Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Visszajárna a foglaló így?

Visszajárna a foglaló így?

Figyelt kérdés
Eladtam a lakásom, és vettem egy újat az árából. Vagyis még csak az adásvételi szerződések történtek meg, a kifizetések félig. A vevőm kitalálta, hogy neki mégse kell a lakásom, de abból fizetném a továbbit bele amit vettem, plusz ott meg muszáj volt 10% foglalót adnom. Én azt se tudtam, hogy csak így el lehet állni egy adásvételi szerződéstől. Így nekem ezen kívül is több kárt okozna a vevőm, mert átmeneti helyre is költöztem emiatt, meg hát a foglaló is. De a foglaló elvileg visszajár így, ha más szerződésszegése miatt nem tudok fizetni? Vagy hogy lesz ez így? Visszaléphet egyáltalán?

nov. 18. 09:29
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként értem a helyzeted, elég rossz, jóhiszemű voltál.

Eladáshoz is jó ha van ügyvéded aki segít, hogy a szerződésben a te érdekeidnek is megfelelő legyen. Egyébként pont az egyszerűsítés miatt van a foglaló, megerősíti a szándékot és ha mégsem, a már nálad lévő pénz egyfajta kárpótlás neked, per nélkül. Értem a nehéz helyzeted, de az hogy jogszerűen nem állhat el, rajtad most nem segít. Biztos, hogy nem akarja? Nem tudod eladani másnak?

nov. 18. 12:37
 12/24 anonim ***** válasza:
47%
Előleget kellett volna adni,és akkor nincs vita
nov. 18. 13:19
 13/24 anonim ***** válasza:
85%
Utolsó, ingatlant előleggel nem veszünk, és nem adunk el, mert komolytalan. Minden esetben foglalót adunk illetve kérünk. Jelen esetben senkit nem érdekel, hogy a kérdező nem kért foglalót, ez egy nagy bukta. Így az ő vevője simán visszaléphet, de ez nem jelent semmit az ő foglalójára nézve, azt ő bukta. A foglaló csak nagyon komoly, abszolút rajta kívülálló okok miatti meghiúsuláskor jár vissza. Ez pedig nem az! A tv szerint a kérdező saját döntése volt, hog nem kért foglalót, tehát nem rajta kívülálló az ok. A saját hibája.
nov. 18. 16:35
 14/24 A kérdező kommentje:
Tehát más kicseszik velem, és kb semmit nem tudok tenni? Max azt hogy utólag beperelem az engem ért károk miatt? Miatta fogom akkor elbukni a másik lakást is, meg a foglalót is. Akkor azt perelhetem rá? Akkor még lett volna más érdeklődő vevőm is, dehát most időpontok vannak a vételárrészletek kifizetésére, így ilyen hirtelen nem tudom már az enyémet másnak eladni.
nov. 18. 18:25
 15/24 anonim ***** válasza:
79%
Áthidaló hitellel nem tudod megoldani? Most a veszteséged kell minimalizálni, keresd a megoldást! Drukkolok neked nagyon!
nov. 18. 19:44
 16/24 anonim ***** válasza:
79%

Igen, egy esetleges perben utólag valamennyi, a vevő visszalépéséből eredő igényedet érvényesítheted vele szemben, valószínűleg meg is fogod nyerni, de ez évek, és kérdéses, hogy behajtható-e, ha nincs önkéntes teljesítés.

Egyébként nem más cseszett ki veled, hanem már megbocsáss, te saját magaddal, alapszabály, hogy minimum 10% foglaló nélkül semmilyen ingatlan-adásvételi szerződést nem írunk alá.

nov. 19. 11:52
 17/24 A kérdező kommentje:
16 én ezt nem tudtam, és az ügyvéd se hívta fel rá a figyelmem. Azt hittem egy szerződés az komoly dolog, amit nem lehet csak úgy semmibe venni, hanem köti az embert. És azért hittem hogy ez elég.
nov. 19. 12:13
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
Az ügyvéd egy idióta volt, ingatlan adásvételit sosem írunk foglaló nélkül, ez alap...
nov. 19. 12:19
 19/24 anonim ***** válasza:
Nem volt idióta, csak a vevő ügyvédje, az ő érdekei szerint járt el.
nov. 19. 13:39
 20/24 anonim ***** válasza:
56%
Kérdező engedd már el, legalább egy időre és keress megoldást. Az áthidaló hitelt pont erre találták ki, amikor eladnál és veszel és még nem tudtad eladni, de venni már szeretnél. Áthidaló, arra az időre míg eladod a lakásod.
nov. 19. 13:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!