Hogy zajlott le nálatok a lakasvásárlás? (Hiteles vevők esetében)
Nyár óta próbálok venni kislakást Budapesten hitelre. De eddig mindig vagy eladta az eladó mire egyáltalán megnéztem volna (1 nap alatt, vagy újabban 1 óra alatt) készpénzes vevőnek. Aki eladta volna nekem hitelre egyiknek a tulajdoni lapja volt leterhelve záloggal, családtag nevén, másik elővásárlási jog miatt esett ki, harmadik meg szimplán meggondolta magát mire a bankkal és az ügyvéddel leegyeztettem mert hogy inkább készpénzesnek adja.
Tudnátok segíteni, hogy hogy kellene megegyezni, én szóban egyeztem meg hívtam az ügyvédet, a bankot hogy mi szükséges energetikai tanusítvány kötelező de az se volt az eladónak még. Nyilván nem adhatok a zsebébe csak úgy pénzt, hülye nem vagyok de így a foglalóig nem jutok el. Mások, ti hogy hány napom belül foglalóztatok? Tudom hogy ingatlanoson keresztül van vevői szándéknyilatkozat de egy esetben az eladó úgy is visszalépett csak visszakaptam a pár száz ezrem lakásom továbbra sincs.
Köszönöm az értelmes segítő kommenteket előre is!
Ha találtál lakást, akkor az eladóval kellene megbeszélni, hogy hiteles vagy, ezért idő, mire a pénzéhez jut. Ilyenkor kínos rostálódik az a részük, aki nem fog várni az ügyintézésre. Vevőként te választod az ügyvédet. Előre nézz ki , beszélj vele, hogy lakást vennél és az adásvételihez szükséged lenne a munkájára. Kérdezd meg, hogy kb mennyi idő, mire időpontot tud adni szerződés kötéshez. Az eladóval megbeszéled, ha rendben volna részedről a vétel és hogy kb mikorra tudtok ügyvédhez menni. Ezután az ügyvéddel egyeztetsz időpontot. Hiteles vásárló esetén érdemes az eladónak adott pénzt foglalóként átadni, így nem jársz rosszul, ha visszalép. Ezeket amúgy az ügyvéd mondja majd magától jó esetben. Érdemes a banknál előminősítést kérni, hogy nehogy meglepetés érjen, ha mégsem kapnád meg a hitelt. Aztán a többi már megy a maga útján.
Még egy tanács, amennyiben végeztek felújítást a lakáson, érdemes belevenni a szerződésbe, pl hogy villamoshálózat teljes felújítása történt. Utólag nehéz bebizonyítani, hogy ki mit mondott, hogyan értette. Rendszeresen hallok olyan történeteket, ahol egy vödör festék volt a felújítás, de azt mondták meg van csinálva a bontás nélkül nem látszó hálózat cseréje. Utólag kb semmit sem lehet tenni, ha csak szóban hangzott el
Kínos helyett azt akartam, hogy ki is rostálódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!