Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Miért nem ajánlják mindenkinek...

Miért nem ajánlják mindenkinek a minél korábbi lakásvásárlást?

Figyelt kérdés
Az albérlet nekem egy zsákutca volt. Folyamatos feszültségben éltem, mert évente nőtt a díja, a fizetésem meg nyilván nem. Arról nem is beszélve, amikor totál váratlanul költözni kellett máshová egy hónap alatt. Iszonyat mennyiségű pénzt dobtam a szemétbe az ilyen apróságok miatt. Az pedig belátható, hogy albérletet fizetni és még lakásra megtakarítani nem lehet. Mióta hitelre vettem egy lakást sokkal nyugodtabb vagyok. Vettem magamnak 10 nyugodt évet, amikor nem kell azon idegeskednem, hogy nem növekszik a fizetésem, mert a törlesztő minden hónapban ugyanannyi.
máj. 8. 10:37
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
47%

#10 Nem sikerült a kérdés lényegét megértened.

A lakás vásárlása bérlés HELYETT a lényeg.

Amiben te most laksz azt már valaki "megvásárolta" a családból, vagyis felépítette. Nem arról szólt a kérdés, hogy miért nem költöznek külön a fiatalok a szülőktől.

máj. 13. 09:01
 12/17 anonim ***** válasza:

Ezt mindneki érti. A kérdés az, hogy mire van lehetőség. Oké, hosszú távon jobban jössz ki egy hitellel (legalábbis a mostani állás szerint) mint az albérlettel. De:

Akinek nincs 6-8-10 milliója a zsebében önerőre, az mit csináljon? Nem tudok (akarok) még évekig a szüleimmel élni, amíg ezt összespórolom.

Miből fizessem a hitelt? Az albérlet itt nálunk mondjuk havi 170+rezsi. Egy hasonló lakás törlesztőrészlete, ha lenne is 10 millió önerőm hozzá (ami nincs) a legjobb konstrukcióval is havi 280 ezer lenne. Ebbe számold bele azt is, hogy az albérletben sok kisebb költség benne van, ami egy saját lakásnál nem. Albérletben nem kell azon parázni, hogy mi lesz ha hó végén lerohad a kazán, mert nem te fizeted a javítást (most a szarrágó bérbeadók témájába ne menjünk bele, igen olyan is van).

Értem én hogy 20 éves távlatban jobban kijönnék egy albérlettel, de egész egyszerűen az a helyzet, hogy most a 170 ezres bérleti díjat ki tudom fizetni, a 280-as törlesztőt meg nem. Igen, lehet hogy 8-10 év múlva az albérlet több lesz, mint a fix törlesztő díja, de ha egyszer MOST nincs annyim, mégis mit csináljak?

Ráadásul az albérlet leginkább úgy működik, hogy amíg tudom fizetni, senkit nem érdekel mennyi a keresetem. Hiába tudom én hogy egy 500 ezres fizetésből ki tudnám fizetni a 280-as törlesztőt, erre nem kapok hitelt.

máj. 17. 19:00
 13/17 A kérdező kommentje:
#7 : Hazaköltözni?? Tehát egy életerős ember mint valami pióca a minimál nyugdíjat kapó szülein élősködjön? Életük nagy részében az én taníttatásom miatt vettek fel hiteleket. Az legyen a hála, hogy még a nyugdíjukat is elveszem? Hmm, igazán jó befektetés a gyerek, nem ajánlom senkinek, ha ezt így kellene csinálni!
máj. 22. 10:46
 14/17 anonim ***** válasza:
Csak az nem ajánlja aki az érdekeiddel, céljaiddal és az életviteled jobbításával nem tud azonosulni vagy meg se érti azokat. Minnél többen nézik csak a saját szempontjaikat, annál nagyobb feszültség és nézeteltérés generálódik, és annál rosszabb lesz az ország, így a közös szempontok sem tudnak találkozni.
máj. 22. 23:22
 15/17 anonim ***** válasza:
Akinek nincs önerője, az nem tudja meglépni. Aki félre tud tenni, és nem teljesen csak a mában él, szerintem igyekszik minél hamarabb meglépni. A legtöbb embernek alapvető vágya egy hely, ami az övé.
máj. 23. 11:54
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

A legtobb ember ott elbukja hogy nincs eleg oneroje hogy hitelt kapjon.

En vettem egy kertes hazat amint tudtam es most a torlesztom annyi amennyibol egy minigarzont sem tudnek berelni.

A torleszto ugyan az de az alberlet arak elszalltak.

máj. 23. 15:41
 17/17 anonim ***** válasza:

Csak egy példa

[link]

27 millió, 5,4 önerő, 4% illeték 1,08 , 1% ügyvéd 0,27, hitel díj 0,2.

Azaz: ~7 millió önerő, 20 millió hitel.

Végig fix: 20 évre, 6,57 % THM, 147674 Ft/hó,

25 évre, 6,57%, 133500 ft/hó.

Vagy is sok esetben annyi vagy olcsóbb mint az albérlet. Nem kell 20-25 évig megtartani, el lehet majd adni. Ingatlant nem igen érinti meg az infláció, biztosan többet ér majd eladáskor.

A 7 millió meg nem nagy összeg!

máj. 23. 21:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!