Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mobilházat 3-4 főre?

Mobilházat 3-4 főre?

Figyelt kérdés

Párommal gondolkoztunk egy mobilházon. Igazából nekünk tetszik, nem is túl drága, téliesített néztünk mivel lakóhelynek használnánk.

Tudnánk máshol is élni, de miv anyósom már idős nem akarjuk ott hagyni, viszont egy házban sem szeretnénk élni. Így ötletként jött hogy akkor bár egy udvaron, de mégsem egy házban. Lehetséges hogy a telken 2 ház legyen?

Közművek(villany,víz) a portán van.

A fűtés hogyan megoldható egy mobilházban? Gázcsonk megvan az udvaron,viszont azt bekötni gondolom drágább. Illetve a későbbiekben ha úgy alakul, össze lehet kötni egy vegyes falazatú házzal?

2023. okt. 30. 21:26
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Erre minden települesen más az előírás, sőt van, ahol nem is tekintik lakóingatlannak a mobilházat (nem jelentkezhettek be). Mindenképp érdeklődjetek a helyi önkormányzatnál, ott tudják a helyi szabályokat előírásokat. Enélkül nehogy valamibe is belevágjatok!

Arra azért készüljetek fel, hogy a ház lerakásához alapozás is kell, rákötni a hálózatra (viz/áram/gáz/csatorna, ezekhez engedélyeztetés, merőhely, mérőóra, ha nincs csatorna, akkor emésztő kell... A mobilház árával kb duplán számolhattok(ház+egyéb kiadások).

Ezeknek előbb járjatok utána, mert egy ismerősöm is kesőn jött rá, hogy az olcsó mobilház már nem is volt olyan mesésen olcsó és mivel hitelt sem vehetett fel rá, egy halom személyi hitele lett, ami rosszabb kamatozású mint a jelzáloghitel és még sorolhatnám. Most már szabadulna tőle, de senkinek nem kell annyiért se, mint a hitelekből hátralevő összeg, neki meg annak a 3* pénze van benne.

2023. okt. 31. 04:07
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

1-es válaszán túl:

Külön nem lesz eladható, tehát nem nyeritek vissza sosem az árát, ha költözés mellett döntenétek. Szerintem ez is hátrány. A közműveket lehet "okosban", külön mérők nélkül, a kérdés, hogy érdemes-e?

Összekötni műszakilag össze lehet később, de jogilag nem valószínű. A helyi szabályozásokat bújjátok, hogy milyen kitételek vannak. Gondolom anyóshoz lesztek bejelentkezve, hiszen az ő udvarán éltek majd, így ez nem feltétlenül gond, de ha nem elfogadtatható lakóegységként, annak is vannak előnyei/hátrányai, ha igen, akkor annak is. (Beépíthetőségi korlát, engedélyköteles, stb.)

2023. okt. 31. 08:29
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Technikailag gond nélkül kivitelezhető. A probléma azzal van, hogy a raköltött 15-20 millió forintot sosem fogjátok viszont látni.

Egy"igazi" házat bármikor eladhatsz, a pénzt visszakapod, ha ügyes vagy még kicsit nő is az értéke.

Na ilyen a mobilháznál nincs.

2023. okt. 31. 09:29
 4/7 anonim ***** válasza:
26%

#3 Én meg úgy látom a dolgot, hogy lassan bármit megvesznek, tényleg bármit. Tehát abban a szituációban, ahol egyesek képesek már annyit adni egy külterületi ingatlanért (hétvégi háznak indult épületért), mint amennyit pár évvel ezelőtt adtak egy lakóingatlanért, én nem gondolnám, hogy nem eladható egy mobilház. Ahol már lassan 80M alatt nem úszod meg az építkezést s ha vásárolsz felújítással együtt sem vagy sokkal ezalatt, ott én úgy gondolom, hogy 15-20M-t röhögve vissza lehet hozni egy lakható ingatlannál, mert már kb. ennyi számít csak, hogy lakni lehet-e benne! Nyilvánvaló, hogy az majd csak a főépülettel együtt adható el, hisz azzal áll egy telken, de hát ha az anyósa már idős, valószínűleg erre a dologra nyílik majd lehetőség, hogy az egyben legyen értékesítve ha azt szeretnék. Nem lehet mindenhez így hozzáállni, hogy otthont építesz, de mi van, ha eladnád! Ez olyan, hogy nem házasodom meg, mert mi van ha elválunk, nem vállalunk gyereket, mert úgy is elfogunk válni... Így nem lehet élni! Így az egész élet egy ideiglenes dolog, nincs súlya, nincs jelentősége, nincs tartalma, egy ilyen "leteszem ide addig, amíg..." aztán lehet, hogy örökre ott marad, lehet, hogy nem... de mindig ott marad a tudatban, hogy nincs a helyén! Azonnal a helyére kell rakni mindent, akkor is, ha benne van a pakliban, hogy az onnan elkerül!

Én egyébként inkább abban gondolkodnék, hogy közvetlen a ház elé/mögé építkezek, hogy később a két épület akár egybenyitható legyen. Egyébként régen rengetegen építkeztek így, hogy szülői ház elé/mögé, spóroltak ezzel legalább 100-200 ezret a telekáron (ami akkoriban sok pénz volt)!

