Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Van egy lakás 5,3 mft. Ma...

Van egy lakás 5,3 mft. Ma adok 200ezret foglalónak. Elveszik a pénzem?

Figyelt kérdés
van még amit saját pénzből fizetek még,de várok a banktól a hitel papírra. ha nem kapok hitelt oda lesz a foglalóm? csak úgy kapok a bankba hitelt ha viszem az adásvételit de oda le kell tenni a foglalót meg minden...
2014. nov. 7. 08:50
 1/6 anonim ***** válasza:

Nos, látom te sem nagyon néztél utána, hogy hogyan megy a hitel felvétele. Ez alapból úgy indulna, hogy előzetes hitelbírálatot csináltok a banknál, hogy a fizetésed alapján mekkora hitelre vagy jogosult. Itt már kiderül, ha nem kapsz annyit, mint amennyit szeretnél. A másik buktató az, ha a vásárolni kívánt ingatlant nem értékelik fel annyira, amennyi hitelt szeretnél felvenni. Ez ugye akkor áll fenn, ha a határon mozogsz és maximális hitelre van szükséges a vásárláshoz.

Ha az eladó belemegy, akkor beleírhatjátok a szerződésbe, hogy amennyiben nem kapod meg a hitelt, akkor visszajár a foglaló összege, de ebbe nem biztos, hogy belemegy, mert amíg ez kiderül, addig ugye ő nem árulhatja a lakást, ezzel elesik potenciális vevőktől, akik esetleg rögtön fizetnének. Meg lehet próbálni nyilván, de ha nem megy bele, akkor elveszíted igen a foglalót, ha nem kapsz hitelt. És ez amúgy így is van rendjén, mert foglaló lerakása előtt azért ezt már nagyjából le lehet tisztázni.

2014. nov. 7. 08:59
 2/6 anonim ***** válasza:

Attól függ, hogy szerződsz ha rendes/ismerős vissza szokták adni, de idegennél szíve joga megtartani ha olyan a szerződés és nem tudod megvenni a lakást.

Én pont ezért vettem inkább ismerőstől lakást, mert nem akartam a 150ezret elbukni és az én időmben nem volt előre hitel elbírálat de most már van.

2014. nov. 7. 09:39
 3/6 anonim ***** válasza:
A foglalót mindenképpen elbukod és a szerződésben sem lehet semmit kikötni, mert fogalmilag a foglaló nem jár vissza. Az előleg az, ami visszajár. Rossznak tűnik az ügymenet: először kell minden egyebet tisztázni és csak utána kerüljön sor bármiféle pénzforgalmi megoldásra szerződéskötés keretében.
2014. nov. 7. 10:01
 4/6 anonim ***** válasza:
1. vagyok. Igen, nyilván ha úgy egyeztek meg, akkor nem foglalónak hívják, hanem előlegnek. :)
2014. nov. 7. 10:09
 5/6 anonim ***** válasza:
Csak az ügyvédi irodában, a szerződés aláírása után (négy példányban) kaptam meg az első részletet. Tehát először MINDENT tisztázni kell, a hitelt is (elbírálása lehet több hét is!), aztán fizess bármilyen kis összegű foglalót.
2014. nov. 7. 12:17
 6/6 anonim ***** válasza:
Ha ma adsz, akkor nem sokat tehetsz, talán akkor a foglalói szerződésbe be kéne írni egy pontot, ami a hitelkérelmed elutasítása esetén lép életbe, hogy akkor visszajár a foglaló mégis
2014. nov. 8. 13:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!