Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Parasztházat építhetek legálisan?

Parasztházat építhetek legálisan?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Szeretnénk apuval venni nagy telket (1ha körülit, aranykalászos képzésem megvan hozzá). És én szeretnék oda szakember nélkül parasztházat építeni vályogból, vagyis helyi anyagból. Csak fa és sár lenne az alapanyag, esetleg az alapozásnál betonozás, kátrány, vízelvezetés, stb. Vagyis egy egyszerű parasztházat szeretnénk (ez az én álmom) ami arra a célt szolgálna, hogy nem lakásnak nyilvánítanánk ki, hanem ilyen nyaraló háznak vagy mi. Tehát nem beköltöznénk oda, hanem a teleknél szeretnénk gazdálkodást folytatni, ehhez lesz szükség erre a házra+ melléképületekre is. Azt tudom, hogy 100nm3 lehet max az épület amihez nem kell engedély, de a fő épülethez gondolom kell, mert a telket tanyává szeretném majd iratni az önkormányzattal.

Tervrajzhoz hívok szakit, plusz az engedélyeket tudom kell fizetni stb.

Megmutatok 1 linket milyenre gondoltam:

[link]

A linknél jobb oldalt van egy tervrajz, eggyel balra lévő képre szeretnék mutatni most nektek. Ez a ház azt a célt szolgálná, hogy ha sok dolgom van a tanyán, akkor addig egy két napot ott aludnék. De nem arra lenne, hogy ott lakjunk (bár én szívesen laknám az ilyen házakat🥰🥰) a nagyapám tudja mit kell csinálni, hogy kell megépíteni, ő segíteni fog nekünk ebben. Ez a parasztház 1 konyhából állna esetleg 1 szobából is a búbos kemence miatt (ezt szakemberrel építtetem meg) se villany, se víz, se gáz nem lenne bekötve oda a házba.

Lehet erre engedélyt kérni és megépíthetjük mi magunk szakemberek nélkül? Hagyományos parasztház az ugye régen volt és nem tudom engedik-e hogy visszahozzunk valamit a múltból..? Annyira húz a szívem az ilyen házakhoz, nem tudok illeszkedni a mostani világhoz nem tetszenek a modern világ házai..

És még annyit, hogy van egy rendes házunk is, a telek amit megvennénk pár km-re lenne tőlünk.

Mielőtt valaki poénnak venné a kérdésemet, csak szólok sokan laknak kis faházakban, stb (ha van pénzük nagyobb házra és nem akarnak) és én nem tartom ezt szégyennek!

2023. okt. 16. 16:11
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

Na most ha te egy nyaralót szeretnél, akkor azt lényegesen olcsóbban és kevesebb munkával meg lehet építeni, mint egy vályog házat.

Ha ez lenne az első vályog épületed, akkor meg különösen igaz. Annak idején a vályogosok évekig inasok voltak, mire eljutottak arra a szintre, hogy önállóan dolgozni tudjanak.

2023. okt. 16. 19:03
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem talán gazdasági épületként lehet bejegyezni.

De azt nem értem, hogy állatokat tartanátok, de nem lennétek ott? És nem lenne víz, villany? Én nem tartanék állatot úgy, hogy nem vagyok a közelben, mert korán reggel etetni kell, takarítani, meg víz-villany kellene egy ilyen gazdasághoz. Bár lehet, hogy úgy értetted, hogy csak a vályogházba nem vezetnétek be. De akkor sem laknék messzire az állatoktól, ha már bevállalom.

2023. okt. 17. 09:25
 13/26 A kérdező kommentje:

Megnéztem és kiderült, hogy legelő. Viszont olvastam, hogy át lehet íratni tanyára vagy mássá. Ha tanyává iratom, ugyanúgy fizetni kell a telek adót, kútadót, stb? Áram csak a telken lesz bevezetve apum miatt (kertészeti munkákhoz kell neki) de a házba semmiképp nem lesz semmi bevezetve. Rusztikusként szeretném felépíteni az is lehet, hogy beton alap nélkül. Ott is aludnék lenne ott ágy, a fő otthonunktól kb 7km-re lenne, télen csak beugranék az állatokhoz esetleg pár alkalommal aludgatnék ott, de nyáron meg szinte ott laknék, mert akkor rengeted munka van nem csak az állatokkal. De nem lakásnak nyilvánítanánk ki, hanem ahogy írta az utolsó, hogy gazdasági épület. Ez a gazdasági épület elég arra, hogy tanyává minősítsenek valamit? 100nm alattit tervezek, amihez tudtommal építési engedély se kell, de tervrajz kell? Az hogy ott alszom azt senki nem nézi.

