Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mikor volt legkönnyebb lakást/...

Mikor volt legkönnyebb lakást/házat venni Magyarországon?

Figyelt kérdés

Az idősebb generáció (40+) azt szajkózza, hogy akkor se volt könnyű, meg nem is igaz, hogy ingyen kaptak lakásokat, telkeket, van aki ennek az ellenkezőjét állítja, hogy ő kapott, miért is hazudna?

A mai körülményeket ismerjük ugyebár.

2024. máj. 18. 12:14
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
56%

"Akkor se volt semmink. most sincs semmink, de akkor abból a semmiből felépítkeztünk."

Hofi

2024. máj. 18. 12:49
 2/22 anonim ***** válasza:
82%
Nem tudunk mit csinálni, hát eszünk! [link]
2024. máj. 18. 12:54
 3/22 anonim ***** válasza:
93%

Én 2014-ben vásároltam meg a lakásomat 8,7 millióért győrben

2 szobás panellakás 48m2

Ausztriában dolgoztam akkoriban

6 év alatt gyűlt össze rá a pénz.

Kp vevő voltam,viszont a lakásfelújításra fel kellett vennem hitelt.

Amit azóta természetesen már rég viszafizettem.

Mai árakon nem tudnám megtenni,nekem akkor volt a legegyszerűbb lakást vásárolnom

2014-ben

2024. máj. 18. 13:36
 4/22 anonim ***** válasza:
100%
Tulajdonképpen a rendszerváltás körüli időkben, amikor a bennlakónak kedvezményesen eladták azt az önkormányzati (akkor tanácsinak nevezték) lakást, amiben éppen lakott. Akik már külön laktak akkor is idős szüleiktől, azok a szülőknek segítettek megvenni azt a lakást, amiben a szülők laktak. Aztán az élet rendje szerint a szülők lassan kihaltak, az életben maradt szülő esetleg a gyerekéhez költözött és gyakorlatilag felszabadult egy eladható lakás, ami aztán piaci áron (sokszoros haszonnal) értékesíthető volt.
2024. máj. 18. 13:53
 5/22 anonim ***** válasza:
100%

2018 ban volt 5.5millió örökséfem, abból vettem egy vidéki felújítandó házat, azóta ráköltöttem kb 3milliót, most a környéken a hasonló házak 20-25millióért mennek...

Valóban romlott a pénz értéke, de ennyit biztosan nem, szóval azt mondom, hogy 2018ban fixen könnyebb volt mint ma.

2024. máj. 18. 14:15
 6/22 anonim ***** válasza:
73%

Régen sem volt mindenkinek háza/lakása, ez nem alanyi jogon jár, tenni is kell érte!

Ez az apró ábra azt mutatja meg, hogy 91-98 között nagyobb szívás volt élni, mint most. (Felhívnám a figyelmet a 2008-as gazdasági VILÁGVÁLSÁG hatására, nem növekedett, hanem csökkent az infláció...)

[link]

91-ben 35% volt az infláció ami azt jeleni előtte sem volt túl alacsony!

Itt ez a szép excel tábla is:

[link]

1990-2003-ig magasabb volt az alapkamat, mint most! Szintén megjegyzem, ha 1990-ben 22% volt, akkor bizony előtte sok évig sem volt olyan alacsony, mint most.

2003-2010 között 2 részletbe kb 2 évig volt valamivel kevesebb a kamat, mint most, de ekkoriban a banki költségek magasabbak voltak, így a THM összességében több volt mint jelenleg.

2008-2012 között gazdasági világválság az építőipar haldoklott, mindenki cumizta a deviza hitele okozta problémákat. Ekkor a ne halj éhen és ne árverezzék el a házat volt a legnagyobb probléma. Mert rekordokat döntött a munkanélküliség, ami lenyomta a béreket.

2015-ben elindult a csok, olcsó hitelek 3 gyerekért cserébe sok ingyen pénz. Ez 2018-ban még 1-2 millió önerővel megvolt a ház 3 gyerekre. Majd elszabadult a piac 2021-23 között.

Összegezve rendszerváltás óta kb 2015-2020 között volt viszonylag egyszerű ingatlanhoz jutni, már ha bevállalta valaki a 3 gyereket. Aki nem annak ekkor sem volt egyszerű! 34 évből talán 5 év-et jelent a " a régen könnyebb volt". Az a helyzet az emberek emlékezete megszépíti a rosszat idővel. Ez amolyan általános pszichológiai tankönyvi példa!!!

Még egy megjegyzés, a bankok jegybanki alapkamat alatt adnak hitelt a covid óta!! Ilyet előtte nem csináltak.

2024. máj. 18. 15:24
 7/22 anonim ***** válasza:
100%
Az árak elertek egy akkora nagyságot amut tippre az átlag jó része nem fizet mar ki. Az ország szerencsésebb reszen lakom ahol az elmúlt 10 évben a tervező asztalról vittek el a lakások jó részét. Most vannak olyan átadás előtt álló tarsashazak ahol a lakások fele sincs eladva. Szűk réteg tudja ezt mar csak kifizetni
2024. máj. 18. 16:09
 8/22 anonim ***** válasza:
70%

Az emberek jó részének megjött az esze, és rájöttek nem csinálunk 3 gyereket 30 millióért. Mostanra szerintem nincs olyan ember, akinek ne lenne min 1 olyan ismerőse/haverja/családtagja, akik nyomorognak a 3 bevállalt gyerek miatt. Ezek közül azok a szerencsések akiket a nagy szülők tudnak segíteni, de rengeteg olyan család van akik magukra maradtak a gyér fizetésükkel és az adókedvezményükkel, mert a családi pótlék már a gyerek bölcsödei/óvodai/iskolai étkeztetését sem fedezi.

A demográfia adatok is ezt tükrözik:

[link]

Látszik ahogy megindul a születések száma, majd jött a pofára esés

2024. máj. 18. 16:36
 9/22 anonim ***** válasza:
26%
90-es évek hiába volt nehéz, építkezni olcsó volt. A tanár szüleim röhögve felépítettek egy 180 m2-es kétgenerációs családi házat.
2024. máj. 18. 21:04
 10/22 anonim ***** válasza:
100%
Drágák az árak, nem hiába estek nagyon vissza az adásvételi számok. Pangàs van.
2024. máj. 18. 22:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!