Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Meddig érdemes várni az...

Meddig érdemes várni az ingatlanvásárlással?

Figyelt kérdés

Az asszony felhozta, hogy ideje lenne házra cserélni a lakást. Nem mondom, hogy ellene vagyok, de jelenleg elég meredekek még a hitelkamatok. Kiszámoltam, hogy ha eladjuk a lakást és egy normális, 70 millió körüli házat veszünk helyette, akkor kb. 250 ezer volna a törlesztő, amit kicsit soknak érzek, mert akkor max 100-150 ezer maradna félre tenni havonta, ami nagyon kevés.

Nem sürgős a dolog, megvagyunk a mostani lakásban, csak jó lenne, ha bármikor ki tudnánk menni a kertbe meg kiülni a teraszra egy kellemes délután (most erkélyünk sincs).

Én várnék még vele akár 1-2 évet is, hogy helyre rázódjanak a kamatok, mert azért nem mindegy, mennyit fizetünk, csak nem tudom, hogy az ingatlanárak nem fognak-e jobban emelkedni.

Hozzáteszem: NEM Budapest, még csak nem is a közelében!

szept. 1. 13:39
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
87%
asszony jól látja.
szept. 1. 13:45
 2/22 anonim ***** válasza:
80%
Olcsóbb, kevesebb sosem lesz. Emiatt kár várni.
szept. 1. 14:40
 3/22 anonim ***** válasza:
80%
Az árak és a kamatok csak emelkedni fognak, minél elöbb léptek, annál jobban jártok - a feleségednek van igaza.
szept. 1. 14:41
 4/22 anonim ***** válasza:
74%
Az árak növekednek, a feltételek nem változnak, így egyre nagyobb lesz a hitel, vagy a havi törlesztő, vagy a futamidő.
szept. 1. 14:44
 5/22 anonim ***** válasza:
25%
azért én megvárnám a hivatalos csődöt és a diktatúra végét.
szept. 1. 15:29
 6/22 anonim ***** válasza:
87%

Az a helyzet, hogy a hiteledet bármikor kiválthatod, ha lesz kedvezőbb.

Az ingatlanotok meg tartja az értékét, úgyhogy ha a családi ház ára is nő, akkor a ti lakásotok értéke is megy vele nagyjából. Az más kérdés, hogy arányaiban azért eltud szállni a dolog. Pl. amikor a lakásunkat vettük 17 millióért, akkor egy újépítésű családi ház a környéken 32 körül ment. Amikor 2 éve eladtuk a lakásunkat 40-ért, akkor ugyanazok a házak 80-85 táján mentek éppen, ami azért jelentős arány ugrás ugyebár. Illetve hát kb. duplájába került akkor is egy családi ház, meg most is, csak nem mindegy, hogy minek a duplája ugye.

Mi 2 éve nagyon kedvezőtlen kamattal vettünk fel hitelt (majdnem 9%-kal). Ma már a legkevésbé sem érdekel. Ha akarnánk most kiválthatnánk kedvezőbbre, de úgy alakult, hogy jövő év elején végtörlesztünk inkább, így már nem foglalkozunk vele, iszonyat alacsony már a tőke tartozásunk/törlesztőnk.

Szóval összességében én azt mondanám, hogy majdnem mindegy mi mellett döntötök. Nekem nem érne 250 ezres törlesztőt az, hogy kitudjak menni az udvarra, pedig imádom, hogy kitudunk menni az udvarra, szóval teljes mértékben megértem az elvet... A mi kockázat tűrő képességünk max 150 ezres törlesztőig terjed, de ez nagyon egyedi. Nektek kell érezni. A jövőbe nem lát senki.

szept. 1. 16:55
 7/22 anonim ***** válasza:
69%
Ennél már csak drágábbak lesznek a házak ergo a hitel is több lesz és így a kamat is. Jobban jártok ha mostanában eladjátok és vesztek egy másikat mintha várnátok még 1évet is akár mert 1év alatt is rengeteget fog emelkedni a házak ára.
szept. 1. 20:43
 8/22 anonim ***** válasza:
71%

Kérdező, ha találtok olyan házat amiben szívesen élnél, ha találtok olyan vevőt aki megveszi a lakásotokat annyiért amennyiért el szeretnéd adni és tudsz felvenni hitelt amit tudsz fizetni is - akkor pont itt van az ideje.

Ha bármelyik nincs meg akkor még várjatok!

Ahogy írták, az ingatlanok ára nem lesz alacsonyabb, a hitelt ki tudod váltani egy másikkal, ha tovább csökkennének a kamatok, de azt az 1-2-akárhány évet senki nem tudja neked visszaadni amit lakásban töltesz, holott élhettél volna már kertes házban is.

Ellenkező példa a mi esetünk: házat akartunk venni a panel lakás helyett, amit majd lassan felújítunk. Ekkor jött egy lehetőség, hogy nagyon jó helyen tudnánk építési telket venni, de akkor még évekig nem lesz elég a pénzünk, hogy elkezdjünk építkezni. Na, mi akkor ez utóbbit bevállaltuk és még majdnem 3 évig maradtunk a lakótelepi lakásban a 3 gyerekkel, hogy egy használt ingatlan felújítása helyett sajátot építhessünk. Akkor nekünk még nem volt ott az ideje, hogy eladjuk a lakásunkat. Nálad nem ez a helyzet.

Sok sikert!

szept. 1. 21:48
 9/22 A kérdező kommentje:

#6 Köszi a részletes választ!

A helyzet az, hogy a lakásunk nagyon jó helyen van, minden is van a közelben, a belváros is 20 perc gyalog. Nem akarunk nagyon a város szélére költözni. Azon kívül magunk újítottuk fel a lakást és nem feltétlen szeretnénk újra kezdeni, szóval olyan házat néznénk, amin nincs sok teendő és megfelel az ízlésünknek.

Mi nem tudnánk 2-3 év alatt végtörleszteni, mert olyan 32-35 millió hitel kellene, de nem kellene a 20 év, kb 10-12 év után valszleg kifizetnénk.

A 250 nekem is sok, mert most átlag 380-at tudunk félre tenni.

A kényelmes életet nem cserélném el az udvarért.

Szerintem nézelődni fogunk egyelőre, csak asszonykám hajlamos impulzív lenni és ha beleszeret egy házba, akkor azt "muszáj lesz" megvenni.

szept. 1. 23:06
 10/22 anonim ***** válasza:
56%

Nézzetek olcsóbb környéken!

250-es törlesztő?... Hány évig?

Mennyi a családi jövedelem?

szept. 1. 23:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!