Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Okkal nem bízok az ingatlanoso...

Okkal nem bízok az ingatlanosomban?

Figyelt kérdés

Van egy nagy kertes családi házunk,amit szeretnénk eladni.

Már el is költöztünk a városból,az ország másik végére,mert itt jobbak a lehetőségek.Megbíztam egy ingatlanost az eladással,mivel nincs időnk utazni több 100 kilómétert a nézelődők miatt.

3 hónapja áruljuk,de nem sok jelentkező volt.

Ennek az is az oka,hogy az ingatlanos szerint,aki ügyvéd is,nem lehet hitelre,vagy Csok-ra megvenni a házat,csak készpénzre.

A földhivataltól kikért tervrajzon nem szerepel a 2 garázsból csak az egyik.A szüleim építették a házat,annak idején valószínűleg elfelejtették bejegyeztetni.Az ingatlanos szerint így a vevők nem kapnak hitelt.Több ismerős,sőt a földhivatal is azt mondta,hogy ha 10 évnél régebben épült akkor elévült a dolog.Ez kb.20 éve történt.

Mit csinálnátok a helyemen?

nov. 15. 07:20
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

"Egy ingatlanos, aki ügyvéd is...

Ha egy ügyvéd rászorul, hogy ingatlanozzon, akkor nem lehet valami jó ügyvéd."

Elöször is, nem minden ügyvéd akar ügyvéd lenni, az átlag nem keres annyira jól, ahogy sok buta ember hiszi, másrészt ha ingatlanos akar lenni, akkor nagy elöny, ha a joggal is tisztában van, meg tud minden szerzödést írni, eggyel kevesebb emberet kell bevonni az ügyintézésbe.

nov. 15. 16:21
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Ha jelentkező sincs,akkor azt árral van a gond.

A jó ingatlanos sem tudja eladni a túlárazott házat.

nov. 15. 16:37
 13/18 anonim ***** válasza:
38%
Az az egymillió inkább csak 100.000 Ft. Kérdezz meg egy földmérőt, ne az ügyvédre hagyatkozz, főleg árak tekintetében.
nov. 15. 18:17
 14/18 anonim ***** válasza:
44%
Több lesz az 100e-nél. Én megkérdeztem földmérőt az épített előtetőm miatt amiből garázst szeretnék majd. Azt mondták, hogy tervek nélkül nem tesznek semmot a térképre. Ergó kell építész, tervező aki utólag tervet csinál. Vhol ovlastam ,hogy gépészeti tervek meg egy halom szarság, statikus, stb.
nov. 15. 21:10
 15/18 A kérdező kommentje:

Igazad van,én is így tudom.

Ezt mondta az ügyvéd is.

nov. 16. 08:16
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem semmi baj az ingatlanosoddal (aki ügyvéd is). Mi bajt okozhatna? Neki az az érdeke, hogy a ház el legyen adva, jó áron - mert ő annak a %-át kapja. Miért ne igyekezne eladni? Lehet bármi oka, hogy ne azt akarja, amit te?

(Sőt, ha lesz eladás, akkor annak az ügyvédi dolgait is ő kapja, tehát az neki még egy üzletet jelent.)

Az igaz, hogy a hitelre vásárlók, a CSOK-osok bonyolultabbak, de azért ők is vásárolnia akarnak.

Ahogy többen írják, a plusz garázs nem zavarhat, a hitelt esetleg csak arra számolják majd, ami a tervrajzon is szerepel (de ez nem a te gondod) - de nem lehet valami nagy az eltérés. Ha egy komoly vevőnek pont ez a baja, akkor simán meg lehet ejteni a földhivatalnál a módosítást (sajnos időbe telik majd).

- Ha nagyon nincs érdeklődés, akkor az árat kellene kicsit csökkenteni.

nov. 16. 16:05
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

2 éve vettük a házunkat. Van egy beépített előtér, ami nem szerepel a tulajdoni lapon nm számban, sem a vázrajzon és egy dupla, különálló garázsunk, ami szintén nem szerepel a vázrajzon.

Hitelezhető volt, de ahogy más is írta a hitelfedezeti értéket csökkentették ezen tényezők, vagyis gyakorlatilag az értékbecslő alábecsülte az ingatlant, mivel nem vette figyelembe sem a garázst, sem az előteret a nm számban. Tudtuk, nem problémáztunk rajta, ahogy a bank sem. Ez akkor jelentett volna gondot, ha kicentizve akarjuk megvenni 20-30% önerővel, mert nem adott volna ELÉG hitelt a bank. Szóval alapvetően ha csak ennyi a probléma, az nem jelenti azt, hogy nem hitelezhető, csak hogy csökkentett összegben. Mellesleg megjegyzem, ahogy nézelődtünk, kb. 10-ből 8 ingatlannak van valami hasonló nyűgje, de hogy jobbat mondjak, anno a lakásunk tulajdoni lapja sem volt teljesen rendben (a valóságban 3 nm-rel nagyobb volt, mint a tulajdoni lapon, pedig ott nem történhetett hozzáépítés :)).

Nekünk szándékunkban áll rendezni az ingatlan papírjait egyébként.

Az első lépés az volt, hogy építésügyön dolgozó ismerőssel értekeztünk, aki képbe helyezett, hogy a garázsunk nem felel meg az oték előírásainak, így sosem fog felkerülni a vázrajzra (több, mint 10 éves, így nem bűntetnek, nem bontatják vissza, de nem is lesz "legális" építmény sosem). Na itt alább is hagyott a lelkesedés, hogy érdemes-e egyáltalán belekezdeni. Egyébként kb. félmilliós költség lenne. 270 ezres ajánlatot kaptunk az építésztől a tervek elkészítésére utólag, 180 ezrest a földmérésre, a változási vázrajz elkészítésére és a földhivatali ügyintézésre, plusz lett volna még néhány ezres sallang (földhivatali díjak).

Szóval én alapvetően nem mondanám ki, hogy kókler az ingatlanos, de azt igen, hogy vagy kihagytál valami fontos infót, ami miatt ténylegesen nem hitelezhető a ház, vagy vetít és másban kereseneő a hiba (pl. túlárazott).

nov. 17. 07:54
 18/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen,hasznos volt a válaszod!

Ment a zöld pipa!🙂

nov. 17. 11:02
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!