Vettem egy házat azt mondta a tulaj az egész ház tégla szerződésbe az is lett bele írva tégla építésű ház. Felújítás alatt ki derült több fal rész vályog. Ilyenkor lehet vissza követelni valamennyi pénzt a vételárból?

Kellékszavatosság - nézz utána, ha jól tudom akár az eredeti állapot visszaállítását is kérheted, persze kérdés, hogy ha már átépítette a házat, akkor hogyan.
Esély mindenre van, egy konzultációt szerintem megérne hozzáértővel (pl. a szerződést készítő ügyvéddel).

Vagy vissza is vásárolhatja a házat, amit ráköltöttél eddig azt is beleszámítva az árba.
Nálunk ezt választotta a volt tulaj

Az épület anyagával kapcsolatos a hibás teljesítés, akkor rendszerint szavatossági igényként árleszállítást igényel a vevő. Vagyis az eladó köteles visszafizetni a vételárból az ingatlan azon értékcsökkenésének összegét, amely az eltérő építőanyag miatt megállapítható.
Előfordulhat az is, hogy nem csupán értékcsökkenés mutatható ki, hanem javítási munkálatokat is kell végezni. Például a vályogból készült falrészről utóbb az is kiderül, hogy szakszerűtlenül építették, ezért kijavításra szorul. Ebben az esetben a vevő a hiba kijavítását vagy a javítási költség megtérítését is követelheti az eladótól. Ha pedig további kára is származott a hibás teljesítés miatt, akkor ennek megtérítését is kérheti.
Nem kizárt az sem, hogy a vevő elálljon a szerződéstől az épület anyagával kapcsolatos hibás teljesítés esetén. Azonban jelentéktelen hiba esetén nincs helye elállásnak. Így mindig az összes körülményt mérlegelve lehetséges eldönteni, hogy az építőanyaggal kapcsolatos hiba olyan súlyú-e, ami a szerződéstől való elállást indokolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!