Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Lakásvásárlás szerződés és...

Lakásvásárlás szerződés és bank/hitel tapasztalatok, jó tanácsok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Végre eljutottunk idáig, de most hirtelen sok kérdés van a fejemben, önerőt felül kb a fele hitel is lesz amit felveszünk.

Már megbeszéltük hogy foglalózunk és ügyvédhez megyünk.

1. Tapasztalatok alapján itt a szerződésben az ügyvédnél van valami, amire mindenképp érdemes figyelnünk vásárlóként? Például arra gondolok hogy reális fizetési határidő hogy azért ne ússzon el a foglaló stb (a bank mire megadja az összeget e a megkapjuk)

2. Ebből jön a 2, kérdés: mennyi idő a bankoknál a hitel elbírálás, mire megkapjuk az összeget? Reális ha úgy 2 honapoalnszamolunk?

3. Utalva ilyen hatalmas összeget a bankok mennyit vesznek le, vagy hogy éri meg 20-30 milliókkal?

4. Akitől vesszük (tulaj) is másik házat vesznek, valószínűleg így egyből már annak megy a pénz/vagy valószínű megy is tovább, akitől ők veszik.

5. Független pénzügyi tanácsadó/vagy lakáshitel tanácsadó tapasztalatok?

Honnan kerestetek, mi a tapasztalat, megéri?

Természetesen elkezdünk ma járkálni és beszélni a bankokkal is, de a tapasztalatokat nem pótolja. Köszi előre is ha van hasznos tanács, vélemény.

jan. 2. 08:48
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
71%

Bele kell íratni az ügyvéddel a szerződésbe, hogy amennyiben nem kapjátok meg a hitelt, úgy a foglaló, visszajár nektek.

Vannak bankok, ahol 20-30 milliót is díjmentesen lehet utálni egy nap, érdemes ennek utánajárni.

jan. 2. 09:03
 2/18 anonim ***** válasza:

Így van, ahogy 1-es írja - ügyvéd írja bele, hogy ha nem kaptok hitelt, visszajár a foglaló. De valószínű mivel a ti ügyvédetek írja a szerződést, gondja lesz rá.

A teljes összeg - hitellel együtt - fizetési határidőnek általában 90 napot szoktak írni.

Írjon bele mindenképp kötbért, ha az eladó nem költözne ki határidőre...

Független tanácsadóval menjetek a bankba hitelért - alacsonyabb kamattal tudja ajánlani a hitelt mint ha az utcáról mentek be a bankba. Egyrészt. Másrészt az a rengeteg papír... nem szakértőnek egyszerűen átláthatatlan.

Sok sikert Nektek!

jan. 2. 14:48
 3/18 anonim ***** válasza:
72%
Ja, ingyenes utalás nem létezik!!! Most 1-jével kezdtik a bankok a lakosságra terhelni a megemelt tranzakciós illetéket, tehát még emeltek is rajta. Nem olcsó mulatság.
jan. 2. 14:49
 4/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Megpróbálkozunk ezekkel akkor!

Az ügyvédnél abban maradtunk, hogy az ő ügyvédjükkel csináljuk, mert ők is náluk intézik (ők is vevők), és akkor így egyben talán egyszerűbb hogy egy kézben tartja a 2 lakáseladást.

Ma már kerestem független tanácsadót is, meg holnap is intézzük.

Utolsó: igen, tényleg, el is felejtettem ezt.

jan. 2. 21:37
 5/18 anonim ***** válasza:

Vásárlás előtt kell megcsináltatni a hitelbírálatot, és az ügyvédet kiválasztani is, és beszélni vele telefonon.

Ha foglalózás után derül ki, hogy nem vagy hitelképes, akkor elveszted a foglalót, és az eladó élethelyzete is megoldatlan marad, esetleg bajba is kerül.

tegnapelőtt 01:10
 6/18 anonim ***** válasza:

"Utalva ilyen hatalmas összeget a bankok mennyit vesznek le, vagy hogy éri meg 20-30 milliókkal?Utalva ilyen hatalmas összeget a bankok mennyit vesznek le, vagy hogy éri meg 20-30 milliókkal?"

Limitálva van, mondjuk 6000 Ft-ban.

tegnapelőtt 01:10
 7/18 anonim ***** válasza:
47%
1: Én eladóként nem azt a vevőt választanám, aki még csak most kezdi el a hitelbírálatot és a hitelképességi vizsgálatot. Szóval nem szerződnék még akkor sem, ha a foglaló visszaadása nem lenne benne a szerződésben. Nincs egy családnak + 2-3-... hónapja ilyenre egy költözési projekt kellős közepén, amikor ez új ingatlanra már fizetni kell...
tegnapelőtt 01:13
 8/18 anonim ***** válasza:
A foglaló nem azért van mert vissza jár!Az eladó a vevő jelölt miatt nem tudja eladni egy komoly vevőnek mert az feltartja 2-3 hónapig amig gondolkozik,variál??Vagy nem kap hitelt mert az nem hitelképes??Gondolod hogy ezt be is nyeli valaki ingyen??A foglaló pont arra van kitalálva ha nem teljesit a vevő,bukta a foglalö összegét.Mindennek ára van!
tegnapelőtt 05:48
 9/18 anonim válasza:
100%

Mielőtt hitelt veszel fel, csináltass hitelképességi előbírálatot. Ott az ügyintéző mindent el tud mondani.

Én másfél éve vettem lakást, fele önrész fele hitel. Mivel az előbírálat már megvolt, maga a tényleges hitelfelvétel gyors és gondtalan volt.

tegnapelőtt 19:41
 10/18 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Persze, már van egy banktól hitelbírálat előre, így egy fokkal nyugodtabb vagyok most, illetve beszeltem pénzügyi szakértővel is (2-vel is), náluk is megfuttatjuk majd ezt a kört. A lényeg hogy már van egy pozitív hitel előbírálat a kezünkben, akar már most felvehetik volna kb..

Az nekem is kérdés, hogy a foglalót bele szoktak e venni a szerződésbe, (ők is vevők is amúgy, nem csak eladók) vagy sem.. Nyilván mindnekinek bukta nagyon ha van valami gikszer.

Minden esetre már nyugodtabban tudunk menni az ügyvédhez és aláírni.

Perzse azért hatalmas összegekről van szó, akkor leszek nyugodt ha túl leszünk rajta és minden rendben sikerül.

Köszi meg egyszer a válaszokat! BÚÉK:)

tegnapelőtt 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!