Miért nem ajánlják mindenkinek a minél korábbi lakásvásárlást?
#10 Nem sikerült a kérdés lényegét megértened.
A lakás vásárlása bérlés HELYETT a lényeg.
Amiben te most laksz azt már valaki "megvásárolta" a családból, vagyis felépítette. Nem arról szólt a kérdés, hogy miért nem költöznek külön a fiatalok a szülőktől.
Ezt mindneki érti. A kérdés az, hogy mire van lehetőség. Oké, hosszú távon jobban jössz ki egy hitellel (legalábbis a mostani állás szerint) mint az albérlettel. De:
Akinek nincs 6-8-10 milliója a zsebében önerőre, az mit csináljon? Nem tudok (akarok) még évekig a szüleimmel élni, amíg ezt összespórolom.
Miből fizessem a hitelt? Az albérlet itt nálunk mondjuk havi 170+rezsi. Egy hasonló lakás törlesztőrészlete, ha lenne is 10 millió önerőm hozzá (ami nincs) a legjobb konstrukcióval is havi 280 ezer lenne. Ebbe számold bele azt is, hogy az albérletben sok kisebb költség benne van, ami egy saját lakásnál nem. Albérletben nem kell azon parázni, hogy mi lesz ha hó végén lerohad a kazán, mert nem te fizeted a javítást (most a szarrágó bérbeadók témájába ne menjünk bele, igen olyan is van).
Értem én hogy 20 éves távlatban jobban kijönnék egy albérlettel, de egész egyszerűen az a helyzet, hogy most a 170 ezres bérleti díjat ki tudom fizetni, a 280-as törlesztőt meg nem. Igen, lehet hogy 8-10 év múlva az albérlet több lesz, mint a fix törlesztő díja, de ha egyszer MOST nincs annyim, mégis mit csináljak?
Ráadásul az albérlet leginkább úgy működik, hogy amíg tudom fizetni, senkit nem érdekel mennyi a keresetem. Hiába tudom én hogy egy 500 ezres fizetésből ki tudnám fizetni a 280-as törlesztőt, erre nem kapok hitelt.
A legtobb ember ott elbukja hogy nincs eleg oneroje hogy hitelt kapjon.
En vettem egy kertes hazat amint tudtam es most a torlesztom annyi amennyibol egy minigarzont sem tudnek berelni.
A torleszto ugyan az de az alberlet arak elszalltak.
Csak egy példa
27 millió, 5,4 önerő, 4% illeték 1,08 , 1% ügyvéd 0,27, hitel díj 0,2.
Azaz: ~7 millió önerő, 20 millió hitel.
Végig fix: 20 évre, 6,57 % THM, 147674 Ft/hó,
25 évre, 6,57%, 133500 ft/hó.
Vagy is sok esetben annyi vagy olcsóbb mint az albérlet. Nem kell 20-25 évig megtartani, el lehet majd adni. Ingatlant nem igen érinti meg az infláció, biztosan többet ér majd eladáskor.
A 7 millió meg nem nagy összeg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!