Lakásvásárlás szerződés és bank/hitel tapasztalatok, jó tanácsok?
Sziasztok!
Végre eljutottunk idáig, de most hirtelen sok kérdés van a fejemben, önerőt felül kb a fele hitel is lesz amit felveszünk.
Már megbeszéltük hogy foglalózunk és ügyvédhez megyünk.
1. Tapasztalatok alapján itt a szerződésben az ügyvédnél van valami, amire mindenképp érdemes figyelnünk vásárlóként? Például arra gondolok hogy reális fizetési határidő hogy azért ne ússzon el a foglaló stb (a bank mire megadja az összeget e a megkapjuk)
2. Ebből jön a 2, kérdés: mennyi idő a bankoknál a hitel elbírálás, mire megkapjuk az összeget? Reális ha úgy 2 honapoalnszamolunk?
3. Utalva ilyen hatalmas összeget a bankok mennyit vesznek le, vagy hogy éri meg 20-30 milliókkal?
4. Akitől vesszük (tulaj) is másik házat vesznek, valószínűleg így egyből már annak megy a pénz/vagy valószínű megy is tovább, akitől ők veszik.
5. Független pénzügyi tanácsadó/vagy lakáshitel tanácsadó tapasztalatok?
Honnan kerestetek, mi a tapasztalat, megéri?
Természetesen elkezdünk ma járkálni és beszélni a bankokkal is, de a tapasztalatokat nem pótolja. Köszi előre is ha van hasznos tanács, vélemény.
Szerezz saját ugyvédet.
Ne bízz meg senki ügyvédjében, különben sem lesz olcsóbb.
Viszont a te érdekeiket képviseli, nem az eladóét.
10: Igen, akkor tudsz egy hitelfolyósítási tempóval számolni, ha ugyanahhoz a bankhoz mész igényelni, ahol már van előzetes hitelbírálat.
Akkor 30-40 nappal kell csak számolni.
Lehet előre kérni több banknál is.
11: Adásvételnél az adásvételt képviseli az ügyvéd, tehát mind2 felet egyformán.
Ha ebben kétség merül fel valamelyik félben az ügymenet során, csak akkor kell másik ügyvéd.
Amíg egyetértés van és az ügyvéd is tiszta, addig minden oké. Nekünk még nem volt gond, eddig 10-15 (x2, mert adás is, vétel is egyúttal) adásvétel a családban, 6-7 ügyvéd.
(És persze a Kamara honlapján leellenőrizni, hogy ott van-e az ügyvéd!)
Köszi szépen megint, 11-es felvetése is bennem volt, de köszönöm 13-as, ezek a gondolatok voltak a fejemben pro és kontra, hogy végülis engem is, mindkettőnket képviselnie kell, hiszen én is fizetem. Utánanézek!:)
Egy kérdés, tapasztalatok végett: ha megvan az időpont az adasvetelire, ott helyben beszélik át a részleteket együtt és írják alá, vagy előre szoktak tervezetet küldeni?
13-as, elméletben képviseli mindkét felet.
Valószínűleg már sokszor több ingatlan ügyem volt mint neked.
Azt képviseli aki fizeti.
A többi csak színjáték.
Nos én most vettem lakást hitelre, így van friss tapasztalat.
"1. Tapasztalatok alapján itt a szerződésben az ügyvédnél van valami, amire mindenképp érdemes figyelnünk vásárlóként? Például arra gondolok hogy reális fizetési határidő hogy azért ne ússzon el a foglaló stb (a bank mire megadja az összeget e a megkapjuk)"
Banknak szokott lenni követelménye arról hogy adásvételi szerződésben mi szerepeljen, bankomnál előzetes hitelbírálatot követően a banki hitelügyintézőm többek között ezt is megküldte "Tájékoztató az ingatlanvásárlás kölcsönnel történő finanszírozása esetére az adásvételi szerződéssel szemben támasztott általános követelményekről" néven, ezt továbbbítottam az ügyvédemnek, és ezeket is figyelembe véve írta meg az adásvételit (de tartok tőle magától is tudta volna ezeket).
"2. Ebből jön a 2, kérdés: mennyi idő a bankoknál a hitel elbírálás, mire megkapjuk az összeget? Reális ha úgy 2 honapoalnszamolunk?"
Ez több tényezőtől is függ, esetemben elég magas önerő% és fizetéshez képest alacsony törlesztő miatt nem sokat szaroztak. Online dokumentum benyújtás után 1 héttel küldték az értékbecslőt, ezt követően 3 hétre szóltak hogy pozitív a hitelbírálat (tehát össz. 4 hét). 1 hét múlva személyes szerződéskötés a banknál, utána még egy kör közjegyző, földhivatal, önerő fizetés igazolása, és miután ezt beküldtem, erre rá 2 hétre fogják kiutalni a hitelösszeget eladónak (de ebben benne van másfél hét ünnepek). 2 hónap reális.
"3. Utalva ilyen hatalmas összeget a bankok mennyit vesznek le, vagy hogy éri meg 20-30 milliókkal?"
Saját bankod saját számlacsomagját nézd meg. Esetemben 6000Ft-ban van maximalizálva az utalásdíj.
"4. Akitől vesszük (tulaj) is másik házat vesznek, valószínűleg így egyből már annak megy a pénz/vagy valószínű megy is tovább, akitől ők veszik."
Nem, ezt az eladónak kell megfizesd. Már csak hitel miatt is rizikós lenne egy kívülállónak fizetni, hiszen le kell igazolnod hogy az ELADÓNAK kifizetted a teljes önerőt. Az eladó csak kibírja azt a 6000Ft-ot.
"5. Független pénzügyi tanácsadó/vagy lakáshitel tanácsadó tapasztalatok?
Honnan kerestetek, mi a tapasztalat, megéri?"
olcsohitelek.com-on igényeltem kalkulációt, 3 bankhoz kaptam ajánlatot + volt egy gyors "személyes" (online) konzultáció. Végül arra jutottunk hogy a meglévő bankomnál minimálisan kerül többe a hitel mint az ő legolcsóbbjánál, és emiatt nem váltok bankot, főleg hogy a számladíj meg nagyobb is lett volna (hitel miatt 99% hogy oda kell menjen a fizetésed, ezért nem éri meg 2 számlát fenntartani emiatt).
17: Amikor mi kértük fel és mi fizettük az ügyvédet, akkor is kaptunk olyan választ tőle garanciális javításra vonatkozó kérdésünkre, hogy ennél többet nem tud mondani, mivel ő mindkét felet egyformán képviseli az adásvételben, és nem tud az egyik fél pártjára állni.
Ha érdekelnek nevek, szívesen ajánlom bármelyiküket.
Nagyon köszönöm neked 18 a friss és részletes válaszodat!
Meg mindenkinek, aki hozzátett bármilyen gondolatot, mind hasznos!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!