Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Csak irigység beszél azokból,...

Csak irigység beszél azokból, akik azt a sódert nyomják, hogy jövőre vettek volna lakást, de most biztos nem tudnak?

Figyelt kérdés
Hisz még vége sincs az évnek, miért nem veszik most, ha annyira félnek az áremelkedéstől?
2023. okt. 27. 18:30
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
73%
#10 Az utolsó mondatoddal azért vitatkoznék. Mi 2019-ben vettünk bp-i új építésűben lakást, akkor 45M volt, idén eladtuk 75M-ért. 75m-es lakás. Szinte pontosan 4 évet laktunk benne. A csok 2015-ben indult, de 2019-re már tényleg napi szinten mentek felfelé az ingatlan árak. Volt, hogy odamentünk egy házhoz és már elkelt vagy már 1-2M-val drágábban volt hirdetve, mert annyi jelentkező volt. Szóval arra nem lehet számítani, hogy nem mennek fel varázsütésre az árak, mert de, felmehetnek ismét. Főleg, ha 50M-kat dobálnak ismét emberek után. Most idén valóban egy nagyon jó időszak volt, a rezsiemelés után nagyon sokan szabadulnának a NAGYOBB!! és korszerűtlen házaktól. Így azok ára most közelít a 2020-as árakhoz. Lehet alkudni akár 5-10%-ot is. És valóban, addig amíg nem jött ki a CSOK plusz-ról a hír, addig ezeket lehetett jó áron venni. De most azok ára sem fog tovább csökkenni, most az eladók is kivárnak legalább fél-egy évet, ha tehetik. Szóval van benne igazság, hogy aki idén szeretett volna, az jövőre nem biztos, hogy tud. A másik, hogy pl. covid alatt az agglomerációban lévő házakat vitték, mint a cukrot. Volt olyan település, ami megtelt. Első 2 vevő ment és licitáltak a házra. Most meg sokan szeretnék eladni, mert nem tudják fizetni a rezsit. Szóval de, van esély, hogy nőnek az árak.
2023. okt. 28. 09:14
 12/15 anonim ***** válasza:
48%

11# Nem írtam, hogy nincs esély árnövekedésre. Azt írtam, hogy nagyon kicsi szegmens teheti meg azt, hogy JÓL ÁTGONDOLTAN 50 milliós hitelt vegyen fel akár támogatott, akár nem. Pláne ha mind a 3 gyereket újonnan kell produkálni ahhoz, hogy röpködjenek belőle a -10 milliók. A részletszabályozásokat ugye még nem ismerjük.

A 2017+ időszak pedig nem csak a CSOK-nak volt köszönhető, valljuk be és alapvetően elhibázott konstrukció volt, hogy a már meglévő gyerekekre is igénybe lehetett venni. Mellesleg a varázsütést nem 4-5 évre értettem. Most arról beszélünk, hogy aki idén nem tudott, jövőre sem fog tudni venni. Annak nem ezen a fél-1 év áremelkedésén fog múlni ez a projekt, azért ez is egy reális kivetítés.

A kézifék a piacon is sokmindennek köszönhető. Elszállt infláció, kedvező állampapír kamatok, magasabb hitel kamatok, stb. Ha a csok+ mellé elindulnak az állampapír és a hitelkamatok lefelé, az egyértelműen megint egy fellendülést fog jelenteni, márpedig erre is reális esély van. Tehát emelkedés szerintem biztosan várható, de azért nem számítok olyan rohamosra, mint az elmúlt években. Ez az ÉN véleményem, mindenki fogalmazza meg a sajátját fejben.

2017 táján 3,5-4%-os hiteleket dobáltak a bankok alapból. Most közel ugyanez a támogatott, ami ismétlem, nem fogja a lakosság szerintem 5%-át sem érinteni reálisan 50 milliós hitelekkel.

2023. okt. 28. 09:31
 13/15 anonim ***** válasza:
Egyébként igen, egyetértek, hogy az 50M-s hitel a max. 5%-ot érinti. Szerintem itt az is befolyásoló tényező lehet, hogy minden ingatlanos erre az 5%-ra fog pályázni. Így rá lehet beszélni az eladókat, hogy emeljék az árakat, hisz itt az új csok. Sokan el is hiszik, mert ki ne szeretne +10M-kat kapni az eladott házért. Szerintem emiatt lehet, hogy eleinte kilőnek az árak, de ennek egy év alatt rendeződnie kell és a piac rájön, hogy ez tényleg egy 5%-os réteg lesz csak. A másik, ami az árakat növeli, az az építőipar. Anno 2015- után is nekiálltak pont olyan házakat építeni - akár jók lettek, akár nem - amikre pont fel lehetett venni a csok-ot. Pl. pont 74m-es lakásokat, mert 73m-től volt csok... ilyesmire gondolok. És az újakat ebben a kategóriában már most legalább 10M-val drágábban hirdetik, ha pedig több lesz a hitel, akkor még fentebb megy ezek ára. Ez pedig viszi a többi lakás árát is felfelé. De én azért számítok 1-2 éven belül egy kiegyenlítődére, hacsak nem történik megint valami...
2023. okt. 28. 09:43
 14/15 A kérdező kommentje:

AKi 10%-ot is nehezen rak félre, miért gondolja úgy, hogy egy 30 milliós hitelt a nyakába véve majd sokkal egyszerűbb lesz az élet, attól független, hogy azt majd a saját lakásában csinálja?

25 éves Hitelnél nincs az mint albérletnél, hogy jólvan felmondom az albit és hazamegyek anyuékhoz.

2023. okt. 28. 09:54
 15/15 anonim ***** válasza:
25 éves hitelnél (ha fix) nincs az, hogy holnap beállít a főbérlő, hogy mostantól 25% al többet kér.
2023. okt. 28. 22:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!