Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A munkáshitel is beépül az...

A munkáshitel is beépül az ingatlanárakba?

Figyelt kérdés
A munkáshitel 5 milliójával is drágább lesz minden lakás?

jan. 19. 12:30
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:
10# Az állampapírok hozama miatt már tavaly decemberben drasztikus ingatlanáremelkedés történt, ez fog folytatódni idén is.
jan. 20. 00:54
 12/26 anonim ***** válasza:
55%
Mi ez a nemzeti konzultáció jellegű szavazás, amiben a kérdező saját véleményét fogalmazza a válaszokba?
jan. 20. 07:22
 13/26 A kérdező kommentje:
12# Az csak egy szavazási lehetőség. Van lehetőséged megfogalmazni a saját válaszodat.
jan. 20. 08:06
 14/26 anonim ***** válasza:
46%

Elvileg minden beépülhet, de csak bizonyos korosztályt érint, akik közül már sokan éltek az eddigi támogatási lehetőségekkel és belevágtak az ingatlanvásárlásba.

Szerintem erre rá fognak jönni az eladók is ha emelt áron hirdetik az ingatlant...

jan. 20. 08:25
 15/26 anonim ***** válasza:
89%
MINDEN felfelé viszi - máris óriásit emelkedtek, és még nincs vége ...
jan. 20. 08:42
 16/26 anonim ***** válasza:
100%
Eladó lakásokat nézegetek, jelenleg azt látom, hogy nem elég hogy drága az ingatlan, még felújítandó is. Jó állapotút meg nagyítóval kell keresnem, ha meg találok is egyet és még az ára is esetleg korrekt a felújítandóhoz képest (ergo mégdrágább), az a hirdetés 2 nap múlva inaktív...Ami marad az vagy a selejt drágán, vagy a felújított megfizethetetlen áron (számomra)
jan. 20. 10:59
 17/26 Katona Dius ***** válasza:

Mi még pont kifogtuk, pont a pár évvel ezelőtti nagy árrobbanás előtt sikerült megvenni a házunkat. Ha csak fél évvel tovább keresgélünk...

Csak úgy kíváncsiságból néha fel szoktam néznni az ingatlanoldalakra, brutális, ami árakat megkérnek egy-egy ingatlanért, pláne milyen állapotban van. És úgy veszem észre, hogy (legalábbis a mi környékünkön) nem nagyon érdekel senkit, mellyire kicsi a szórása azoknak, akik ezekkel a hitelekkel élni tudnak, minden ingatlan horribilis drága. Aki nem tud élni ezekkel a lehetőségekkel, mert kiesik a körből, vagy olyan munkája/fizetése van, hogy nem tudná fizetni a törlesztőt, hacsak nincs a szülőknek félrarakva a gyerek elindításához soooook milliója, akkor manapság már nagyon sok fiatal nem jut házhot. Aki idősebb és eddig nem tudott házat venni, az meg... Hát már nem is fog, nagy eséllyel.

A fiatalok kötül se sokan tudják már felvenni, ha van eszük legalábbis.

A fizetések sok munkakörben nem engedik meg a 2-3-4százezres törlesztőket. Mert a babaváró, a CSOK és a munkáshitel együtt is édes kevés egy házhot/lakáshoz. Vagy jó áééapotú és megfizethetetlen, vagy éppen kifutja, de olyan az állapota, hogy abban az életvitel szerű lakhatás kb nem megoldható.

jan. 22. 08:43
 18/26 anonim ***** válasza:

Én nem tudom kinek hogy vannak a bevételei, de én 2018-ban a nagy árrobbanás előtt jóval kevesebbet is kerestem. Igaz sokat tettem érte, hogy növekedjen.

2018-ban nettó 4,5 milliót kerestem 1 év alatt.

2024-ben nettó 13 milliót

2018-ban a főnököm 32 millióért építtett 95 m2 ikerházat kulcsrakészen és asztalos bútorozta be ennyiből. Ez nekem 7,1 évi fizetésem volt akkor.

2025-ben ugyanon azon a környéken egy ilyen ház kb 85 millió. Ez nekem 6,54 évi fizetésem lenne.

Így azt mondanám elég jol követte a bérem az áremelkedéseket, sőt még arányaiban valamivel többet is keresek.

Nekem ~2,9xére növekedett a bérem 6 év alatt + a 2025-ös béremelésem. Az ismerettségi körömben is ez volt az általános.

Mi is építkeztük, csak mi az áremelkedések közepén, így ez nem releváns.

jan. 22. 10:53
 19/26 anonim ***** válasza:
18-as,sajnos nem ez az átlagfizetés amit írtál...
jan. 22. 17:27
 20/26 anonim ***** válasza:
100%
18-as, nem is az hogy ez nem átlagfizu, hanem inkább az h ez egy átlag feletti növekedéses fizu (a 3x szerintem ritka, de nem vagyok ksh). Én sem panaszkodom, de nekem "csak" a 2,3szorosára nőtt a havi jövedelmem ez idő alatt (pedig kb ugyanonnan indultunk amit írtál 2018-ra). A gond az hogy van egy tippem hogy sokaknak még ez sem jött össze. Aztán ugye bejön az is, hogy akkor a lakásárak tegyük fel 2,5szereztek, és az átlagnak mjuk összejött ezidő alatt egy 2x-ezés a fizetésében, akkor hosszú (nagyon hosszú) időtávon ez oda fut ki, hogy egy egész élet megtakartása is kevés lesz arra, hogy vegyél egy saját lakást / házat önerőből. Te valamit jól csináltál :) (ezt őszintén mondom, nem pikírten, irgykedve, stb)
jan. 22. 21:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!