Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Gyanús-e, ha kp-ban venne...

Gyanús-e, ha kp-ban venne házat valaki?

Figyelt kérdés

EGYIK kérdésem:

Gyanús-e, ha készpénzben fizetne ki házat valaki? Értem ez alatt, hogy olvastam, egy hirdetésében ez szerepel: "házat vásárolnék azonnali készpénzfizetéssel". Lehet benne pénm0sásgyanú a hirdetésfeladó részéről? Vagy valami csaló taktikázás részéről, esetleg, pl hamisított pénz? Vagy pl azért tart magánál valaki millió FT-okat, mert üzlete van?

Kapcsolódó MÁSIK kérdésem:

jelenleg mely fél köteles kifizetni a közbenjáró ügyvédet az ingatlan-adásvétel során? Az, aki vásárolja a házat, vagy az, aki eladja? Évek óta nem volt benne részem, ráadásul ma már olyan gyorsan változnak a szabályok, rendeletek, törvények, hogy inkább rákérdezek itt hozzáértőktől, vagy akik aktuálisan bonyolítanak ingatlan adásvételt.

2023. nov. 9. 16:15
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Így van, ez egy ingatlanközvezítő szórólapja, nem egy kp-s vevőé. Szépen be akar hálózni, hogy hát ő igazából tud egy kp-s vevőt (ez általában kamu), de előbb szerzödj vele a jutalékért, kizárólagosan. Majd mit ad Isten a vevő eltűnik, és árulja tovább a szokásos módon bárkinek.
2023. nov. 10. 04:53
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

12-es leírását kiegészíteném az ingatlan-közvetítőkről.

Amit célszerű tudni róluk, hogy háromféle szerződést szoktak ajánlani: kizárólagos, félkizárólagos, normál (lehet, hogy az elnevezések nem egységesek vagy változtak azóta, de a tartalmuk a lényeg).

A normál szerződés azt jelenti, hogy rajta kívül más közvetítővel is szerződhetsz, meg saját magad is kereshetsz rá vevőt.

A félkizárólagos azt jelenti, hogy másik közvetítővel nem szerződhetsz, de saját magad kereshetsz rá vevőt. Ha te találsz, akkor be kell jelentened az eladás tényét a közvetítőnek, de jutalékot számára nem kell fizetned.

A kizárólagos azt jelenti, hogy mindenképpen rajtuk keresztül kell eladnod az ingatlant. Ha holnap jelentkezik a szomszédod keresztgyereke, hogy hallotta, hogy eladó, tetszene neki, megegyeztek az árban, akkor is fizetned kell jutalékot az ing.közv. irodának, mivel kizárólagos szerződést kötöttél vele.

Tehát a kizárólagos szerződés ilyen értelemben kiszolgáltatottá tesz: ha a közvetítő cég nem strapálja magát, akkor te hiába találsz helyettük vevőt, ők akkor is kapják a milliókban mérhető jutalékot. És ha neked sürgősen kell a pénz, akkor rossz ez a kiszolgáltatottság. Szóval a kizárólagos szerződést jobb elkerülni, még ha ezt is akarják elsősorban megkötni veled.

2023. nov. 10. 11:38
 13/15 A kérdező kommentje:

Igen, tudom, hogy ingatlanosok is hirdetik ilyen módon magukat, köszönöm a részletezést, sose alkalmaztam ingatlanközvetítőt, viszont vásároltam már ingatlant úgy, hogy aki eladott számomra, neki volt ing.közvetítője.

"Vigyel,mert nagyon nem vagy kepben semmivel es az ilyeneket szereti atvsgni soksn."

De képben voltam alap szinten, csak évek teltek már el a legutóbbi ingatlan eladsom és vásárlásom óta, és totál kiestem abból, mi is történt akkoriban.

Mindenkinek köszönöm a tanácsokat, aki nem trollkodott.

2023. nov. 11. 01:11
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Készpénzes vevő nem feltétlen papírpénzt jelent táskában. :))) Akkor szokták ezt így írni, ha nem kell várni csok-ra, hitelre, másik lakás eladására, hanem készen áll a pénz azonnali fizetésre a bankban. Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy az ilyen vevők szerenék mihamarabb birtokba venni a kérdéses ingatlant, tehát nem várnak arra, hogy fél év alatt az eladó kiköltözzön. emellett ez egy jó alkupozíció is, ők szoktak erre hivatkozva alkudni. Ez nem is baj, általába jó vevők a készpénzesek, gyorsan megvan minden.
2023. nov. 11. 11:13
 15/15 A kérdező kommentje:
#14, igen, köszi, múltkor már leesett a tantusz. :) Valaki már írta előtted.
2023. nov. 12. 23:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!