Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Ha a házastársam nevén van az...

Ha a házastársam nevén van az új autónk, de én vezetem, akkor van valami külön ügyintézni való?

Figyelt kérdés

A biztosítás ugyanúgy érvényes ilyen esetben is? Be kell jelentenie engem, mint az autó üzembentartóját? (Igazából gyakorlati szempontból mindketten üzembentartói vagyunk, de jelenleg a párom nem vezethet.)

És úgy általánosságban: kell-e máshogy eljárnunk BÁRMIBEN, mint egy sima adásvételi után?

2024. máj. 7. 20:57
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Ha személyautóról van szó akkor semmi teendő nincs. Nálunk is ez van, hogy a párom rendszeresen vezeti az én nevemen levő autót, időnként én is az övét.
2024. máj. 7. 21:00
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Semmi teendő nincs. Mivel a biztosítás rendszámra szól így bárki vezeti a kocsit biztosítva van. Nem kell hozzá semmilyen meghatalmazás, másrészről az igazoltató rendőr is gondolja hogy Kovács Béla úr biztosan nem lopta Kovács Béláné kocsiját.
2024. máj. 7. 21:11
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

A forgalmi engedélyen csak egy személy neve szerepel; a forgalmi engedély jogosultjának neve.

Amennyiben a tulajdonos a tulajdonjoggal szerzett üzembentartói jogát nem adja át másnak, akkor a forgalmi engedélyen az ő neve szerepel, és az, hogy tulajdonos.

Amennyiben a tulajdonos az üzembentartói jogot – ami egy vagyoni értékű jog, és mint ilyen, ajándékozható, értékesíthető – átadja másnak, akkor a forgalmi engedélyen az üzembentartó neve szerepel, és az, hogy üzembentartó.

Több tulajdonos is lehet a nyilvántartásban, de akkor meg kell egyezniük, hogy közülük ki az a tulajdonostárs, akinek a nevére kiállítják a forgalmi engedélyt. (Ilyenkor a törzskönyvet is az ő nevére állítják ki, de bejegyzik, hogy közös tulajdon.)

Bármit csináltok, a forgalmi engedélyen csak az egyikőtök neve szerepel.

Közúti ellenőrzésnél nem firtatják, hogy az vezet-e, akinek a nevére szól a forgalmi engedély. Az sem kell, hogy a névből kiderüljön bármilyen vér szerinti vagy szerzett rokoni kapcsolat; nem is kell, hogy legyen. Meghatalmazásra sincs szükség. Akkor foglalkoznak ilyennel, ha körözik a járművet.

Az üzembentartó köteles KGFB-t kötni és fenntartani. Ő a gépjárműadó alanya. Ő kapja az esetleges, a vezető távollétében vagy felvétel alapján kiszabott közlekedési bírságot, pótdíjazást. Ha valaki egyben tulajdonos és üzembentartó, akkor üzembentartóként vonatkozik rá mindez.

2024. máj. 7. 22:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!