Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Jogilag mennyivel rosszabb ha...

Jogilag mennyivel rosszabb ha házaspár úgy vesz házat hogy csak az egyik fél nevén van?

Figyelt kérdés

Mivel házasok ezért így esetleges váláskor osztozni kell rajta akkor is ha csak a férj nevére vagy csak a feleség nevére vásárolnak ingatlant.

Külföldön élünk, házasok vagyunk amit Magyarországon is be jelentettünk így van magyar házassági papírunk is. A feleségem nem európai állampolgár ezért csak hatóság engedéllyel vásárolhat ingatlant Magyarországon. Valószínűleg kapna engedélyt csak ennek az elbírálása kb. 45 nap. Tervbe van hogy veszünk egy ingatlant a közeljövőben és nem szeretnék azért elesni a vételtől mert az eladó nem akar ennyit várni hogy megkössük az üzletet.

Mondtam neki hogy akkor vegyük az én nevemre mert én magyar állampolgár vagyok, megkötés nélkül vásárolhatok ingatlant még akkor is hogyha nincsen magyarországi bejelentett lakcímem, de ő ennek az ötletnek nem örül.

Még az jutott jutott eszembe hogyha megveszünk egy ingatlant akkor utána a felét ráiratom a nevére ha ez őt megnyugtatja és engem nem érdekel hogy 45 napot várni kell erre.

júl. 15. 17:44
 1/10 anonim ***** válasza:
42%

Ingatlan vásárlásnál nem számit az állampolgárság.

2 névre kell iratni.

júl. 15. 17:59
 2/10 anonim ***** válasza:
72%
Teljesen mindegy, kinek a nevén van, a házasság alatt vett ingatlan felesben a két fél tulajdona, válás esetén mindenkinek a fele érték jár.
júl. 15. 18:34
 3/10 anonim ***** válasza:
87%

1-es: a pont az, hogy a feleség neve jelenleg nem szerepelhet tulajdonosként.

Ahogy a 2-es írta, közös szerzeménynek fog számítani, függetlenül attól, kinek a nevén van. De késöbb még neki ajándékozhatod a fele ingatlant, ha ez neki úgy megnyugtatóbb.

júl. 15. 18:36
 4/10 anonim ***** válasza:
26%
Az ajándék vissza perelhető, jó indokkal! Egy átlagos adásvétel 1-2 hónap, ez alatt bőven meg van az engedély. Mész 2x ügyvédhez, hitel elbírálat, közjegyző, + nyári szabik.
júl. 15. 19:03
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Bocs,de az új ingatlan nálunk is 2 névre lett bejegyezve .

De volt eladott ingatlanunk,a feleség magyar volt,a férj külföldi.

Fele -fele arányban igy került az adásvételi szerződésbe.

júl. 15. 21:00
 6/10 A kérdező kommentje:
Adásvétel 1-2 hónap de a hatosági engedély ha jól tudom ezen felül van, vagyis először engedélyeznie kell az illetékes hivatalnak hogy ingatlant vásárolhasson az aki külföldi. Én nem úgy értelmeztem hogy párhuzamosan fut az adásvétel meg az engedély a vásárlásra.
júl. 16. 02:09
 7/10 anonim ***** válasza:
Futhat párhuzamosan, söt az engedélyt elöre is meg lehet kérni,
júl. 16. 07:43
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Mivel jelenleg házasok vagytok, ha nem születik dokumentum arról hogy ez külön vagyon, akkor közösnek számít akkor is, ha a tulajdoni lapon csak az egyikőtök neve szerepel.
júl. 16. 09:41
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően ahogy már írták, közös vagyon, de a külföldi állampolgárság és ha jól értem házasság miatt is, én is tartózkodóbb lennék ezzel a megoldással. 45 nap nem a világ, ahol mondjuk a vevő vételárból végtörleszti az előző ingatlanját, plusz új hitelt vesz fel és láncolatban megy az adásvétel, szóval akár még az első fizetési részletre is várnia kell, ugyanúgy elmehet ennyi idő a semmire.

Ha az engedély általános és nem ingatlan függő, akkor megkérném előre és már csak nézelődni kell, aztán mehet fele-felében az adásvétel.

júl. 16. 11:03
 10/10 A kérdező kommentje:
Az engedelyt egy adott ingatlanra kell kerni tehat az adasvetelit kell hozza csatolni, erkolcsit, stb es 50.000 a dija,
júl. 16. 12:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!