Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Illeték vétel, majd eladás...

Illeték vétel, majd eladás esetén?

Figyelt kérdés
Hogyan kell illetéket fizetni, ha előbb veszek egy ingatlant, majd eladom a régit? Tudom, hogy ilyenkor is a különbözet számít, de a gyakorlatban hogyan történik? Mert a NAV a vétel után elég gyorsan kiküldi a felszólítást, de akkor a régi ingatlan még nem lesz eladva. Ilyenkor lehet halasztást kérni, amíg a régit el nem adom, hogy akkor majd számolják újra? Vagy mindenképpen be kell fizetnem a vétel után az illetéket, és majd az eladásnál vissza kell igényelni a többletet? Ha igen, akkor ilyen esetben lehet részletfizetést kérni?

2014. ápr. 18. 04:20
 1/6 anonim ***** válasza:
A vétel után illetéket, az eladás után adót kell fizetni (ha az eladásból származott jövedelem, és a szerzés és az eladás között kevesebb, mint 5 év telt el). A kettő teljesen független egymástól.
2014. ápr. 18. 08:21
 2/6 anonim ***** válasza:
Attól függ, mekkora az eladott ingatlan és mekkora a megvett? Én 100 m2-es rossz házat adtam el, aztán vettem egy 54 m2-st. A két időpont között két hónap telt el, mire megtaláltam az újat, a vevőim pedig három részletben fizettek. Négy hónap múlva jelentkezett a NAV, hogy nem kell fizetnem semmit, mert nagyobbat adtam el, kisebbet vettem, mindezt egy éven belül. VOILÁ...
2014. ápr. 18. 13:23
 3/6 A kérdező kommentje:

Úgy látom, nem nagyon értettétek a kérdést. Itt most az a lényeg, hogy a vétel megelőzné az eladást. a vétel után biztos, hogy 1-2 hónapon belül meg fog jönni a fizetési felszólítás (tudom, vettem már ingatlant). A kérdés lényege az, hogy hogy úszhatom meg ennek a befizetését.

Nem arra játszok, hogy ne kelljen illetéket fizetni, hanem hogy ne kelljen azonnal egy irreálisan magas illetéket befizetni, hiszen később úgy is mérséklődne az összeg, az eladandó ingatlan miatt. A vétel után viszont nagyon necces lenne kifizetni még sok százezret, hiába kapom majd vissza a nagy részét (ha visszakapom egyáltalán). Szóval ezt szeretném tudni, hogy hogy lehet a legjobban megoldani.

2014. ápr. 18. 14:12
 4/6 anonim ***** válasza:
Hát ez fogas kérdés, én októberben adtam el, de csak november végén vettem, viszont a teljes összeget a vevőm decemberben fizette ki, három nap volt a teljes kifizetés a vevő részéről, illetve a másik házért fizetés között. A második esetben ingatlanos céggel, az ő ügyvédjük kérte az eladott ház szerződését is, együtt lett beadva a kettő. És április 10-én jelezte a NAV, hogy nem kell fizetni. Vagyis az átfutási ideje ennyire hosszú, szerintem nem kell aggódnod.
2014. ápr. 18. 19:29
 5/6 anonim ***** válasza:
A vásárlás nyomán kiveti a NAV az illetéket és azt meg is kell fizetni, függetlenül attól, hogy később egy kedvezményre nyílik jogosultság. Ha a kötelezett nem fizeti meg, akkor a késedelmi pótlék kétszeresével növelt mértékben kell megfizetni. A későbbi eladás nyomán az illeték egy része visszaigényelhető, tapasztalataink szerint ez egy gyors és problémamentes eljárás. Részletfizetést viszont lehet kérni, és ismét csak a tapasztalatainkra hivatkozva mondom, hogy elég sokszor helyt is adnak az ilyen kérelmeknek.
2014. ápr. 21. 16:25
 6/6 A kérdező kommentje:
Többieknek is köszönöm, de utolsónak különösen, pontosan erre voltam kíváncsi!
2014. ápr. 22. 03:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!