Statikusok! Érdemes panellakást venni?
Ezt most úgy írtad mintha mindennapos lenne az, hogy összedől egy panelház. Ne aggódj, tovább fognak állni, mint a ma divatos lakótelepek, amiket lakóparkoknak hívnak.
A házgyári nagypanelos épületek szerkezetét száz évre tervezték, még a legidősebb panelház is csak a felénél tart. Az ilyen épületek gyenge pontjai a gyorsabban avuló infrastruktúra (közművek, fűtés, liftek, hőszigetelés, nyílászárók). De ha ennyire félsz, akkor ne sajnáld a pénzt és kössél rá biztosítást, így ha összedől, akkor se úszik el az összes befektetésed.
1-es ! "A házgyári nagypanelos épületek szerkezetét száz évre tervezték "
Miket irkálsz.Ezt a számot honnan vetted ? kitaláltad ?
Betonból és betonvasból van. A beton 300-évig köt. Utána meg ki tudja mikor fog szétmállni. A betonvas pedig sokkal keményebb a normál vasnál,nagyon nehezen korrodálódik,stb.
Na, azért ismerek panelházat, aminek a sarkainál 20 éve tenyérnyi rések éktelenkedtek.
A fűtés egyébként tényleg nagy rákfenéjük, meg az, hogy némelyiknél csak egyik oldalról van meghagyva út pl a tűzoltóautónak.
8-as! Ahogy már említettem, ezt az időintervallumot nem én találtam ki, nekem ezt tanították anno a főiskolán.
A panelos épületek rendkívül gyorsan épültek, egy-egy tízemeletes épület összeszereléséhez mindössze néhány hét volt szükséges az alépítmény és a fogadószint elkészítése után. Az építés során számos kivitelezési hibát említ az ÉMI, különösen a csomópontok kibetonozásánál. Ha jól emlékszem, akkor a friss beton lúgos anyagnak számít, ez elvileg megvédi a betonban lévő betonacélt a korróziótól. Viszont a technológiai fegyelmetlenségek miatt a beszivárgó vízzel együtt bejutó anyagok csökkentik a beton magas PH értékét, ami egy idő után ahhoz vezet, hogy elindul a korrózió. A korrózió hatására az acél keresztmetszete folyamatosan csökken, ezáltal csökken a teherbíró képessége is. A rozsda ráadásul nagyobb helyet akar kitölteni a betonacél korábbi keresztmetszeténél, ami a beton berepedezéséhez vezet, ami utat ad a további nedvesség bejutásához. Ha jól emlékszem, akkor valahogy így magyarázták el nekünk, hogy miért csak ennyi időre tervezték a házgyári nagypanelos épületeket.
Megjegyezném, hogy már 8 éve nem vagyok a szakmában, akkor is településmérnökként tevékenykedtem másfél évig. Jelenleg a járműiparban keresem a családom számára a kenyérre valót gyártásmérnökként (villamosmérnök diplomával).
A legnagyobb videómegosztón remek videókat lehet találni ilyen épületek összeszereléséről, ha néhányat megnézel akkor megérted, miért nem mertek a mérnökök nagyobb szavatosságot vállalni. Abban az időben se a minőség, hanem a mennyiség volt a fontos.
Én kettő ilyen épületről tudok ami össze dőlt,és azt se saját önerejéből!
Az egyiket az okos kínai kis emberek rombolták le úgy,hogy a ház felépítése után kezdtek el mélygarázst építeni,a ház alól kiásták a talajt és paff.
A másik meg nem meglepő oroszországban történt,ahol annyit se törődnek a házak állapotával mint itt,de ott az volt a baj hogy öngyilkos lett egy nyomorék,és úgy hogy felrobbantotta magát,de ott is a ház háromnegyede nem dőlt le!
Azt hiszem halál eset sem volt ami azért eléggé jó arány,ahhoz képest hogy egy panelban több százan élhetnek.
Úgyhogy a panel jó,persze szigetelése nem is a legjobb de hát némelyik ilyen panelnél észre vettem hogy nyitva van télen az ablak mert kb 25 fok van bent,ha meg nem lenne nyitva lenne vagy 30-35fok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!