Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ha öröklök egy ingatlant a...

Ha öröklök egy ingatlant a házastarsamtól akkor nem kell 5 évet várni hogy adómentesen eladhassam?

Figyelt kérdés

aug. 13. 14:12
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Csak vételnél kell várni
aug. 13. 14:17
 2/9 anonim ***** válasza:
76%
ÖRökölt ingaltant bármikor eladhatsz!
aug. 13. 14:27
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Az adó alapja az értéknövekedés. Ha annyiért adod el, amennyi a hagyatéki eljárás szerint az illeték-kiszabás alapja (ami ugyan 0% a legtöbb esetben, de ettől még van alapja, amit megszoroznak nullával :), akkor nem keletkezik jövedelmed, így adóznod sem kell utána. Levonható továbbá a számlával igazolt értéknövelő felújítás költsége is.

Lényeg, hogy ha gyorsan el szeretnéd adni, akkor arra kell törekedni, hogy minél magasabb áron árazzák be az öröklési illeték kiszámolásához...

Meg nem kell sokáig várni az eladással, nehogy az infláció túlnője a becsértéket.

aug. 13. 14:36
 4/9 anonim ***** válasza:
51%
9% szja kell fizetned, ha nem akarod megvárni az 5 évet. Ha megvárod akkor semmi adód nem lesz. Számold ki hogy megéri-e.
aug. 13. 15:41
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Majd a jegyzőt kérdezd meg átiratásnál alapban is mindent elmond.
aug. 13. 16:21
 6/9 anonim ***** válasza:
33%
Én pl apukámtól örököltem földet, és a legújabb jogszabályok sueribt el is kell adnom 5éven bellül mert nem vagyok aranykalászos gazda.
aug. 13. 16:22
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

#6 Ez hogy lehet? Te apukád törvényes örököse vagy, olyankor nem kell aranykalászos gazdának lenned: [link]

Az lehet még, hogy többen vagytok testvérek, és nem egyeztetek meg, hogy kié legyen a földterület. Ez esetben valóban el kell adni (a földtulajdon aprózódásának megelőzésére van ez a szabály), de ez független attól, hogy van-e gazda végzettséged vagy sem.

aug. 13. 17:31
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Bocsi igen, ez az aprózódásos dolog az, összekevertem valamivel… a lényeg, hogy ketten örököltünk 10ha-t aminek a létezéséről sem tudtunk, most pedig eladjuk emiatt.
aug. 13. 18:45
 9/9 anonim ***** válasza:
72%

Megvan a hagyatékiban, hogy mennyire értékelték az ingatlant. Annyiért akár azonnal is eladhatod, adómentes.

Ha viszont 1 M Ft-tal többért adod meg (költségeket leszámolva nettó 1 M nyereséggel), akkor 150 000 Ft az adó. a 0. és az 1. naptári évben. Utána ez regresszíven csökken.

aug. 13. 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!