Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan beszéljek ismét apukámm...

Hogyan beszéljek ismét apukámmal, hogy ismét igazságos legyen?

Figyelt kérdés
A szüleim egyetlen közös gyereke vagyok. Anyukámnak sikerült apukámat rábeszélni, hogy adás-vétellel intézzük ügyvéddel, hogy legyen enyém a ház, mert a családban egyedül még nekem nincs semmim, az összes testvéremnek van lakása. Már az ügyvédnél voltak a papírok is és az ügyvéd javaslata alapján úgy döntöttünk, hogy ajándékozás legyen, viszont ahhoz le kell mondani a többi örökösnek és nem hajlandó a nővérem úgy, hogy van 2 lakása meg egy garázsa is. Sőt azóta azt a két emeletes házat is eladta és egy ennél nagyobb, többet érő kertes házba költözött a családjával. De apám nem hajlandó így az adás-vételre, hogy nem akar lemondani a nővérem, pedig meg se tudta volna, ha annál maradunk. És akkor most jön ezekkel, hogy ez egy apai örökség, meg nem lehet kizárni őt stb. Pedig az én nagyszüleim ugyanúgy őt támogatták és vele ugyanezt megtették, hogy adás vétellel neki adták a házat, hogy ne kelljek kifizetnie a nővérét, aki nem itt lakott. Ráadásul amikor apám elvált az előző feleségétől, akkor az előző felesége 1/4 része ki lett fizetve amiből lakást vett az előző felesége és azt is a nővérem örökölte. Tehát neki 2 emeletes háza is volt örökségből, amit eladott és vett egy mi házunknál nagyobb kertes házat. És még a garázsa is megmaradt. De azóta anyámmal, mióta erről beszélnek folyton csak vita és veszekedés van és fenyegeti apámat, hogy ha még egyszer szóba hozza a témát, akkor eladja a házat és elköltözik, majd elmegy a kocsmába és leissza magát. Ráadásul még azt is mondta, hogy az adás-vételt tartogassuk akkora, ha a nővérem nem mondana le. Emlékszem, ezt is elfelejtette? Becsapta a saját gyerekét? Vagy most mi ez? Ráadásul a nővérem sokkal jobban keres nálam és milliomos barátja van, én meg netto 275 ezret keresek, közigazgatásban dolgozok. Anyukám most azt javasolja, hogy én beszéljek apámmal, mondjam el ezeket az érveket és kérjem, hogy hallgasson meg. Mert azóta tényleg rémálmaim vannak erről, meg feszült vagyok. De félek, hogy velem is kiabálni fog stb. Bezzeg a nővéremmel soha nem kiabál, csak velem meg anyámmal. Ez is mennyire igazságtalan.

2023. okt. 8. 14:04
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
És továbbra se értitek. Apám egyedül a tulajdonos senki más. Anyukám se. És becsapott. Megváltoztatta a véleményét annak hatására, hogy a nővérem nem akar lemondani. Pedig nagy palotája és sokkal több pénze van mint nekem. És apámat is megvédték a szülei, ráírták a házat, nem kérdezték a nővérét, hogy akarja vagy sem, pont azért, hogy ne fosszák ki.
2023. okt. 9. 07:38
 12/19 A kérdező kommentje:
De apám csak kiabál anyámmal, mióta a nővérem nem akarja, hogy az enyém legyen, hanem akar majd kapni az örökségből. De most az a terv, hogy én beszélek csak, én állok ki magamért, ami nekem nehezen megy főleg apámmal szemben. De a gyerekével csak nem fog úgy bánni, mint anyámmal. Pedig vele se kéne. A nővéremmel miért nem kiabál? Vele kéne, de vele nem mer? Nem kell a nővéremet belevonni, lehet csinálni egy adás-vételt és kész, nem kell tudnia róla. A nagyszüleim is így megvédték apámat.
2023. okt. 9. 10:05
 13/19 xswerdy ***** válasza:

Ajándékozni mindenki azt és annak ajándékoz, akinek akar. Öröklés természetesen akkor van, amikor valaki meghal. Viszont az általa 10 éven belül elajándékozott vagyon a köteles rész szempontjából az örökség részének tekinthető. Erről kérnék, hogy mondjon le a féltestvér már előre.

Egyébként érthető, hogy az ügyvéd nem támogat egy színlelt adásvételi szerződést, hanem azt mondja, hogy az ajándék legyen ajándék.

2023. okt. 9. 10:19
 14/19 A kérdező kommentje:
Az adásvételben is benne lenne az ügyvéd, az is megoldható. Csak apám most nem akar így, hogy a nővéremmel beszélt és nem akar az ajándékozás tekintetében lemondani a köteles részéről.
2023. okt. 9. 11:02
 15/19 anonim ***** válasza:

14. Nem értem minek írsz ki kérdést, ha csak a saját változatodat fújod.

Legalább nyolcan leírtuk, hogy az ajándékozáshoz nem kell engedély és kötelesrész is csak akkor van, mikor örökség.

2023. okt. 9. 12:05
 16/19 A kérdező kommentje:
Igen, de pont ezt elkerülve kérte az ügyvéd, hogy mondjon le előre a nővérem. Mert ha 10 éven belül örökségről lesz szó, akkor meg lehet még támadni. Pont, hogy jó az ügyvéd, hogy erre is gondolt. Mivel hozhat bármit az élet, apukám 68 éves.
2023. okt. 9. 13:03
 17/19 anonim ***** válasza:
Ajándékba megkapod, eladod, veszel másikat. Pont.
2023. okt. 9. 17:44
 18/19 xswerdy ***** válasza:
azért azt megemlíteném, hogy ha az adásvételi színlelt, azt megtámadhatja a féltestvéred, hogy itt valójában ajándékozás volt, amiből 10 éven belül jár a köteles rész.
2023. okt. 10. 09:13
 19/19 A kérdező kommentje:
Apám testvére se támadta meg, valószínűleg már nem is fogja, mert jövőre lesz 10 év, hogy az az adásvételi szerződés megköttetett. Sokan csinálják ezt és nem lehet bizonyítani, hogy nem volt pénzmozgás, mert magunk között azt csinálunk, amit akarunk.
2023. okt. 10. 10:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!