Parasztházat építhetek legálisan?
Sziasztok. Szeretnénk apuval venni nagy telket (1ha körülit, aranykalászos képzésem megvan hozzá). És én szeretnék oda szakember nélkül parasztházat építeni vályogból, vagyis helyi anyagból. Csak fa és sár lenne az alapanyag, esetleg az alapozásnál betonozás, kátrány, vízelvezetés, stb. Vagyis egy egyszerű parasztházat szeretnénk (ez az én álmom) ami arra a célt szolgálna, hogy nem lakásnak nyilvánítanánk ki, hanem ilyen nyaraló háznak vagy mi. Tehát nem beköltöznénk oda, hanem a teleknél szeretnénk gazdálkodást folytatni, ehhez lesz szükség erre a házra+ melléképületekre is. Azt tudom, hogy 100nm3 lehet max az épület amihez nem kell engedély, de a fő épülethez gondolom kell, mert a telket tanyává szeretném majd iratni az önkormányzattal.
Tervrajzhoz hívok szakit, plusz az engedélyeket tudom kell fizetni stb.
Megmutatok 1 linket milyenre gondoltam:
A linknél jobb oldalt van egy tervrajz, eggyel balra lévő képre szeretnék mutatni most nektek. Ez a ház azt a célt szolgálná, hogy ha sok dolgom van a tanyán, akkor addig egy két napot ott aludnék. De nem arra lenne, hogy ott lakjunk (bár én szívesen laknám az ilyen házakat🥰🥰) a nagyapám tudja mit kell csinálni, hogy kell megépíteni, ő segíteni fog nekünk ebben. Ez a parasztház 1 konyhából állna esetleg 1 szobából is a búbos kemence miatt (ezt szakemberrel építtetem meg) se villany, se víz, se gáz nem lenne bekötve oda a házba.
Lehet erre engedélyt kérni és megépíthetjük mi magunk szakemberek nélkül? Hagyományos parasztház az ugye régen volt és nem tudom engedik-e hogy visszahozzunk valamit a múltból..? Annyira húz a szívem az ilyen házakhoz, nem tudok illeszkedni a mostani világhoz nem tetszenek a modern világ házai..
És még annyit, hogy van egy rendes házunk is, a telek amit megvennénk pár km-re lenne tőlünk.
Mielőtt valaki poénnak venné a kérdésemet, csak szólok sokan laknak kis faházakban, stb (ha van pénzük nagyobb házra és nem akarnak) és én nem tartom ezt szégyennek!
Most látom, a kádár kockák eredetileg pont 100nm-resek voltak. Amilyen házat én tervezek az jóval kisebb igy megnyugodtam. Viszont a magasságnál mit figyelnek? A fal magasságáig számolnak vagy még a tető magassága is számít? Pl 2.5m magas az amit az utolsó írt az a fal magassága plafonig vagy egészen a tető csúcsáig érvényesül ez a 2.5m?
21-es arra gondolsz hogy mindenképp legyenek papírjaim a ház értékéért vagy arra gondolsz hogy jobbnak tartod ha esetleg más anyagból építeném a házat? 100nm alattit szeretnék mindenképpen
Én tanyában nőttem fel szó szerint, viszont nem ilyen afrikai bungallót kell elképzelni.
Télen cserépkályhával nagyon jó meleg volt és nyáron sose volt melegünk benne.
A beáramló fény tényleg nem volt sok, de ez inkább azért mert akkoriban még kis ablakokat raktak a tanyákra.
Volt egy magyar srác youtuben, aki vályogból épített házat magának és hőszigetelt ablakokat rakott rá még be is tudta szigetelni.
Viszont ez nem egyenlő azzal amit te írsz, hogy fából meg sárból.
Egyébként faluhelyen még most is vannak olyanok, ahol összetart a közösség, hogy a falubeliek mennek át segíteni építkezésben. Ha tényleg nagyon vonzana ez a közösség téged, akkor érdemes volna ilyen helyre költözni, de ha a család közelsége a lényeg, akkor nyilván megértem azt is, hogy nem akarsz költözködni.
De a vályog az eleve sárból meg szalmából esetleg nádszálakból készül, a tapasztásnál a finomító tapasztásnál vagy lótrágya vagy pelyva az amit hozzáadnak vagy mindkettőből tesznek bele. Házra teljesen “igénytelen” vagyok, a telek érdekel engem hogy ellássam magam, gondoskodjak a táplálékomról, mivel nem 1990et írunk, a kenyér is már kérdéses, hogy kenyér-e egyáltalán. Meg minden tartósítószerezve van lassan már ott tartunk hogy betiltják a cukrot és aszpartámmal lehet csak ételt árusítani.. disznósajt is ami van a boltban meg se veszem meg a tepertőt vagy a zsírt a zsír se zsír már… vannak 80 évesek ők úgy kezdhették az életet hogy szalonnát ettek meg pálinkát ittak és mégis itt vannak, de a zsír “káros” ugye mert ezt mondják a tévében az aszpartám meg ugye “cukormentes” meg az energiaitalokról nem is beszélve.
Csak arra kell a ház hogy aludjak benne esetleg feldolgozzak ételeket. Elalszok én almon is egy istállóban nem lesz tőle semmi bajom, ha elkapok esetleg egy kis bacit, az immunrendszerem legalább fejlődik tőle nem? És az internet világába se olvadok úgy bele mint a mai fiatalok többsége, a hagyományok érdekelnek csak lassan nincs aki tanítson, mert minden a gyárban készül
Utolsó: milyen faluhelyeket ismersz? Mi nyíregyházára tervezünk költözni, és hát ott nemigen barátságos a hangulat de a ház ott áll, nem lesz hova mennünk
22/F
Teljesen egyerértek veled, helyeslem a hozzáállásod.
Kívánom jöjjön össze az álmod
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!