Melyik opció a kevésbé rosszabb?
A)
Hitelt felvenni egy panel lakásra amire a fizetésem fele rámenne. A hitelt 20-30 évig kellene fizetnem , ki tudja addig mi fog történni . Szerintem így alig lehet megélni csak szűkösen. De! Legalább egyszer a sajátom lesz.
B) egyedül beköltözni egy albérletbe kb ugyanennyiért lehet abból találok olcsóbban is . De ez sose lesz az enyém , viszont nem kötelezem el magam 20-30 évre egy hitellel.
C) itthon megrohadni anyámmal, ugyan legalább lakbért nem kell fizetnem , de a körülmények nullák és szerintem ez már nem egészséges amúgysem.
D) keresni valakit akár albérletes oldalról akivel össze tudok költözni és így csak a felét fizetném az albérletnek
Őszintén kétségbe vagyok esve teljesen ! Vége lett egy kapcsolatomnak, vele sem jutottunk el az összeköltözésig, de ketten könnyebb lenne . Sose szórtam a pénzt , van is félretett pénzem de mégse elég egy panel megvásárlásához sem. Barkivel beszélgetek a szüleik segítettek , örököltek vagy a parjukkal felvettek babavárót és társai . Nekem sajnos egyik sem opció. Nagyon szeretnék megoldást találni a problémára . Nyilván a távoli jövőben a saját lakás és a párkeresés a célom de most sajnos ez van . Ha már nincs senki legalább szeretném elkezdeni a saját felnőtt életem. Mi lenne a legjobb opció ?
Keress albérletbe lakótársat! Osszátok meg a bérleti díjat, rezsit és akkor amit egyedül nem kell kifizetned azt félre tudod tenni. Közben próbálj meg többlet bevételt szerezni, jobb állással vagy több munkával, és amikor lesz rá elég önerőd akkor vegyél egy apró lakást valahol messzebb a kedvező helyektől, de ami neked még elfogadható közlekedés szempontjából - viszont így olcsóbb lesz.
Aztán fizesd szépen a hiteledet, közben lassan szedj össze még pénzt és ha elég lesz már akkor add el ezt a lakást és vegyél egy jobbat, a hitelt vidd át rá és fizesd tovább!
Közben ha lesz új társad akkor már lesz hol összeköltöznötök és akkor megosztva a költségeket könnyebben fizeted a hiteledet és könnyebben tudsz félretenni pénzt egy jobb lakásra.
Nekünk is így lett egymás után mindig egyre nagyobb lakásunk, az első 36nm-es kicsitől a mostani családi házig.
46 nem-es panelt lehet venni Bp-en jó környéken 35M-45M-ért, 7 millió önerő, 20 évig 240ezer a hitel havonta. 7 milliót is nehéz összekaparni, ha közösen bérelsz. Ha anyukád budapesti (várost nem írtál), akkor inkább élj nála olcsón, félre tudsz rakni sok pénz az önerőhöz. Bár az én szüleim élnének városban, biztos otthon laktam volna sokáig.
Az általam említett paraméterü lakás bérlet díja 180 ezer plusz rezsi, évente emelkedik.
Első köszönöm a normális választ ! Ilyesmi a terv.
Második pont hasonló áru lakást néztem , pont ennyi pénzem van önerőre amit írtál és 190 ezerre jön ki a havi törlesztő . Ez majdnem a fizetésem fele . Én egy picit soknak tartom, mert mi van ha kirúgnak vagy bármi történik ? Se a munka nem garancia se egy házasság és semmi igazából , de lehet túlaggódom .
#3 Azt kell eldöntened, hogy maradsz-e még egy ideig otthon a szüleiddel - nem rossz dolog, segít takarékoskodni - vagy inkább élnél külön.
Ha ezt eldöntötted akkor lehet tovább gondolkodni. ha maradnál még a szüleiddel akkor tűzz ki célt, hogy havonta X összeget rögtön lekötsz a fizetésedből - így nem fogod elkölteni. Különben mindig lesz olyan amire épp nagyon fontos kiadni pénzt és a hónap végén már kevés marad, arra könnyű azt mondani, hogy ennyit már nem éri meg félretenni. Nálunk ezt a párom vezette be és sikeres volt. Mivel eleve már nem volt meg ez a pénz a fizetést követően - hiszen lekötötte, azzal kellett gazdálkodnunk ami maradt és kénytelenek voltunk megoldani. persze ha valami gond volt - tönkrement a mosógép stb. - akkor fel lehetett a pénzből annyit szabadítani és megvettük, de nem költöttük bulira, mozijegyre vagy másra ami nem is volt annyira fontos hogy ne várhasson a következő fizetésig.
