Gyanús-e, ha kp-ban venne házat valaki?
EGYIK kérdésem:
Gyanús-e, ha készpénzben fizetne ki házat valaki? Értem ez alatt, hogy olvastam, egy hirdetésében ez szerepel: "házat vásárolnék azonnali készpénzfizetéssel". Lehet benne pénm0sásgyanú a hirdetésfeladó részéről? Vagy valami csaló taktikázás részéről, esetleg, pl hamisított pénz? Vagy pl azért tart magánál valaki millió FT-okat, mert üzlete van?
Kapcsolódó MÁSIK kérdésem:
jelenleg mely fél köteles kifizetni a közbenjáró ügyvédet az ingatlan-adásvétel során? Az, aki vásárolja a házat, vagy az, aki eladja? Évek óta nem volt benne részem, ráadásul ma már olyan gyorsan változnak a szabályok, rendeletek, törvények, hogy inkább rákérdezek itt hozzáértőktől, vagy akik aktuálisan bonyolítanak ingatlan adásvételt.
12-es leírását kiegészíteném az ingatlan-közvetítőkről.
Amit célszerű tudni róluk, hogy háromféle szerződést szoktak ajánlani: kizárólagos, félkizárólagos, normál (lehet, hogy az elnevezések nem egységesek vagy változtak azóta, de a tartalmuk a lényeg).
A normál szerződés azt jelenti, hogy rajta kívül más közvetítővel is szerződhetsz, meg saját magad is kereshetsz rá vevőt.
A félkizárólagos azt jelenti, hogy másik közvetítővel nem szerződhetsz, de saját magad kereshetsz rá vevőt. Ha te találsz, akkor be kell jelentened az eladás tényét a közvetítőnek, de jutalékot számára nem kell fizetned.
A kizárólagos azt jelenti, hogy mindenképpen rajtuk keresztül kell eladnod az ingatlant. Ha holnap jelentkezik a szomszédod keresztgyereke, hogy hallotta, hogy eladó, tetszene neki, megegyeztek az árban, akkor is fizetned kell jutalékot az ing.közv. irodának, mivel kizárólagos szerződést kötöttél vele.
Tehát a kizárólagos szerződés ilyen értelemben kiszolgáltatottá tesz: ha a közvetítő cég nem strapálja magát, akkor te hiába találsz helyettük vevőt, ők akkor is kapják a milliókban mérhető jutalékot. És ha neked sürgősen kell a pénz, akkor rossz ez a kiszolgáltatottság. Szóval a kizárólagos szerződést jobb elkerülni, még ha ezt is akarják elsősorban megkötni veled.
Igen, tudom, hogy ingatlanosok is hirdetik ilyen módon magukat, köszönöm a részletezést, sose alkalmaztam ingatlanközvetítőt, viszont vásároltam már ingatlant úgy, hogy aki eladott számomra, neki volt ing.közvetítője.
"Vigyel,mert nagyon nem vagy kepben semmivel es az ilyeneket szereti atvsgni soksn."
De képben voltam alap szinten, csak évek teltek már el a legutóbbi ingatlan eladsom és vásárlásom óta, és totál kiestem abból, mi is történt akkoriban.
Mindenkinek köszönöm a tanácsokat, aki nem trollkodott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!