Mikor volt legkönnyebb lakást/házat venni Magyarországon?
Az idősebb generáció (40+) azt szajkózza, hogy akkor se volt könnyű, meg nem is igaz, hogy ingyen kaptak lakásokat, telkeket, van aki ennek az ellenkezőjét állítja, hogy ő kapott, miért is hazudna?
A mai körülményeket ismerjük ugyebár.
Mi most vettünk egy vízkapcsolatos nyaralót a balatonon, akinek van pénze, annak mindig egyszerű.
Párom fogorvos, én könyvelő vagyok.
Hát azért volt egy időszak amikor az önkormányzati lakásokat bagóért szórták a benne lakóknak. Párom szülei is így vették 2 millióért a most 100 milliót érő budai lakást, és nem, nem volt az akkor sem nagy mani, kaptak hitelt is az önkormányzattól. Rengeteg ilyen "osztogatás" volt.
És lehet itt most mondani, nyilván nem volt könnyű. de anyámék 18 évesen házasodtak, utána egyből építkeztek. Mert tudtak. Nem 1 ütemben készült el azt tudom, mert először csak a földszint, de mire meglett a 3 gyerek, a tetőtér is beépült. Apám elment katonának, anyám korán szülte a gyerekeket, számomra máig rejtély, hogy miből építkeztek, mert hát akkor nem nagyon kaptak a szülőktől, mert nem volt. Tény, hogy sokáig fizették a hitelt, de a lejártakor szinte összemérhető volt a telefonszámla összegével..
Ma ez hogyan lehetséges? Sehogy, az építési hitelek nagyon nehezen hozzáférhetőek, nagy önerőt kell előteremteni, addig is lakni kell valahol, ma már nem működik, hogy addig lakom az anyámnál, mert pl. az én anyám borsodban van, nekem budapesten van a stabil karrierem.
Mi 30-on felül vagyunk, még nincs gyerekünk, diplomásak vagyunk, szorgosan dolgozunk, de mégis csak egy lepattant agglomerációbeli ingatlant tudtunk venni csupasz seggre. Megbecsülöm, örülök neki, önerőből újítjuk, de már 3 éve csináljuk (ahogy a pénz jön), és már állatira fárasztó.
Gyerekkoromban az utcában szinte csak csórók laktak, tipikus szakik, volt ott kőműves, ács, villanyszerelő, és a 90-es években egymásnak építették fel a házat az emberek.
Tudjátok mekkora összeg most a munkaerő? óriási. Szót se róla, mire felhúztak egy utcát addigra minden család kipurcant, de mind spóroltak, rengeteget. Kalákában építkezni nagyon ment, az építőanyag meg olcsó volt. Ügyeskezű emberek voltak mindenfelé. Ma már ez nincs így, és nincs is rá lehetőség, a műszaki ellenőr az ember valagába is belenéz jó esetben. Nem engedik hogy magadnak csináld amit tudsz, még ha lenne is elég rátermett, életrevaló ember a környezetedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!