Van abban bármi törvénybe ütköző, ha egy határozott
időre kötött tartási szerződés keretein belül szerzek
meg egy ingatlant?
Figyelt kérdés
Az eladó teljesen egyező akaratával kötnénk egy ilyen - akár közjegyzői - szerződést,
- belefoglalva akár ürügy miatt egyszerű általános természetbeni ellátásokat is -, hogy havonta fix összeget utalnék, valamint a meghatározott idő (pl 12 év...) legvégén pedig egy nagyobb összeget fogok utalni legutoljára... Ekkor ezen bevételek után az eladónak nem kellene egyáltalán SZJA-kat fizetni ugye - a végösszeg esetében sem- és elvileg a tartási szerződésekben törvényileg nincsen kizárva a határozott időre szerződés sem (és ilyen esetben is az időszak végével ugyan úgy az addigi eltartó tulajdona marad az ingatlan!), úgy tudom, ami pl életjáradéknál viszont kizárt. Ez egy jelenleg a kormány által is elvileg gondolatban lévő leendő program (albérlettel vegyes ingatlanvásárlás) általam eszembe jutott jelenleg is megvalósítható formája lenne...
Én határozott időre nem is hallottam tartási szerződést kötni. Attól persze lehet. Csak összeget írsz,tartásra vonatkozóan semmit, így is gondolod?
Hogy működik ez? Felértékelik az ingatlant és annak az összegnek az erejéig vállalod a tartást/életjáradék fizetését?
jan. 15. 11:25
2/19 A kérdező kommentje:
Hát ahogy törvényileg (kijátszani) lehet, ha kell, akkor beleírjuk konkrétan, hogy mondjuk hetente elmegyek bevásárolni az eladónak vagy feltakarítok nála meg hasonló egyszerű, nagy felelősséggel ilyen szempontból nem járó és felek által később sem kijátszható (és mindkettőnk által elfogadottan csak látszat) dolgok... Amúgy nekem is csak most az agyamból pattant ez ki, ezért írtam ide kérdésbe, de amúgy simán megegyezés alapján gondoltam erre, eladná pl 33 millióért, akkor megírunk egy ilyen szerződést pl 12 évre havi 200.000 ft-ra (amiből mondjuk az eltartó papíron, látszat miatt fedezheti a maga akarata miatt a maga által rendelt kajákat minden nap...) és a végén pedig még a példám szerint a megállapodás alapján még 4 milliót egy összegben... Csak ilyen ugye elvileg csak eltartással lehet, életjáradékkal nem, mert utóbbit CSAK élet végéig lehet kötni...
jan. 15. 12:04
3/19 A kérdező kommentje:
De akár -ha csak és kizarólag úgy lehet- akkor előző példánál maradva pl egyenlő részletekben mondjuk 15 évre is kötnék (csak ez előnytelenebb lenne eladónak és nekem is a hosszabb idő miatt, de amúgy szerintem miért is ne lehetne szerződésben megállapodni egy utolsó, nagyobb összegű eltartási díjban is (ami ugyan úgy SZJA mentes maradna!)...)...
jan. 15. 12:28
4/19 anonim válasza:
Vannak cégek akik egy összegbe megvesznek ilyen lakásokat, ami a lakók halála után megy át a tulajdonukba. A szomszédba ilyen volt.
Ezt persze lehet részletekbe is, miért ne, de ugye itt az öröklés is beleszól, ha a tulaj idő előtt elhunyna. Valakinek akkor is ki kell fizetni a lakás ért3két.
jan. 15. 12:58
5/19 A kérdező kommentje:
Hát amit én néztem, ott azért még 12 év múlva életben lesz az eladó, minden valószínűség szerint... Valamint egyrészt a tulajdoni lapon pedig már az enyém lenne ugye ilyenkor az ingatlan és ilyen esetben pedig aztán az örökösnek fizetnék tovább... Nem tartom ezt nagyobb rizikónak, mint hogy mondjuk én idő előtt akár elhunynék... És ha ember akar valamit, ekkora rizikó belefér (legalábbis nekem!)... Hitel esetében is vannak ilyen rizikók...
