Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Elajándékozott ingatlan, öröklés?

Elajándékozott ingatlan, öröklés?

Figyelt kérdés

Elajándékoztam egy házat anyámnak, "gyermeki szeretetből" indok van megjelölve az ajándékozási szerződésen.

Ha meghalna, lehetne valamit tenni, "visszakövetelni" az ajándékot, hogy a többi gyereke ne örököljön belőle?

aug. 22. 06:20
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Max anyad irhatna vegrendeletet a javadra, amikor a tobbieknek csak köteles rész járna, vagy kothettek eltartasi szerződést. Később bánat, de jobban jártál volna, ha csak holtig tartó haszonélvezeti jogot adtál volna neki,
aug. 22. 07:01
 2/18 anonim ***** válasza:
84%

Ahogy 1 írta, az ajándék már anyádé.

Miért nem beszélsz vele, hogy ez tőled csak neki volt szánva és szeretnéd ha a tulajdonjoga visszakerülne hozzád és neki maradna a haszonélvezői jog rajta?

Mondd el neki, hogy nem tudtad, hogy így is lehetne, hogy ő csak a haszonélvezetet kapja meg, amivel pont minden ugyanaz maradna, mint eddig, csak később lenne egyszerűbb a helyzet közted meg a testvéreid között, mert nem lenne vita a ház miatt.

Ő visszaajándékozná neked úgy, hogy a szerződésben benne lenne az ő holtig tartó haszonélvezete. Akkor az nem elvehető tőle, senki nem rakhatja ki akkor se ha esetleg veled történne valami. Csak a halála után lenne egyértelmű a helyzet.

aug. 22. 07:11
 3/18 anonim ***** válasza:
82%

Nem.

Az ajándék lényege éppen az, hogy onnantól az övé...

aug. 22. 08:00
 4/18 A kérdező kommentje:

Haazonélvezete volt rajta, de addig zaklatott míg rá nem írattam az egészet. Mióta ráírattam, nem is beszélünk.

Mindegy akkor, csak kíváncsi voltam.

aug. 22. 08:54
 5/18 anonim ***** válasza:
62%
Ajándékozza neked még életében.
aug. 22. 09:00
 6/18 anonim ***** válasza:
89%

"addig zaklatott míg rá nem írattam az egészet"

Ez lenne a "gyermeki szeretetből"?

Meg most akkor mi a gond azzal, hogy mások öröklik? Eddig sem ragaszkodtál nagyon hozzá.

aug. 22. 09:08
 7/18 anonim ***** válasza:
76%
#4 Azt megteheted, hogy a hagyatéki eljárásban jelezd, hogy te adtad a házat anyádnak és kéred, hogy csak a köteles rész mértékében örököljenek belőle a testvéreid vagy még annyit se. Aztán bemutatók az ajándékozási szerződést, a jegyző meg majd eldönti mi legyen.
aug. 22. 09:19
 8/18 SZTANN ***** válasza:
76%
Anyád ostoba volt, ha a haszonélvezeti jogát tulajdonjogra változtatta (ráadásul kikövetelve?). Esetleg valami hátsó szándéka volt ezzel? Te meg - ha nem is vagytok annyira jóban - gyanakodhattál volna, hogy ennek nem biztos, hogy jó vége lesz... Most azt csinál vele, amit akar. Jobban járnál, ha íratnál vele végrendeletet, amiben azt a tulajdont a te javadra adja, de ha nem vagytok jóban, ezt nem fogja megtenni. Szóval maradsz egy az örökösök sorában - de még az is lehet, hogy csinál olyan végrendeletet, amiben téged tagad ki a többiek javára. (Esélyes, hogy már a tulajdonjog megszerzésében is besegítettek neki a további örökösök... )
aug. 22. 09:20
 9/18 A kérdező kommentje:
Az a gondom az osztozkodással öröklésnél, hogy a testvérem egy drogos munkanélküli csöves. Tényleg csöves, hajléktalan szállón él. Szerintem ő beköltözne (anyámnál, mamámnál is felvetette hogy lakna náluk, a vidéki életre vágyik stb), eladni pedig nem lehetne majd az ingatlant. Fele tulajdonrészt nem vesz senki. A rám eső tulajdonrészre nem fizetne bérleti díjat. Lelakná az egészet, tartozást csinálna a közműveknél.
aug. 22. 09:37
 10/18 anonim ***** válasza:
77%

"Tényleg csöves, hajléktalan szállón él."

. Pont úgy hangzik, mint akinek nagy szüksége lenne egy lakásra, például egy olyanra, amelynek a sorsa annyira nem érdekelt, hogy egy kis noszogatásra átirattad más nevére.

aug. 22. 09:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!