Ha a házastársam nevén van az új autónk, de én vezetem, akkor van valami külön ügyintézni való?
A biztosítás ugyanúgy érvényes ilyen esetben is? Be kell jelentenie engem, mint az autó üzembentartóját? (Igazából gyakorlati szempontból mindketten üzembentartói vagyunk, de jelenleg a párom nem vezethet.)
És úgy általánosságban: kell-e máshogy eljárnunk BÁRMIBEN, mint egy sima adásvételi után?
A forgalmi engedélyen csak egy személy neve szerepel; a forgalmi engedély jogosultjának neve.
Amennyiben a tulajdonos a tulajdonjoggal szerzett üzembentartói jogát nem adja át másnak, akkor a forgalmi engedélyen az ő neve szerepel, és az, hogy tulajdonos.
Amennyiben a tulajdonos az üzembentartói jogot – ami egy vagyoni értékű jog, és mint ilyen, ajándékozható, értékesíthető – átadja másnak, akkor a forgalmi engedélyen az üzembentartó neve szerepel, és az, hogy üzembentartó.
Több tulajdonos is lehet a nyilvántartásban, de akkor meg kell egyezniük, hogy közülük ki az a tulajdonostárs, akinek a nevére kiállítják a forgalmi engedélyt. (Ilyenkor a törzskönyvet is az ő nevére állítják ki, de bejegyzik, hogy közös tulajdon.)
Bármit csináltok, a forgalmi engedélyen csak az egyikőtök neve szerepel.
Közúti ellenőrzésnél nem firtatják, hogy az vezet-e, akinek a nevére szól a forgalmi engedély. Az sem kell, hogy a névből kiderüljön bármilyen vér szerinti vagy szerzett rokoni kapcsolat; nem is kell, hogy legyen. Meghatalmazásra sincs szükség. Akkor foglalkoznak ilyennel, ha körözik a járművet.
Az üzembentartó köteles KGFB-t kötni és fenntartani. Ő a gépjárműadó alanya. Ő kapja az esetleges, a vezető távollétében vagy felvétel alapján kiszabott közlekedési bírságot, pótdíjazást. Ha valaki egyben tulajdonos és üzembentartó, akkor üzembentartóként vonatkozik rá mindez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!