Eladjam, vagy megtartsam a lakást?
Pár hónapon belül költözünk családi házba, melyet hitel nélkül vettünk. Közben a saját lakást is felújítottuk. Viszont nem tudom eldönteni, hogy ezt eladjam vagy tartsam meg és kiadjam.
Érv eladás mellett: a házvásárlással nyilván jelentősen csökkent a pénz, ami addig jól befektetve elég szépen jövedelmezett, adómentesen. Ha eladjuk, majdnem ott leszünk ahol előtte. A lakás ugyan fel van újítva, de a társasház amiben van régi, és ezzel mindig csak probléma lesz, ahogy a felújítás során is volt. Plusz a kiadással is sok a nyűg.
Érv megtartás mellett: mégiscsak egy ingatlan, aminek megy fel az értéke, később is el lehet adni, nem szorulunk rá nagyon hogy azonnal pénzzé tegyük. Kiadással bejönne havonta egy fix összeg.
Ha nem kell az ára, én kiadnám.
Legjobb befektetés egy jó ingatlan.
Hasonlítsd össze milyen hasznod lehetne ha az eladásért kapott összeget befekteted a szokott módon, azzal hogy mennyi jövedelmed származhat a tartós kiadásból (költségek, adó nélkül)!
Te optimális helyzetben vagy, hiszen nemrég voltak befektetéseid, nagy összeggel, tehát tudod mire számíthatsz ha egy akkora összeget fektetsz be mint a lakás ára lenne.
ha az jön ki jobban, hogy eladás után fektesd be a pénzt - akkor válaszd azt, ha a másik, több a bevételed tartósan a kiadással, akkor meg tedd azt!
Én inkább kiadnám a lakást, de azért mert van 3 épp felnőtt életét lassan kezdő gyerekem és nekik jó lenne akár a lakás, akár később az ára. Akinek a lakásában az egyik gyerekem lakik, az is pont ezért nem adja el a lakást hanem kiadja, mert most havi bevétele van belőle, amikor meg majd tudja, hogy melyik gyereke hol szeretne élni, dolgozni, akkor majd eladja és ott vesz neki másikat helyette. Szerinte is a lakás ára akkor van legnagyobb biztonságban ha az a lakásban van benne és nem egy bankban.
de simán lehet, hogy neked meg az ellenkezője fog kijönni jobbnak.
Nekem is az volt az első ötletem, hogy megtartom a lányomnak, viszont mire releváns lenne, az még 18 év, rengeteg idő, a társasház már most 100+ éves, és annyira nem vagyok se a lakóközösségtől, se a közös képviselettől lenyűgözve. Közlekedés meg élhetési szempontból kiváló helyen van, viszont pont azért is költözünk, mert magából a környékből, a rengeteg emberből elegem van.
Ahogy 4-es is mondta, azt az összevetést megcsináltam, és maga a pénz befektetve többszörösét hozhatja, mint egy esetleges kiadás (nem 6-os, nem lekötött bankbetét, hanem értékpapírok). Viszont nyilván a nyereség is változhat, nem biztos hogy később is ilyen jó hozama lesz.
A lakáscserés ötlet egészen érdekes, ezen el fogok gondolkodni. Köszönöm az eddigi válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!