszokat :)
2015. jan. 7. 19:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!