Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Gazdasági épületet miért nem...

Gazdasági épületet miért nem lehet eladni 5 évig a megvétel után?

Figyelt kérdés
Mi célt szolgál ez a szabályozás?

2023. nov. 13. 07:53
1 2
 1/12 xswerdy ***** válasza:
100%
miért ne lehetne eladni? Ezt honnan veszed? Általában mindent, ami a tulajdonod, akkor adsz el, amikor akarod. Olyasmik szoktak lenni, hogy amihez valami állami, vagy EUs támogatást felveszel, azt 5 évig üzemeltetned kell. Tehát a Te konkrét gazdasági épületedre lehet ilyen, vagy más okból valamiféle megkötés, de azt Neked kell tudnod.
2023. nov. 13. 08:46
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Hogy az vegye meg aki használni is akarja, ne pedig az akinek az a terve hogy megveszi nyomott áron, majd eladja drágábban.
2023. nov. 13. 08:47
 3/12 A kérdező kommentje:

Bonyolult... a ház amiben lakunk gazdasági épület, viszont van rá lakhatási engedély. A szüleim vették még 2000-ben. De utána történt egy válás és sokáig elhúzódott a vagyonmegosztás. Hogy pontos legyek, egy évvel ezelőttig, akkor fizette ki édesanyám édesapámat. Viszont édesapám kikötése az volt hogy a ház fele az én nevemre kerüljön, ne pedig az egész az édesanyáméra. Ez így is történt. Édesapám megkapta a pénzt, ezért az ő része az én nevemre került. Így már teljes mértékben a mi tulajdonunkban áll a ház édesanyámmal. Nekem fizetnem kellett 120 ezer Ft illetéket, de részletfizetéssel ezt egy év alatt rendeztem is. Eléggé félreeső helyen van a házunk, ezért felvetettem édesanyámnak, hogy mi lenne ha eladnánk a házat és máshová költöznénk. Erre az volt a válasza hogy gazdasági épületet a megvételt követően napra pontosan 5 éven belül nem lehet eladni. Amit nem is értek, mivel csak a ház egyik fele került úgymond eladásra, az édesapám nevéről az én nevemre. Meg tudja ezt valaki magyarázni?

20/l

2023. nov. 13. 08:54
 4/12 xswerdy ***** válasza:
100%

Édesanyád valamit félreérthet.

Amúgy nincs olyan, hogy lakhatási engedély, a hivatalos megnevezése "használatbavételi engedély", az pedig egy gazdasági épületnek is van.

2023. nov. 13. 08:56
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen bármikor el lehet adni. Annyi van, hogy 5 év után adómentes az eladás, előtte nem feltétlenül. Valószínűleg ez maradt meg édesanyádnál úgy leegyszerűsítve, hogy "nem lehet eladni".
2023. nov. 13. 09:27
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

"Erre az volt a válasza...."

És honnét tudod, hogy ő helyesen tudja?

Tudom, te még kicsi vagy, azt hiszed, apu meg anyu mindent jól tud. Én már idősebb vagyok, és azt hiszem el, amit szakember mond vagy aminek én is utána néztem. Nézz te is utána neten, kérdezz meg ingatlannal foglalkozó ismerőst, de én sosem hallottam ilyet (ahogy olvasom más se), úgyhogy nagy valószínűséggel anyukád

a) rosszul tudja

vagy

b) nem akarja eladni és ezzel akar kitérni a vita elől, hogy miért nem adjátok el.

2023. nov. 13. 10:41
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

5-re:

Viszont ennek semmi köze ahhoz, hogy gazdasági épületről van szó. Egy családi háznál vagy társasházi lakásnál ugyanez lenne a helyzet.

2023. nov. 13. 10:47
 8/12 anonim ***** válasza:
89%

Kérd le a tulajdoni lapot onlineföldhivatalból, azon szerepel, ha elidegenítési tilalom.

Ha a pénzből ingatlant vesztek, akkor csak a különbözet után kell illetéket fizetni.

pl: 10 millióért eladod, veszel 12 ért egy másikat akkor csak a 2 millióból kell illetéket fizetni. Eladáskor nyilatkozni kell a nav felé hogy másikat veszel, nem emlékszem pontosan már de 1 éved biztosan lesz így a cserére.

2023. nov. 13. 10:52
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

8-as én úgy tudom, az eladási és a korábbi vételár közötti különbség után adót kell fizetni. Kérdés, hogy mennyiért vette ő az apjától, hogyan volt az lepapírozva.

Az mindenképp marhaság az anyuka állításában, hogy ez összefüggne azzal, hogy gazdasági épületről van szó. Minden ingatlanra igaz ez.

2023. nov. 13. 10:55
 10/12 anonim ***** válasza:

Azt tudom elképzelni,hogy ez valamilyen külterületi zártkert lehet,a tulajdoni lapon pedig ugye gazdasági épület van meghatározva.

Valószínűleg nincs a művelési ág alól kivonva, ezáltal eladásnál 60 napra ki kell függeszteni.

Földtörvény miatt,hogy a helyi gazdáknak elővásárlási joguk legyen.

Az 5 éves eladásról az a véleményem,hogy...

Az 5 éves művelési kötelezettség a szerződés kötelező eleme

( az ilyen típusú külterületi zártkerteknél).

Ez idő alatti ingatlan értékesítés nem jelenti a művelési kötelezettség megszegését.

Magyarul el lehet adni,de nagyon macerás a kifüggesztés miatt.

2023. nov. 13. 11:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!