Mi a véleményetek azokról akik valamilyen családtámogatások segítségével tudnak lakást/házat venni? Mások meg megtakarítással sem..

Nem vettem igénybe, pénzért nem csinálunk gyereket. Legalább is kis családom hozzá állása ilyen. Sőt, azt is meghatároztuk csak 1 fér bele a költségvetésünkbe, azért, mert így változatlan marad az életszínvonalunk. Sokak szerint anyagas vagyok, de szeretek úgy élni ahogyan szeretnék, nem pedig azon stresszelni, ezt meg azt miből fogom kifizetni.
Sajnos nagyon sokan bele sem gondoltak mibe kerül felnevelni 3 gyereket.

Aki felnevel 3 gyereket, attól nem sajnálom. Attól sem, aki kettőt.
Akinek meg nem jön össze, arra jól ráverik, azoktól sincs mit irigyelni.
Jó lett volna, ha engem is megmentenek, de nem mertem hitelbe belevágni, inkább többet spóroltam.
Jó lett volna nem úgy nagyobba költözni, hogy nem a csokkal felvert árakat kellett volna megfizetni támogatás nélkül, de nekem nem járt.
Ha kaptam volna ajándékpénzt én is elfogadtam volna, ezért nem dobok követ senkire.
Viszont a mai eszemmel már teljesen máshogy oldanám meg a lakhatást.

A túlárazott lakás árát befektetném, a kamatokból bérelnék valami jobbat, vagy félre tenném a többletet.
Aztán, ha esedékes egy felújítás, vagy problémás szomszéd költözik mellém, vagy máshol kezdek dolgozni megyek tovább.
Ahogy a cégek is csinálják.
Megszabadulnak az ingatlan vagyontól, ha kell visszabérlik, de inkább valami modernebbre váltanak, és a felszabaduló tőkét dolgoztatják.

Nincs olyan befektetési kötvény vagy bármi ami kockázat mentesen annyi pénzt hoz, mint a saját ingatlan érték növekedése. 47ért vettem lakást 2022.11-ben, most 65 ért bármikor el tudnám adni. A 65 is már az alsó fele az áraknak, bár az tény, hogy az újépítésűek mindig is érték tartóbbak voltak a régiekkel szemben, legalábbis néhány évig biztosan.
2025-re megint nagy mértékű drágulást jósolnak, ha csak 10% lesz, akkor a lakásom min 70 milliót fog érni. 22 millió önerővel vettem, ha ma eladnám még idei áron, akkor is min 18 milliót nyernék vele. Azért ez 2 év 1 hónap alatt nem rossz.
Az is tény ha ma venném meg akkor kb 34 milló önerőm lenne, és 31 milló hitelt kéne felvennem. Ez végig fixen 209000 ft/hó 25 évre. Viszont ez még mindig 40-50000-el kevesebb mint egy hasonló kaliberű lakás bérlése a környékemen.

Szerinted miért mentek ekkorát a lakásárak, és hol lennének csok nélkül.
Ha eladod a szuper drága lakást, gazdag leszel, de nincs hol laknod.
Ha veszel másikat, nincs egy forintod se, csak adósságod.
A 34M tőke mennyit hoz havonta???
Sokan pénzügyi rabságba tették magukat, vagy a csokkal és társaival, vagy a 20-25-30 éves hitelekkel, amikből nem kellett volna ekkora, ha nem hajtják fel támogatással az árakat, csak azért, hogy vehessenek.
Nyugtathatod magad azzal, hogy most mennyivel többet ér, jól is jön, ha válásnál el kell adni, és visszafizetni mindent, büntetőkamatostul, de aztán mi van?
Ott lesz két ember, esetleg gyerekkel, fedél nélkül, anyagilag nullán.

25+
Nincs rajta semmilyen támogatás, nem örököltem, nem kaptam segítséget, 1/1 tulajdonosa vagyok.
Az mivel lenne jobb, ha havi 250000-et fizetnék albérletre, ami évi 3 millió?
A legjobb állampapír évi 7,9%-ot hoz, a 34 millióra 2,68 millió, a jövő évi áremelkedés ennek a dupláját hozza.
20 év múlva is 160000-et fizetek a hitelemre, már most nyerek vele havi 90000-et, ami évi 1,08 millió. Lesz ez még jobb is, miközben a bérem növekszik. Nem lepődnék meg, ha 10 év múlva egy ilyen lakás bérleti díj 5-600000 lenne, én akkor is 160000-et fizetek. És még ekkor is évről évre többet ér a lakásom, igaz az értéknövekedése folyamatosan csökken.
10 éve mennyi volt egy albérlet ott ahol laksz, és mennyi most? Ahol én lakom 2-2,5x-ére növekedtek az árak.
Engem nem akar kitenni a főbérlő, oda verek be egy szöget ahova akarok, akkor és azt a bútort cserélem ki, amit akarok, meg amire pénzem van.
És ezek a dolgok igazak egy most 30 milliós panelra is, csak kisebb számokkal.
Nem akarom felújítani, 20 után legkésőbb végtörlesztek, eladom, és átköltözök egy újba, természetesen hitellel kiegészítve.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!