Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Lakhatok olyan telken, amire...

Lakhatok olyan telken, amire tilos építeni?

Figyelt kérdés
Természetesen a kérdés úgy értendő, hogy először megvásárolom, aztán költözöm oda. 😅

febr. 6. 14:02
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
82%

"Azért tilos építeni az említett telekre, mert nagyfeszültségű áram, meg talán olaj, gáz, vagy valami egyéb halad át rajta. Villanyoszlopok vannak a telken, és csövek a föld alatt."

Akkor jobb annak a teleknek békét hagyni, ráadásul a nagyfeszültségű kábelnek sugárzása van, amely rákot, daganatot okozhat, ezért se érdemes alatta lakni. Meg sose lesz teljesen a tiéd a telek, mert szolgalmi jog van bejegyezve.

febr. 6. 15:21
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Nehogy megvásárold! Nem ér semmit, nekem még ingyen se kellene.
febr. 6. 15:25
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Amiket leírtál, azok alapján én sem merném megvenni. Simán államilag kisajátíthatják, és te meg repülsz, majd örülhetsz, HA, kapol valami aprót.
febr. 6. 15:29
 14/21 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos hozzászólást!

Említettétek, hogy "télen a lakókocsi cseppet hideg lesz", és hogy "a nagyfeszültségű kábelnek sugárzása van, amely rákot, daganatot okozhat".

Ha jogilag megoldható egy mobilgarázs, benne egy járművel, amiket külön-külön hőszigetelek, akkor szerintem ez egyrészt könnyen kifűthető télen is (nagyon kicsi térfogat), másrészt dupla Faraday-kalitkaként működik, hiszen fémből van mindkettő.

"A Faraday-kalitka az elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, fémhálóval körülvett térrész, amelybe a fémháló védőhatása folytán a külső elektromos erőtér nem hatol be („árnyékolás”). Nevét Michael Faraday angol fizikusról kapta."

febr. 7. 02:28
 15/21 A kérdező kommentje:

Ha ezt tiltja a Helyi Építési Szabályzat, akkor én is úgy gondolom, hogy "Nem ér semmit, nekem még ingyen se kellene.".

De ha csak házépítés tilos, akkor ez az alap nélküli, könnyűszerkezetes garázs hatalmas érték lenne számomra, hiszen megoldaná a lakhatási problémámat.

Persze ha lenne elég pénzem, akkor én is inkább kész ingatlanba költöznék. De még a bontásra ítélt romos házakra, és a leglepusztultabb kis lakásokra se elegendő itt a pénzem, sőt még a többi üres telek (amikre lehet építkezni) is olyan drága, hogy megvenni se tudnám őket, nemhogy házat varázsolni rájuk.

febr. 7. 02:29
 16/21 A kérdező kommentje:
Ha ez működhet, akkor attól se félek, hogy "sose lesz teljesen a tiéd a telek, mert szolgalmi jog van bejegyezve". Hiszen én csak a telek sarkán parkolnék a garázsban, az olajvezeték (vagy gáz, nem tudom) pedig a telek másik oldalán halad át, ahol a villanyoszlopok is vannak. Ha pár év múlva feltúrják az egészet, pl. a csövek cseréje miatt, az engem nem igazán zavar. Sőt, arrébb is tudok költözni a telken belül, ha esetleg új csöveket is lefektetnének. Szóval ez csak akkor lenne gond szerintem, ha egy hagyományos házat akarnék építeni, ami ugyebár helyez van kötve. De én mobilgarászban, járműben élnék.
febr. 7. 02:29
 17/21 A kérdező kommentje:
Az pedig elég hihetetlenül hangzik, hogy "államilag kisajátíthatják, és te meg repülsz, majd örülhetsz, HA, kapol valami aprót". Miért sajátítanák ki? Szerintem tökéletes nekik így, szolgalmi joggal, építési tilalommal. Nagyobb eséllyel fognak kisajátítani egy olyan telket, ami a most épülő autóutak helyén fekszik. De ha tényleg félni kell itt a kisajátítástól, akkor szerintem legalább a telek árát mindenképp ki kell hogy fizessék nekem. Nem? Ha építenék rá egy illegális házat 50 millióért, azt persze nem fizetnék ki, megértem. De én még 5 milliót se fektetek az "építményembe", ráadásul lerombolni se kell, vihetem magammal ha költöznöm kell.
febr. 7. 02:30
 18/21 A kérdező kommentje:

Mit gondoltok, túl optimista vagyok, van valami hiba a tervemben? Hasznos, hogy felhívtátok a veszélyekre a figyelmemet, de kezelhetőnek tűnik számomra mindegyik. Családdal nem vállalnám be. De így magányosan talán jobb ez a furcsa megoldás, mint egyik albérletből a másikba kényszerülve felélni a maradék kis vagyonomat is, aztán utcára kerülni.

Apropó utca... A közterületeken hajléktalankodást gyakorlatilag börtönnel büntetik, ha jól tudom. Járműben élve sem működik a dolog. Ezért is lenne számomra kincs ez a telek, hiszen itt van víz, csatorna, áram. Pontosabban még csak a telken, de szerintem beköthető. Tehát élhetőnek tűnik, és talán ezt a törvény sem bünteti, elvégre magánterületen "csöveznék", kívülről nézve csak egy kulturált garázs látszana. Nem csapnék zajt, nem füstölve fűtenék hanem árammal, és a szennyvizet is csatorna vezetné el. És egész jó kényelmem lenne bent, csak kissé szűkösen.

Vagy szerintetek ez is illegális lenne? Vagy eleve rossz a Faraday-kalitkás és dupla hőszigeteléses mobilgarázsos elképzelésem? Mi az első buktató, ami eszetekbe jut mindezek után? Azon kívül, hogy nem túl romantikus dolog egy járműben nyomorogni. 😅

febr. 7. 02:32
 19/21 anonim ***** válasza:
38%
A Faraday-kalitka csak az elektromos sugárzás ellen nyújt védelmet, azonban a nagyfeszültségű kábeleknek mágneses sugárzása is van. Utóbbi ellen csak igen vastag betonfalakkal lehetne védekezni, vagy km nagyságrendű védőtávolsággal. Azt tudom javasolni, kis faluba keress felújítandó házat.
febr. 7. 09:35
 20/21 A kérdező kommentje:
Nagyon hasznos válasz, köszönöm hogy segítettél a tanácsoddal!
febr. 8. 04:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!