Közművek működnek 1 óráról is akár, almérőzni kell.

Itt erre pontos választ nem fogsz kapni, hogy mik a lehetőségeid, ezzel mindenképp szakembert kell felkeressél, az önkormányzat építési osztályát, hogy mik a lehetőségeid, majd egy kivitelező céget, már ha beleakarsz ebbe bonyolódni.

Egy ismerősöm pl. egy testvérével, a szülőkkel, és a nagyszülővel él együtt egy telken. Van 1 két lakássá alakított ház, egy mobilház a szülőknek és egy másik mobilház a nagyszülőnek. Természtesen egy mobilház sincs bejelentve, térképre felvezetve, felépült azt' jónapot, ott állnak ezek az épületek 20 éve, az űrből is tisztán látszik. Persze lehet ezen mindig kattogni, hogy hát akkor az eladásnál mi van, meg ilyesmi. Mi a f...t kell ezen kattogni? Nem azért épít az ember, hogy eladja! Ők is ott élnek, így, ebben a formában 20 éve, ha nem lépik meg, akkor 20 évig mind egy házban nyomorognak! Nem lehet várni, nem szólhat az egész életed arról, hogy várod mikor lesz minden ideális, nem várhatsz pusztán azért, mert úgy gondolod lehet ez még majd jobb is! Az elmúlt 8 év tanulsága pont ez volt, hogy a kivárók és gyűjtögetők ráb....tak! Haragszanak is mindenre mi élő és mozog!

2023. okt. 31. 12:01
 5/7 anonim ***** válasza:

Szerintem ezt kicsit túltolod utolsó. A felelőtlen "beleugrás" és a "túlóvatoskodás" skálája igen tágas, van köztes pont is, amikor felelősen átgondolod a lehetőségeidet és rájössz, hogy nem feltétlenül logikus lépés, amire készülsz. Ha valaki tuti hogy adott helyen akarja leélni az életét, akkor is ha netán egyedül marad, akkor csinálja. Ha nem, akkor viszont el kell gondolkozni, hogy megéri-e az egész vagyonodat, több 10 millió forintot belepakolni akár egy olyan projektbe, ami egyrészt nem biztos, hogy megoldható hivatalosan, másrészt sosem látod viszont az adott összeget.

Az emberek zömének az ingatlana a legnagyobb vagyontárgya, az élete műve. Nem szabad felelőtlenül dönteni az ügyben.

Nem lebeszélni kell hagyni magát a kérdezőnek, hanem érvek és ellenérvek mentén (amiket itt is kapott), meg kell hozni azt a döntést, ami számukra a legmegfelelőbb.

2023. okt. 31. 13:08
 6/7 anonim ***** válasza:

Ki az, aki ebben biztos? És aki ebben biztos vajon igaza van? Tehát attól, hogy biztos vagy abban per pillanat, hogy itt fogom leélni az életem, az úgy is lesz 10-20 év múlva is? Szerintem nem tolom túl, szerintem hülyeség ezen ennyit agyalni, mert közben elrohan melletted az élet! Vannak olyan tragikus sorsok és utólag nézve rossz döntések, amik körül vesznek minket, amiket láthatunk a környezetünkben vagy bármilyen más úton, módon, de nem lehet úgy élni, hogy emiatt meg sem moccansz és lehet, hogy úgy látod, hogy szélsőség, amit írok, hogy "túltolom", én meg úgy látom, hogy ez egyre inkább kezd általánossá válni!

Másrészről k.....ra nem volt a kérdés része az, hogy Ő most jól mérlegelt-e, nem azt kérdezte, hogy szerintünk felelőtlen-e, hogy szerintünk vágjon-e bele vagy sem, és nem kérte, hogy kezdjünk el találgatni, hogy most ez jó döntés az esetükben vagy nem jó döntés, hisz nem is tudnánk ezt eldönteni úgy, hogy fogalmunk nincs arról, hogy kicsodák!!!

2023. okt. 31. 14:18
 7/7 anonim ***** válasza:

6# Nem azt mondtam, hogy jósolja meg az esetlegesen tragikus jövőt... Istenem. Azt azért csak érzi mindenki, hogy itt, ezen a településen képzeli-e el az életét, vagy nem teljesen, szívesen mozdulna pár év múlva akár, vagy ha a gyerekek suliba, középsuliba mennek, már nem lesz optimális ott élni, mit tudom én. Józan ész!

Egyébként, ha nem hoznának pl. lakhatás terén is sorozatosan felelőtlen döntéseket emberek, akkor azért egy esetleges tragédiát is könnyebb túlélni az itt maradóknak. De ez tényleg csak az én véleményem. Egy eladhatatlan, vagy mélyen áron alul eladható ingatlan pl. biztosan nem egy életbiztosítás, de még mindig nem mondom azt, hogy nem működhet.

Mivel a kérdező látszólag nem ért a témához, szembesítettük a hátrányokkal is, hogy ez alapján tudjon mérlegelni. A felsorakoztatottak zöme nem szubjektív vélemény, hanem tény.

2023. okt. 31. 19:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!