Ha vásárlástól számított 5 éven belül eladom az ingatlanomat, arról az ügyvédnek szólnom kell vagy a NAV automatikusan intézkedik erről?
Van ugye az eladás utáni 15%-os adó, amit be kell fizetni a különbözet után. 1 év után adjuk el, szóval az összeg 90%-nak a 15%-a után fogok adózni.
Erről kinek kell intézkednie? A befizetés nem okoz gondot, csak nem tudom, hogy ezt ki ügyintézi? Automatikusan kapom majd az összeget, hogy mennyit kell majd befizetni vagy nekem kell bejelenteni hozzájuk?
Jah, és csak óvatosan vegyetek újépítésű lakást, ezek komolyan rosszabbak, mint a 20-30 éve épültek, csak a kilincsből nem volt kilopva a kulcs, egyébként minden máshonnan kispórolták az anyagot..
Neked kell kiszámolnod és bevallanod mennyivel tartozol.
Egy rakat költséget bele lehet számítani és csökkenteni.
Cserepótlóval akár az egészet el is engedik.
Ügyvéded nem fogja tudni de ha ingatlanra specializálódott akkor tud ajánlani ehhez értő könyvelőt.
Okés, majd intézem.
Azért kérdeztem, hogy nehogy baj legyen belőle hogy kések vele és emiatt megbüntetnek
Nem, az ár amiért eladod - amiért hozzájutottál, a kettő különbsége lesz az adóalap. Ennek 15 %-a szja köteles, és mivel 1 év telt el így nem 90% hanem továbbra is 100% amit fizetned kell, tehát a teljes 15%-ot. 2 év után lesz csak 90% (0.9-es szorzó a 15 %-ra).
Ezt neked kell bevallani online vagy szemelyesen a NAV-nál vagy eladáskor megbízod vele az ügyvédet.
Mikor az adóalapot számoljám a felújítás és vagyonszerzési leték összegét is le kell vonni.
Pl. Lakás 10M volt, eladod 20-ért, felújítás 5M volt, egy év után eladod:
adóalap 20M-10M-5M = 5M Ft
adó 5M Ft * 0,15
eltelt év miatti kedvezmény 0%
Így: 5M *0.15 a fizetendő adó
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!