Ha viszont nem szeretnél már a szüleidnél lakni akkor azt gondold át, hogy mindenképpen ki kell fizetned lakbérre X forintot (rezsi nélkül). Ha ezt tartósan lakbérre fizeted akkor másnak segítesz lakást venni nem magadnak. Olyan lakás vásárlásán kell gondolkodnod amihez a hitelt hasonló összegben tudod fizetni.
Vagyis ha havi 140-ért látsz bérlakást és ezen felül lenne még a rezsi, akkor ne akarj olyan lakást megvenni aminek 190 lenne a hitelére a törlesztő, hanem próbálj olyat keresni, ami kb. azonos a lakbérrel - mert annyit mindenképpen ki kellene fizetned így is, úgy is. Ha viszont csak 180-ért találnál de helyette már tudnál lakást venni inkább úgy, hogy a törlesztőd meg havi 190 lenne, akkor megéri inkább ezt megvenni, mint feleslegesen bérleti díjat fizetni. A különbség már nem olyan sok, hogy ezzel annyival rosszabbul járnál.
Tudom, hogy van egy elképzelésed kb. hol és milyen lakást szeretnél venni vagy bérelni, de érdemes egy kicsit lejjebb adni az elvárásokat. Kicsit messzebb, kicsit kevésbé szép környéken, kicsit kevésbé jó lakás lehet hogy sokkal kevesebbe kerülne és minden saját lakás sokkal jobb, mint bármilyen szuper bérlakás.
Amúgy akkor is kereshetsz lakótársat aki egy szobáért neked lakbért fizet ha megveszed a lakást. Veszel egy másfél vagy 2 szobásat és kiadod a kisebbet. A bérleti díjából meg fizeted a hiteledet.
Van olyan település Budapest környékén ahol olcsóbban lehet venni ? Ötletem sincs már mi van még közel . Budapest külső területei jutottak eszembe : Zugló , kőbánya , Budafok , Csepel , talán?
Diósd , Érd, Budaörs , Tárnok , Százhalombatta szintén ugyanolyan drága . Gondoltam ilyen lyuk lakásra garzon azt hiszem.
Az sem rossz hogy amit írsz akár kiadhatok egy szobát én is .
#5 Az a baj, hogy nem néztél utána még. Mindenhol a belsőrészeken sokkal többe kerülnek a lakások, akár a panelek is, mint kicsivel a központtól távolabb. A mi városunkban is meg lehet venni ugyanannyiért egy kicsi garzont a lakótelepen, mint egy dupla akkora új társasházi lakást a város távolabbi részén és egy teljes családi házat, persze kicsit és régit még távolabb. 5 éve rokonoknak kerestünk a városunkban lakást, akkor nevettünk azon, hogy egy panel 8. emeletén a kis lakás majdnem annyiba került, mint tőlünk 2 utcával távolabb egy családi ház. Ahogy barátaink meg 7 éve vettek házat Budapesten maguknak. Kicsivel kijjebb mentek a központtól és egy szinte magazinba illő házat tudtak megvenni annyi pénzért amiért a belvároshoz közelebb egy kis lakást se tudtak volna.
Budapesten is nagyon eltérőek az árak még lakótelep és laktelep között is nagyok a különbségek.
Jó ötletet adtál . Találtam is valamit amit lehet érdemes lenne megnézni . Kicsinek kicsi, kb egy lyuk 1 szobás , sorház , viszont teljesen új , jó állapotú és minden és mindenki közel van. Erre már 120/hó a törlesztő kb 20 évre , 10 évre pedig 190 .
Több ilyen ember kellene , mint te ,erre az oldalra főleg ! Köszönöm
B) egyedül beköltözni egy albérletbe kb ugyanennyiért lehet abból találok olcsóbban is . De ez sose lesz az enyém , viszont nem kötelezem el magam 20-30 évre egy hitellel.
Ja, végűlis elkötelezni magad 40-60 évnyi alberletre, ami folyamatosan emelkedik, ahonnan barmikor kitehetnek sokkal jobb ötlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!