Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Visszajárna a foglaló így?

Visszajárna a foglaló így?

Figyelt kérdés
Eladtam a lakásom, és vettem egy újat az árából. Vagyis még csak az adásvételi szerződések történtek meg, a kifizetések félig. A vevőm kitalálta, hogy neki mégse kell a lakásom, de abból fizetném a továbbit bele amit vettem, plusz ott meg muszáj volt 10% foglalót adnom. Én azt se tudtam, hogy csak így el lehet állni egy adásvételi szerződéstől. Így nekem ezen kívül is több kárt okozna a vevőm, mert átmeneti helyre is költöztem emiatt, meg hát a foglaló is. De a foglaló elvileg visszajár így, ha más szerződésszegése miatt nem tudok fizetni? Vagy hogy lesz ez így? Visszaléphet egyáltalán?

ma 09:29
 1/4 anonim ***** válasza:
57%
Miért ne léphetne vissza? Foglalót megtartod és újból hirdeted a lakásod.
ma 09:50
 2/4 anonim ***** válasza:

Te is kaptál foglalót, vagy csak adtál?

A visszalépő vevőtől kapott foglalót (ha kaptál) megtarthatod, az általad adott foglalót meg a te eladód tarthatja meg, ha te is elállsz a vásárlástól.

De simán hirdetheted újra a lakásod, ha sikerül eladnod, ki tudod fizetni az új lakást.

ma 10:44
 3/4 A kérdező kommentje:

2 nem sajnos, de nekem meg adnom kellett. Én nem szeretnék elállni a vásárlástól, de a lakásom árából tudnám kifizetni a teljes összeget. A Ptk-ban meg úgy írja, ha egyik fél sem felelős, akkor visszajár. És én az én vevőm szerződésszegése miatt nem tudok fizetni. Neten most vmelyik ügyvédi oldalon azt olvastam, hogy nem lehet csak úgy elállni adásvételitől:

[link]

ma 10:56
 4/4 anonim ***** válasza:

Te nem tudsz elállni, vagyis csak úgy, hogy elveszted a foglalót. Sajnos nem szabadott volna így szerződni a vevőddel.

A Ptk-s hivatkozás nem ilyen közvetett okokra vonatkozik.

ma 11:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!