jan. 15. 14:14
6/19 anonim válasza:
Szerintem ilyet a gyakorlatban nem köt senki (eltartó részéről gondolom). Ott marad 70-80 évesen lakás nélkül,lerobbanva? Az eltartott halálával törlődik a haszonélvezeti jog,nincs örökség a tartással érintett ingatlan vonatkozásában.
jan. 15. 14:47
7/19 A kérdező kommentje:
NEM, én is pl örökölt lakásra gondolok, amit ő is csak eladna vagy kiadna!! Így nekem ezen konstrukcióban kvázi eladja, SZJA-t nem fizet utána, ő sem jár rosszul vele, milliókat spórol -havonta és a végén is- , pl 12 évig csak bevétel, ha nem kell neki a lakás összege rögtön (kiadásnál meg egyrészt a -nem bérlői hibából adódó- váratlan események egyáltalán nincsenek ekkor számára valamint a jövőbeli, beruházás nélküli értékvesztések ellen is védve van és eladás tekintetében is lehet ebben biztonság, mivel akár a jövőbeli lakásbumm által okozott értékvesztésekre gondolunk, 12 év múlva sem biztos, többért el tudná adni , ugyan olyan állapotban, valamint az SZJA mentesség, mindezt azért cserébe, hogy egy ilyen konstrukcióba belemegy velem!) és a legvégén is még kap pár milliót tisztán! Haszonélvezeti jogot pedig természetesen a teljes vételár kifizetéséig fenntartjuk neki, utána viszont mivel lejárt a szerződés és a határozott idő is, a szerződésben leírtak szerint törlünk!! Örökség pedig ezek szerint nem gond (de mondjuk ha örökös sincsen, akkor is szerintem még megfontolandóbb lehet a dolog eladói részről is...)!
jan. 15. 16:25
8/19 A kérdező kommentje:
És azonnali eladás szempontjából egy pl 30 milliós ingatlan esetében veszítene az adón az eladó 4,5 milliót, így viszont megmarad ez az összeg is neki, még ha nem is most kapja meg a több tíz milliós vételárat, de mivel utána már így sem költ az ingatlanra semmit, így részletekben teljesen megkapja az összeget, a végén még plusz pár milliót egyben is.
jan. 15. 18:11
9/19 anonim válasza:
Csakhogy a havi 200ezred 12 év múlva jóval kevesebbet fog érni, mint most. Az eladó nem jár jól ezzel.
jan. 15. 18:38
10/19 A kérdező kommentje:
Nem igaz, az életjáradéki szerződéseknél mindig így szokott amúgy menni, elég ritka a szerződésmódosítás azon esetekben... Azt a pénzt TISZTÁN MEGKAPJA, amit pedig be is tud fektetni akár közben, amit pl a lakáskiadás esetében sem tudná magasabb összegen kiadni, mert igaz, évente emelhető, de ott van SZJA fizetés, a havariatartalék, ha valami nem a bérlők hibája miatt romlik el, vagy a szükséges felújítások az évek alatt vagy csak a kormányzati intézkedések miatt a lakásinfláció csökkenése, miközben viszont pl a csapszerelés inflációja ugyan úgy tovább emelkedik... A végén így nem fog kevesebbet érni ez a konstrukció, mégha nem is fekteti be esetleg közben... A rögtön eladás esetében is pedig mondjuk 30 millió esetében majdnem 5 milliót megspórol így az elején, mely spórolást a 12 év infláció sem venné el teljesen, ha nem fekteti be közben, akkor sem, valamint a kormányzati intézkedések miatti lakásinfláció csökkenés és az évek alatti nem fejlesztése a lakásnak okok miatt is a pénz jól lenne így befektetve, nem szenvedne az eladó ezen veszteséget ezek miatt, max nullszás lenne ahhoz képest, mintha vagy kiadja végig, vagy rögtön eladja...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!