Meddig érdemes várni az ingatlanvásárlással?
Az asszony felhozta, hogy ideje lenne házra cserélni a lakást. Nem mondom, hogy ellene vagyok, de jelenleg elég meredekek még a hitelkamatok. Kiszámoltam, hogy ha eladjuk a lakást és egy normális, 70 millió körüli házat veszünk helyette, akkor kb. 250 ezer volna a törlesztő, amit kicsit soknak érzek, mert akkor max 100-150 ezer maradna félre tenni havonta, ami nagyon kevés.
Nem sürgős a dolog, megvagyunk a mostani lakásban, csak jó lenne, ha bármikor ki tudnánk menni a kertbe meg kiülni a teraszra egy kellemes délután (most erkélyünk sincs).
Én várnék még vele akár 1-2 évet is, hogy helyre rázódjanak a kamatok, mert azért nem mindegy, mennyit fizetünk, csak nem tudom, hogy az ingatlanárak nem fognak-e jobban emelkedni.
Hozzáteszem: NEM Budapest, még csak nem is a közelében!
9: Most beleszeretett egy konkrét házba?
És mennyi az irányár?
És mennyit ér valójában?
(Alku mostanában 20-30% szokott lenni.)
6# vagyok. Ne engedd beleszeretni semmibe. :) Egy ingatlan vásárlása nem lehet csupán érzelmi alapú, sokmindennek kell klappolnia, így nem is könnyű megtalálni A házat, ha készet kerestek és nem építkeztek. Mi konkrétan majdnem 3 évig keresgéltünk és így is van benne megalkuvás, de erre mondtuk azt, hogy ezt nem hagyhatjuk kicsúszni a kezünkből azok után, amiket láttunk az évek során és az ingatlanvizsgáló is ebbe az irányba tolt minket a szakvéleményével. Szóval én azt mondanám keresgéljetek nyugodtan, de abba ne menj bele, hogy impulzus vásárlást akarjon csinálni belőle az asszony.
30-35 millió hitel nagyon sok, a mi biztonságérzetünkön bőven túlmutat, ahogy írtam is (mi kb. 20-ig lennénk kompatibilisek érzelmileg, ha ez mind piaci, pedig a jövedelmeink alapján lazán beleférne ennek a duplája).
Ha már csak 2-3 évet sikerül tolni a projektet, annál több az önerő és TALÁN végre nem nőnek majd ilyen iramban az ingatlanárak, de ezt ugye nem tudni előre. Szóval nektek kell felmérni mit éreztek, anyagilag elég erősek vagytok-e már ehhez a projekthez és inkább most a biztos nagyobb hitelre voksoltok-e, vagy reménykedtek a további ingatlan ár stagnálásban.
(Visszacsatolva egyébként a 2-3 éves végtörlesztés tudom hogy közel sem átlagos, mi tudtuk előre, hogy ez hozható, mert volt még két le nem járt lakástakarékunk, amit az előző hitelünkbe már nem, de ebbe nagyon is volt értelme beleforgatni. Így a felvett csekélyke 10 milliónk elég gyorsan megcsappant és gyerekvállalásunk miatt további 2 millió elengedés is történt. Emellett van még egy babavárónk, de mivel azt már eleve úgy vettük fel, hogy úton volt az első gyerkőc, így az kamatmentes, a futamidő végéig futtatjuk. Szóval talán így árnyaltabb és komplexebb a kép.)
#10 250 ezer 20 évre. Sajnos addigra már közel lennénk a nyugdíjhoz. Egyébként a családi költségvetés elbírná, mert jócskán átlag felett keresünk, csak akkor is soknak érzem a 250-et.
#12 Egyelőre nincs impulzus, higgadtság van, szerintem nem lesz gond.
15 Nem bántásból mondtam, hanem ténymegállapításként, hogy ha neked ez túl soknak tűnik akkor nem átlag feletti a jövedelmetek.
Itt nem valami utazgatásról vagy hobbiról van szó, hanem ingatlan hitelről. A havi 250 ezer az összemérhető egy bérleti díjjal nagyobb lakásra, nem extrém nagy összeg.
Nézd meg, mennyi volt ezelött 20 évvel egy hasonló szintü törlesztörészlet, az akkori 20000 Ft ma már vicc!
A mostani 250000 ezer már tíz év múlva sem lesz komolyabb összeg, 25 év múlva meg egy tini zsebpénze több.
#18 Igen, ezzel teljesen tisztában vagyok. 9 éve a lakásra felvett hitel 65 ezer volt, ami az akkori fizetésem közel 30%-a volt, most meg már elenyésző összeg. Nyilván ugyanez volna a 260 ezerrel is egy fix kamatos hitel esetén, pláne, hogy Euróban kapom a pénzem, így ha a forint gyengül, nekem csak jó.
Viszont a megtakarított összeg akkor is erősen lecsökkenne, ami egy pszichikai gát nekem, nomeg 20 év múlva már 62 éves leszek. Igen, tudom, hogy nem muszáj végig fizetni és lehet végtörleszteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!