[link]

Az első linknél az 56-os ábrát nézzétek (első kép) ilyen alaprajzot megcsinálhatok én is vagy muszáj szakembert hívnom? Ez hány nm-nek tűnik nektek? Mert ehhez sajnos nem értek csak beírtam a keresőbe a 100nm-t és nagy házakat adott ki gondolom a 100nm egy hatalmas ház lehet

Kalákában nem lehet már építkezni akkor?

2023. okt. 17. 15:07
 14/26 A kérdező kommentje:

Vizet is fúrt kútból oldanánk meg, víztisztítóval, ez elég szerintetek? Ezzel lehet itatni az állatokat?

Meg esővizeket is igyekszünk valahogy gyűjteni és elsősorban állatokkal hasznosítani.

2023. okt. 17. 15:09
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

Bocs kérdező, de erős kétségeim vannak afelől, hogy egyáltalán láttál-e már háztáji gazdaságot.

Az állattartás rohadtul nem úgy működik, hogy "néha beugrok, megnézem őket"

2023. okt. 17. 15:16
 16/26 A kérdező kommentje:
Úgy értettem hogy télen mindennap beugrok megetetni őket, de mivel direkt télre igazítom az ellés illetve szoptatási időket, hogy ne akkor kelljen megfejni a kecskéket, de azon kívűl meg a trágya szedésen kívűl szerintem nincs sok dolgom velük. Májusban nyírom a juhokat pl, ezt se semmiképp télre hagyom. A fejést is lehetne télre hagyni de úgy olvastam könyvben hogy jobb ha arra az időre esik az ellési időszak. Az élet lelassul télen
2023. okt. 17. 15:48
 17/26 A kérdező kommentje:
Sajnos nem gazdálkodtam még, de karámban fogom tartani az állatokat, nem értek ahhoz, hogy kivigyem őket legelőre, legfeljebb úgy osztom be a helyet, hogy legyen terük is, szabad mozgásuk. Apum gazdálkodott, abban nőtt fel mondta hogy majd megtanít de nekem csak elméleti tudásom van valamennyi.
2023. okt. 17. 15:50
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Az engedély nélküli ház 100 légköbméterig lehetséges, tehát az alapterülete jóval kisebb mint 100 négyzetméter. De a kérdéseiddel érdemes lenne felkeresni a helyi építési hatóságot és átbeszélni, hogy úgy kezdj el tervezni.

Én értekelem, hogy régi parasztházat szeretnél újkènt megépíteni, de szerintem haladj sorban a tervekkel. Először jogi dolgok tisztázása, aztán építsd meg a házat, aztán kert/tanya kialakítása, és az állatok mindenképp a végén jöjjenek, ha már látod, lenne-e rájuk elég időd. Mert azokkal rengeteg munka van, télen is naponta kell velük foglalkozni, meg bármi történhet, pl befagy a vizük, valamelyik lesérül, valamelyik elkóborol stb, ezeket rögtön meg kell oldani.

2023. okt. 17. 17:47
 19/26 A kérdező kommentje:

100 légköbméter az mekkora? Hány méter hosszú lehet így a ház? Oldalanként illetve magasságban is. Ha csak 1 vagy 2 szobája lenne a háznak erre gondoltam hogy ez mekkora lenne

Köszönöm az eddigi válaszokat, segítségeteket meglepődtem, hogy eddig senki nem szólta le az kérdésemet vagy jobban mondva: álmomat :)

Azt, hogy építhetek oda egy kis házat meg milyet azt majd még megbeszélem az önkormányzattal. Nagyon zavaros

Az állatok mindenképp utoljára jönnek, előtte még a takarmányozást is meg kell oldanom bérelni szeretnék majd földeket és úgy teremtem meg nekik :)

2023. okt. 17. 20:18
 20/26 A kérdező kommentje:
Vagy ha nem kérek engedélyt meg semmi, csak odaépítjük akkor abból baj lesz?
2023. okt. 17. 20:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!