Mennyire kelendő egy teljes felújítást igénylő ingatlan, és mennyivel kevesebbért érdemes meghirdetni normál állapotú társaihoz képest?
1# pl. ablakokat vagy cserél vagy nem, az gondolom milliós tétel, vezetékek/konnektorok/kapcsolok cseréje hasonló közel hasonló összeg, de azt muszáj, burkolni se ártana, mert az nincs, a fürdőszoba és konyha teljes felújítást igényel, a radiátorokra is ráférne a csere, és festés, de ezek összege változó, kifest maga vagy mestert hív, nem egy költség. Nem tudom ezek mennyibe kerülnek, meg kinek mi az igényszintje, egy része esetleg jó neki így vagy felújít mindent.
2# a környék ránézésre nem rossz, sok fa, játszótér, megálló közel, bölcsőde és óvoda pár perc sétára, bolt kicsit távolabb, de 1-2 megállóra több is. Viszont nem tudom mennyire kapós a környék.
Hogy lehetne így belőni az árat?
Ha nem bolygatod a tetőt, akkor egy komplett felújítás (újjáépítés)? Kb megegyezik egy szerkezetkész házzal, ez talán a teljes költségvetés 30-35%-a. 600000-es m2 árral számolva durván 400000 ft/m2 körül készül el, ha nincs benne saját munka és minden számlás. És természetesen a technológia előírások betartásra kerülnek, és pedig a jóvótígyrégenis" módszerrel készül.
A felújítás nagyon relatív fogalom, mindeniknek mást jelent mert mások az igényeik és legföbbképpen a bankszámla határozza meg.
A saját történetem röviden: Felújításra váró 10*10 kockát akartam venni, de nem volt annyi önerőm (10 m), hogy kp-ra megvegyem. Ekkor 20 millió körül volt egy kocka és szinte csak saját munkával 9-10 millióba került volna az újjá építése, tető csak cserepes lemezeléssel.
Problémák:
Nem ért annyit a ház, hogy 20 millió hitelt adjanak rá, ez egyértelmű.
A 10 millió lakáshitelt és a 10 milliós személyi hitelt nem tudtam volna fizetni.
A házat 2x10 milliós hitellel nem lehetett jelzálogozni.
A 10 milliós személyi hitelt 8 év alatt kellett volna vissza fizetni, ami nem fért bele a költségvetésbe.
Ezek miatt építkezni kezdtem, mert vicces, hogy teljes felújításhoz kevés volt az önerőm, de az újhoz pont elegendő 25 milliós hitellel. A vicc, hogy megkaptam a zöld hitelt, így kevesebb lett a törlesztője a 25nek 25 évre, mint a 10 nek lett volna 25 évre.
*
és NEM pedig a "jóvótígyrégenis" módszerrel készül.
4# +
fűtéskésztől mire beköltöztem 15 millió ment bele a házba. Ebbe már van konyha bútor és ülőgarnitúra is. Ha ezeket levesszük akkor 10-11 millió.
A nyílászáró csere is elég húzós, régi társasházak nem szabvány méretűek, ezért egyedi gyártásban kell cseréltetni ami ~40% felár fehér esetében.
Ablakoknak 200000/db-al számolhatsz komplettem beépítve, de ez nagyon hasra ütés szerű szám. Nekem karcolták a nyílászáróim redőnnyel a 3 milliót.
Ha fűtés, kazán is benne van afeluhitasban akkor az drága lesz
. Habar a nyilaszarok is egy vagyon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!